Goochelworkshops voor kinderen die kennen of geven we zelf wel eens. Maar voor opa’s en oma’s? Gijs Benneheij en Harry Bongaerts van goochelclub Carte Blanche kijken daar inmiddels met veel plezier op terug. Gijs schreef daar een mooi verhaal over.

Toen mijn oudste kleindochter 5 jaar was, (ze is inmiddels 20) zei ze op school tegen de kleuterjuf: ”Mijn opa kan goochelen!” De juf reageerde nogal koeltjes met “Ja ja!”
Zij had er blijkbaar weinig vertrouwen in en dacht waarschijnlijk aan een van die opa’s, die een muntje achter je oor vandaan kon halen. Mijn kleindochter zei dat opa wel wilde komen goochelen voor de kinderen uit haar klas. Nog wat aarzelend stond de juf het toe. Die keek dan ook zeer verbaasd op, toen opa het schoolplein op reed en 2 grote flightcases uit zijn auto haalde met daarin een complete kindervoorstelling. Het werd een groot succes en zelfs nog tijdens de voorstelling kwamen al diverse collega’s informeren of ik misschien ook eens in hun klas kon optreden en alvast een kaartje konden krijgen.

Toen ik onlangs bij mijn goochelvriend Harrie Bongaerts in het kloosterdorpje Steyl (gemeente Tegelen) op bezoek was, vertelde ik hem deze anekdote. Harrie was meteen enthousiast en kwam met een lumineus idee!
“Weet je wat we moeten doen, we moeten een workshop “Goochelen voor opa’s houden!” Ik vond het ook een geweldig idee en Harrie (in Steyl bekend als Hayke) is meteen aan de slag gegaan. In zijn dorp zou het gebeuren. Hij maakte reclame en reserveerde alvast een zaaltje. De reacties bleven niet uit en wat bleek: ook diverse oma’s hadden zich enthousiast gemeld. Uiteindelijk werd de naam dan ook: ‘’Goochelworkshop voor opa’s en oma’s!”

De workshop was een groot succes.

Op dinsdagavond 28 november was het dan zover. In het “Dorpshoes Rochus” in Steyl melden zich maar liefst 9 opa’s en 5 oma’s vol spanning wat er zou gebeuren! Na een kop koffie deden eerst Harrie en Gijs elk een klein optreden om te laten zien met wie ze het te doen hadden. Daarna werden de aanwezigen in twee groepen verdeeld, maar men vond het zelf leuker om van de dames en heren ieder een aparte groep te maken. Dus hebben we dat gedaan.
Hayke Bongaerts ging eerst met de mannen aan de slag en ik, Gijs Benneheij, startte met de damesgroep. Daarna werd er gewisseld. Twee uurtjes lang werden de opa’s en oma’s aan het werk gezet om in totaal 6 eenvoudige trucjes te leren. Het was af en toe een uitdaging, maar voor de meesten geen bezwaar. Met volle inzet en enthousiasme deden de senioren hun best om de goocheltrucjes onder de knie te krijgen. De oma’s en opa’s oefenden met papieren bekers, speelkaarten, touwen, elastiekjes en ballonen. Ze kregen ook nog een beschrijving van de trucs, die ze geoefend hadden.

Iedereen vond het een geslaagde en gezellige workshop en men vond het zelfs voor herhaling vatbaar. Ze kunnen nu aan hun kleinkinderen tonen dat ze wat meer kunnen dan alleen maar een muntje achter een oor vandaan halen.

Gijs Benneheij

Noot van de redactie; Voor alle opa’s en oma’s die nog op zoek zijn naar een leuk boek voor de kleinkinderen. Lees deze recensie even:
Opa Goochel
Puk de kleine de grote