Het is nu toch echt aftellen want van 14 t/m 19 juli zal in Turijn/Italië het FISM-wereldkampioenschap worden georganiseerd. Nederland zal vertegenwoordigd worden door Olivier Henning (manipulatie) en Nigel Otermans (illusionisme). Vorig jaar deden zij ook mee aan het Europees kampioenschap maar voor dit WK hebben zij een nieuwe act ontwikkeld.  Marcel Verbakel, hoofdredacteur van de Informagie, legde hen vijf vragen voor.

1.OP HET EK VORIG JAAR HEB JE LATEN ZIEN DAT JE MET JE ACT NAAR DE WERELD KAMPIOENSCHAPPEN KUNT. WAT HEB JE DAARNA ALLEMAAL GEDAAN OM JE ACT TE VERANDEREN/VERBETEREN?

Nigel: We hebben besloten om alles volledig om te gooien en een totaal nieuwe act te maken. Geen kleine aanpassingen, maar echt iets compleet nieuws. Wij wilden ook graag een volgende stap maken en ons werd geadviseerd om een nieuwe innovatieve act te creëren en zijn daarom een samenwerking aangegaan met Jim Ketting Olivier, bekend van Magus Utopia. Met Jim en mijn manager, Peter- Paul Mulkens, hebben we maanden gewerkt aan een concept waarbij we zelfs ook eigen illusies hebben ontwikkeld. Het resultaat? Een act die ‘Taxi’ heet – en ja, daarin gaat letterlijk een auto in brand op het podium. Spectaculairder dan dit wordt het niet.


Olivier:
Na mijn deelname aan het EK vorig jaar heb ik contact gezocht met alle juryleden om feedback te vragen op mijn act “The Forest Awakens”. Het bijzondere was dat de meningen van de juryleden soms haaks op elkaar stonden. Dat maakt het best lastig om eruit te halen waar ik mee aan de slag wil. Één ding werd me wel duidelijk, die act, die echt in mijn hart zit, is nog niet klaar.

Dutch Championship of Magic 2024 (foto NMU, Marcel Leën)

Met een van de juryleden, Eberhard Riese, bleef ik in contact en hij bood mij zijn coaching aan om samen te werken aan acts. Toen ik bij hem in Duitsland was, adviseerde hij me iets wat ik eerder ook al als advies had gekregen van Lance Burton en Jeff Mc Bride. Voordat ik daar verder over vertel wil ik stilstaan bij het feit dat Ebs, zoals ik hem moest noemen, in april, voor mij onverwacht, is overleden. De laatste verfijningen aan de act heeft hij dan ook niet meer kunnen zien, helaas. Ik ben zo dankbaar dat hij tijd en energie voor mij vrij wilde maken al betreur ik het dat ik maar zo kort van hem heb mogen leren.

Memories aan Ebs (beeld Facebookpagina Olivier Henning)

2.WIE EN HOE BEN JE GEHOLPEN OM DEZE ACT ZO NEER TE ZETTEN?

Nigel: Het is echt teamwork geweest. Jim is de bedenker en creator van de act. Jacey Vaessen is mijn hoofdassistent en speelt samen met Jaydee Bunk en Demelsa van der Zwaan een cruciale rol op het podium. Door de al langere samenwerking met mijn assistenten zijn we zeer goed op elkaar ingespeeld. Marjan Hommes heeft de choreografie gedaan wat noodzakelijk was om de act mooi vorm te geven. Technisch gezien waren Glenn Otermans en Sander Smit onmisbaar voor het bouwen van illusies en decorstukken. En dan mijn manager, Peter-Paul Mulkens, die zorgt dat alles daarbuiten soepel verloopt. Zonder dit team was het simpelweg niet mogelijk geweest

Dutch Championship of Magic 2024 (foto NMU, Marcel Leën)

Olivier: Zowel Ebs, Jeff Mc Bride als Lance Burton waren niet alleen onder de indruk van mijn manipulatie skills, maar ook van mijn jongleervaardigheden. Zij adviseerde me alle 3, los van elkaar dat ik moest doen, wat volgens hen nog nooit iemand eerder gedaan heeft ….. magic combineren met jongleren.

In eerste instantie bleef ik vasthouden aan een verhaallijn met natuur. Totdat Jeff mij tijdens een van de sessies zei dat los te laten. Een verhaallijn hoeft niet letterlijk een verhaal te zijn. Tegelijkertijd merkte ik dat ik mijn liefde voor mijn 2e manipulatie act, ‘Card Attack’ (2023), terugvond. De respons vanuit de zaal is zo overweldigend, de adrenaline, die me dat geeft, is echt waanzinnig. Er ontstond een idee in mijn hoofd dat ik verder ben gaan uitwerken en vervolgens deelde met het zelfbenoemde ‘Team Henning’; Edwin Borsora en Frans Reijnier.

Online coaching van Jeff Mc Bride (Facebook pagina Olivier Henning)

Samen met zijn coaches Edwin Borsora en Frans Reijnier in Blackpool (Facebookpagina Olivier Henning)

Dat idee bestond uit het behouden van het beste uit die 2e act, en dit aanvullen met nieuwe ideeën, nieuwe gimmicks en ook nieuwe muziek. Zo gaat dat bij mij eigenlijk altijd. Ik probeer van alles uit, begin weer opnieuw en neem het ene na het andere filmpje op. Het merendeel wordt direct gewist en wat goed is stuur ik door voor feedback. Edwin en Frans, maar zeker ook Jeff en Ebs zijn zeer kritisch. En daar ben ik blij om.

Bekijk hier de aflevering Koplopers X Olivier: https://npo.nl/start/video/koplopers-x-olivier

Met Edwin en Frans ben ik inmiddels bijna 3,5 jaar “onderweg”. Het voelt als veel langer. Ik ben super dankbaar dat zij steeds opnieuw met raad en daad voor mij klaar staan. Ik realiseer me dat ik echt bevoorrecht ben met hen om mij heen.

Maar ook dat mensen als Jeff Mc Bride, Lance Burton en Eberhard Riesse tijd en energie in mij steken voelt als onwerkelijk. Dit zijn niet de minste mensen uit het vak (understatement). Mijn motto blijft dan ook, net als bij het EK: “If you want to be the best, you’ve got to learn from the best.”

3. OEFENEN, OEFENEN, OEFENEN VOOR EEN WEDSTRIJD. HOE IS DAT GEGAAN HET AFGELOPEN HALF JAAR?

Nigel: We zijn op tijd begonnen. Eerst repeteren we losse scènes en trucs. Later brengen we alles samen in één doorlopende show. In mijn eigen werkplaats repeteren we de losse onderdelen en de gehele act hebben we gerepeteerd in het theater in Uden en het theater in Kampen. Wat ik altijd doe: ik nodig mensen uit die niets met de goochelwereld te maken hebben. Dan zie je pas echt hoe een ‘gewoon’ publiek reageert. Verder ben ik er de hele dag mee bezig. Vanaf het moment dat ik wakker word denk ik aan de act, vooral de details. Alles moet kloppen.


Olivier:
 Dit jaar was een bijzonder jaar voor mij, omdat ik niet alleen een act aan het ontwikkelen was voor het WK maar ik ook nog een andere act moest opvoeren. Ik deed namelijk eindexamen dit jaar. Mijn ouders staan altijd voor me klaar en steunen mijn magische avontuur absoluut, maar een voorwaarde voor hen is wel dat school zonder problemen verloopt. En als ik één ding van mijn ouders weet, is dat zij daad bij het woord voegen. Maar gelukkig voor hen en mij: ik ben geslaagd en we hebben dat natuurlijk gevierd. Daarna nog meer tijd en focus op mijn act.

 

Nog steeds oefen ik overal. Onze woonkamer kan ik echt wel mijn oefenruimte noemen. Verdwaalde kaarten en confetti kom je op de meest vreemde plaatsen tegen. In de auto precies zo. Overal gaan tenminste kaarten mee naar toe. Deze act, ‘Illusions in Motion’, is heel fysiek en dus ik heb ook hard gewerkt aan mijn conditie! Ik blijf net zolang oefenen en bijstellen tot het plaatje in mijn hoofd gelijk is aan het plaatje op het podium.

4.WAARMEE DENK JE HET PUBLIEK EN VOORAL DE JURY TE VERRASSEN? WAT GAAN ZE VAN JE ACT HERINNEREN?

Nigel: Originaliteit. We doen echt dingen die nog niet eerder zijn vertoond. De combinatie van techniek, verhaal en visuele impact maakt het een unieke ervaring. Ik denk dat mensen na afloop vooral zullen zeggen: wauw, wat ís hier net allemaal gebeurt?

Beeld uit WK act ‘Taxi’ (fotograaf Marcel Leën)

Olivier: Sowieso hoop ik uiteraard de jury te verbazen door het combineren van iets wat, volgens de kenners, nog niet eerder is gedaan. Namelijk het combineren van twee disciplines die ontzettend veel vaardigheden en training vereisen. Daarnaast zal het jullie niet verbazen dat ik ook bij deze act weer slim gebruik maak van de muziek en daarmee mij act versterkt. Ik hoop dan ook dat ze mijn act herinneren als origineel en energiek.

Begrijp me vooral niet verkeerd, er staan 160 fantastische artiesten op het podium. Tussen die artiesten zijn mensen die ik, toen ik begon met manipuleren, als mijn voorbeelden beschouwde. Het zijn de mensen die mij geïnspireerd hebben, maar ook van wie ik geleerd heb. Ik heb dan ook niet de illusie dat ik op hetzelfde niveau werk als dat zij dat doen en dat ik met een prijs daar van het podium afloop. Wat ik wel zeker weet, dat ik hoe dan ook maximaal ga genieten van deze ervaring. Het feit dat ik daar sta tussen al die waanzinnig goede artiesten, “the best of the best” én dat ik wederom het vertrouwen van de NMU heb gekregen om Nederland daar te mogen vertegenwoordigen, vind ik fantastisch.

8e Festival International de Magie de Voges (fotograaf Bea Ted)

5.WAT DOE JE WAARSCHIJNLIJK HET LAATSTE UUR VOOR JE HET PODIUM OPGAAT?

Nigel: Veel lopen, haha. Alles checken en dubbelchecken. Maar vijf minuten voor het begint laat ik het los. Dan loop ik nog wat rond om de spanning kwijt te raken. Want ja, het blijft spannend, vooral omdat je optreedt voor honderden collega-goochelaars. Vlak voordat we het podium opstappen komt het hele team bij elkaar en voelen we onze energie. Maar zodra de act begint, voel ik rust, en dan geef ik alles wat ik heb.

Olivier: Hetzelfde wat ik voor elk optreden doe. Ik heb focus nodig en trek me terug. De laatste preparaties aan de gimmicks, ik maak me op, kleed me om en zorg dat ik opgewarmd blijf. Met koude handen het podium op om een manipulatie act te doen, moet je echt niet willen. De enige die ik dan om me heen kan hebben is Frans. Die weet wanneer hij me vooral met rust moet laten en wanneer hij een ‘gebbetje’ met me kan maken. Binnen ‘Team Henning’ hebben we het over de ‘zen-modus’, dat is dát moment. En de zeldzame keren dat Frans er niet bij is, neemt mijn vader of mijn moeder die rol op zich

Marcel Verbakel  

Eerder in deze ‘Vijf vragen aan…’ reeks over de FISM Wereldkampioenschappen zijn gepubliceerd met Rafael Scholten van Goochelclub Rotterdam die deelneemt namens Zwitserland. En directeur/organisator en Walter Rolfo van Masters of Magic.

Https://www.nmumagic.nl/vijf-vragen-aan-vijf-vragen-aan-rafael-scholten/

Https://www.nmumagic.nl/vijf-vragen-aan-walter-rolfo/