Van 14 t/m 19 juli 2025 zullen de FISM-wereldkampioenschappen worden gehouden in Turijn – Italië. Nederland zal vertegenwoordigd worden door Olivier Henning en Nigel Otermans (een vijf vragen interview met hen in juli). Maar ook Rafael Scholten van Goochelclub Rotterdam zal mee gaan doen. Hij won in 2010 de 1e prijs op het junioren kampioenschap in Hoogeveen. En in zowel 2010 als 2011 de eerste prijs manipulatie op het Nederlands kampioenschap. Daarna heeft Rafael voornamelijk in het buitenland aan competities meegedaan zoals Circusfestival van Monte-Carlo, EK in Blackpool, European Youth circus in Wiesbaden, Masters of Magic in Italy. En in juli dus deelname aan FISM. Marcel Verbakel stelde hem in deze interviewreeks vijf vragen…
Rafael met Marcel Verbakel, voorzitter Goochelclub Rotterdam, op een clubavond in mei (foto Stefan Hoogerwerf)
-
Je komt op het WK uit voor Zwitserland, hoe zit dat?
Ik was in 2017 voor twee maanden in een dinershow in Bern, Zwitserland geboekt. Hier heb ik mijn huidige vrouw leren kennen, zij was een danseres in het ballet. Daarna heb ik per toeval, 3 jaar lang, in een andere dinershow opgetreden: ‘Clowns & Kalorien’. In 2021 ben ik officieel in Zwitserland gaan wonen en heb ik hier mijn optredens opgebouwd. Ik tour hier onder andere met mijn eigen theatershow en doe veel corporate events en gala- en variété shows. Op het enige en open kampioenschap in Zwitserland, verbonden aan de Magische Ring Schweiz (de NMU van Zwitserland), won ik de Grand Prix. Het was een mooie wedstrijd met o.a. Hannu Jutenunen, Maurice Grange, Miles Pittwell, Filiberto Selvi, Jadd en uit Nederland ook Olivier Henning. Er was een leken- en FISM-jury met Xavier Tapias, Priska Walther en Andrea Baioni. De MRS vroeg mij of ik mee wilde doen, en aangezien ik hier al zo lang woon en werk, heb ik toegestemd.
-
Wie en hoe ben je geholpen om deze act zo neer te zetten?
De act die ik ga doen is een combinatie van tapdans, manipulatie en quick change. Ik vond quick change altijd spannend en ben natuurlijk geïnspireerd door Arturo Brachetti, hij was jaren geleden in Rotterdam. Het was lastig om een quick change techniek te vinden waarin je ook nog kan tapdansen en tegelijkertijd manipulatietechnieken kan verbergen. Ik heb heel veel verschillende dingen uitgeprobeerd en combinaties van bestaande technieken gemaakt. Het idee van tapdans en manipulatie had ik al jaren geleden, maar ik kon nog niet tapdansen. Ik heb toen taplessen gevolgd, maar dit was zo moeilijk, dat ik het idee heb laten varen. Toen ik later een contract kreeg in Engeland ben ik weer begonnen. Een danseres in de show heeft mij elke avond, 6 maanden lang, taples gegeven na de show. Daarna ben ik verdergegaan en heb les gehad in o.a. Rotterdam, Amsterdam, London, Stockholm. Maar het meeste heb ik geleerd van Jimmy White. Hij is een oude acrobaat en danser uit Spijkenisse die mij jaren privéles gaf.

© Fotos by Marcel Hutzli 2019, www.circusdream.ch

© Fotos by Marcel Hutzli 2019, www.circusdream.ch
De FISM-act zelf bestond in eerste instantie alleen op papier. Ik begin meestal met de opening en de finale en vul dan de rest in. Dat doe ik door heel veel ideeën op te schrijven, props tekenen, een moodboard en mind maps maken, materialen verzamelen, losse effecten maken en uittesten. Eigenlijk maak ik veel meer dingen dan die uiteindelijk in de act komen. Als alle props gemaakt zijn dan puzzel ik alles op een tijdlijn achter elkaar in de juiste opbouw. Het is ook gewoon veel spelen met rekwisieten en dan investeren in tijd, tijd, tijd. En… het is nooit echt af, er is altijd ruimte voor verbetering of nieuwe ideeën. De act is ontstaan toen ik voor een tweede jaar geboekt werd in de Zwitserse dinershow ’Clowns & Kalorien‘. Zij vroegen mij of ik een nieuwe act had. Die had ik niet, maar ik zei; “ja hoor, geen probleem. Ik kan tapdance en magie doen”. Toen heb ik in 5 maanden tijd tussen de contracten deze act uit de grond gestampt. Het eerste quick change kostuum was gemaakt door Roland Martis, en ook Ger Copper heeft mij nog geholpen. Met choreografie werd ik geholpen door Ruth Rosendaal. Maar ook Joop Schobben, Paul Morak en Hans Rademaker van Goochelclub Rotterdam hebben mij erg veel geholpen. Mijn eerste leermeester ooit was Paul Morak. Ik zat nog bij de Junioren en hij kwam vaak op de fiets vanuit Rotterdam naar Krimpen aan de IJssel om mij les te geven.

Eerste prijs NK Junioren in Hoogeveen 2010 met Joop Schobben, John Anders (GCR) en een trotse moeder.
3. Oefenen, oefenen, oefenen voor een wedstrijd. Kan je vertellen hoe dat gegaan is het afgelopen half jaar?
Ik heb al meer dan 300 shows gedaan met deze act. Ook afgelopen winter was ik in een dinershow met dit nummer. Dus het zit er zo goed in en extreem repeteren is niet nodig. Dit doe ik natuurlijk wel vanaf juni elke dag. Ik werk nu vooral aan details en het verbeteren van de techniek.

© Fotos by Marcel Hutzli 2019, www.circusdream.ch

© Fotos by Marcel Hutzli 2019, www.circusdream.ch
4. Waar mee denk je het publiek en vooral de jury te verrassen? Wat gaan ze van je act herinneren?
Ik hoop met showmanship en de combinatie van dans en magie.

foto website Rafael Scholten https://www.rafaelscholten.nl
5.Wat doe je waarschijnlijk het laatste uur voor je het podium op gaat?
Eerst mijn make- up en waarschijnlijk mijn zenuwen onder controle houden. Ik doe visualisatie oefeningen en vooral ook lichamelijke warm-up zoals dansers dat doen. En ook een tapdans warm-up. Voor de vingers gewoon balletjes rollen en kaartmanipulatie. En dan ga ik ervoor. Ik kijk er naar uit!
Marcel Verbakel
Lees ook het vijf vragen interview met Walter Rolfo, directeur van Masters of Magic, de organisator van FISM Italy 2025. Klik hier voor het interview https://www.nmumagic.nl/vijf-vragen-aan-walter-rolfo/