Wat een fantastische dag! Bedankt iedereen die hier een steentje aan heeft bijgedragen!
Dat waren de eerst twee zinnen die John Van Der Lely scheef in zijn verslag op de besloten Facebookgroep Goochelaars en voor de Informagie. Beleef de dag en avond nog een keer met John, een aanvullend verslag van Marcel Verbakel, foto’s van Marcel Leën van ML Media en video’s van Jean-Paul Broekhuizen en Bicycle.

Zondag 1 oktober, NK goochelen in Zeist, de ochtend.

Rond 9 uur druppelden wij samen met vele anderen theater hotel FIGI in Zeist binnen. In de entree waren een aantal dealerstands ingericht en al na 3 minuten was mijn ‘ik ga proberen niks te kopen’ voornemen al kansloos. (De kleine balletjes van Leo zijn ongelofelijk.)

De opening door Rob en Emiel was al direct een hilarische sfeermaker en die sfeer is de hele dag in het theater blijven hangen, super! Gunther bleek de perfecte gastheer voor een evenement als dit.

Direct na de opening begon de lezing van Luis Olmedo uit Spanje, de wereldkampioen Micro Magie 2022. Eigenlijk het enige smetje op de dag was het feit dat er geen kleine pauze tussen zat. Nu liepen er mensen tijdens de lecture de zaal uit. Dat was een soort onbeleefd tegenover Luis denk ik, maar volkomen begrijpelijk als je niets aan de lezing hebt.

Persoonlijk was ik enthousiast over de lezing, want ondanks dat het veel ‘friction spray’ trucs bleken kan iemand met een geheugen als het mijne zich keer op keer laten verbazen. Zijn handling met de munten vond ik tijdens de lezing al schitterend, ’s avonds in de galashow ging het niveau nog wat omhoog. Na deze Star Lecture begon het close-up deel en voor enkele deelnemers de stage competitie.

De jury bestond dit jaar uit Sabine van Diemen, Mitch Durbank, Emiel Lensen, Rob Molien en Ferri Somogyi.

concours

Zoals altijd maak ik een verslag van de wedstrijden met daarin een korte beschrijving van de acts zoals ik ze persoonlijk heb ervaren.

Het begin was wat raar, achteraf bleek dat iemand net voor de start tegen de camera van Jean-Paul Broekhuizen was aangelopen dus de zorgvuldig opgestelde setting moest even snel opnieuw. Het gevolg was dat Julian Pronk (Noord Hollandse Bond van Goochelaars) een Shin Lim-achtige performance probeerde neer te zetten die erg slecht zichtbaar was. Wat wel te zien was vond ik indrukwekkend, zeker in combinatie met de muziek was dit een nummer dat gemaakt leek voor een grote zaal en een groot scherm.

Gelukkig besloot de jury later ook dat deze act door dit technische mankement behoorlijk in het nadeel was en kreeg Julian de kans om zijn act later op de dag over te doen, ditmaal alleen voor de jury. Gelukkig maar, want deze act was goed voor een 2e prijs in de categorie Carto.

Daarna was het de beurt aan Magic Mates (Freek Bonnema en Omran Abo Jawish). Twee junioren van de Magische Kring Centraal Nederland die een hele serieuze verhaallijn hadden bedacht maar al in het begin door een te hoog afgestelde microfoon, die onbereikbaar bleek voor de geboeide escape artist Omran, wat komisch aandeed. Ik bedoel het niet vervelend maar het geheel kwam wat knullig over, niet in de laatste plaats door de onthulling van de gekozen kaart door middel van een groot bord met “schoppe 9” er op.

Iedereen die de act tijdens het oefenen heeft gezien vond het kennelijk niet de moeite hen hierop te wijzen, onbegrijpelijk. De heren kregen gelukkig voldoende punten voor een 3e prijs in de Juniorencategorie Close-up.

Ook een derde prijs, maar dan in de categorie Stage Mentaal, voor Janse Hein (MKCN). Een hele leuke routine met tot creditcard formaat versnipperde kranten en twee mensen uit het publiek die niet alleen verbaasd waren maar waarschijnlijk voortaan ook geen mandarijntjes meer durven te eten.

Peter Pellikaan (Goochelclub Rotterdam) had onvoldoende getimed hoeveel tijd hij nodig had om een hardgekookt ei naar binnen te werken en door deze (eigenlijk totaal overbodige) grap ging hij dusdanig over de tijd heen dat hij een rode lamp kreeg, geen prijs dus voor de winnaar van vorige keer.

Jo De Rijck uit België kwam als geloofwaardige Belgische archeoloog het podium op en zoals we gewend zijn werd het ‘moeilijke’ werk weer door een beestje gedaan. Geen kip dit keer maar een tot op het bot getrainde Russische hamster met de naam van een Egyptische God, de bekende Hamsaris. De toeschouwer kreeg tijdens het gedachten lezen de eer om de hamster even op zijn hoofd te krijgen, geweldig! En het werkte… Hamsaris liep in een soort Fred Oster doolhof direct naar het kooitje waar hetzelfde hiëroglief op stond als waar de toeschouwer aan dacht. Jo ontving een 2e prijs in de categorie Stage Mentaal. Ik denk persoonlijk dat het weglaten van de laatste onthulling de act sterker zou maken, nu gaf hij eigenlijk iets weg.

Zoals we inmiddels van Wessel Kort (Gonga) gewend zijn presenteert hij geen gewone wedstrijdact maar echt een soort mini-voorstelling. Alles is goed uitgedacht qua tekst en props, alles klopt en het eind kwam weer als leuk bedachte verrassing. In de categorie Parlour kreeg Wessel een 3e prijs.

Jewannes Franse (Gonga) ontving de derde prijs in de categorie Carto, de hele act zag er netjes verzorgd uit maar ik miste wat tempo.

Christian Farla (GCR) verbaasde iedereen al door zijn inschrijving in de categorie Micro, want iemand die normaal een helicopter laat verschijnen verwacht men niet met muntjes. Het feit dat Chris de 1e prijs Micro mee naar huis kreeg bewijst dat hij met onder meer zijn Coin Explosion net zo indrukwekkend kan zijn als met een grote cirkelzaag.

Dennis Davidson (NMU Magic Club) had al heel lang niet meer met wedstrijden meegedaan en was naar eigen zeggen behoorlijk nerveus. Drie maanden geleden had hij besloten mee te doen en vervolgens al zijn vrije tijd in de act gestoken. Een soort Sam The Bellhop maar dan op geknipte moderne muziek met af en toe een grappige knipoog. Die zenuwen bleken nergens voor nodig, Dennis kreeg de eerste prijs Carto mee naar huis en was zichtbaar enorm blij.

En door… Na het eten, dat dit jaar in voldoende mate aanwezig was (sorry) werden we verzocht aan te schuiven in de grote zaal voor de Stage competition.

Nigel Otermans (NMU Magic Club) mocht het spits afbijten en dat deed hij geweldig. Met een tijdmachine als rode draad volgden de illusies zich in hoog tempo op. Een heel jong team dat overduidelijk keihard werkt om een topprestatie neer te zetten. Een tweede prijs voor Nigel en zijn team, heel erg verdiend in de categorie Illusionisme

Melvin Wijkhuisen (NMU Magic Club) kwam net als vorig jaar uit in de G-klasse. Hoewel ik persoonlijk de act beter vond als vorig jaar ontving Melvin iets minder punten waardoor hij een 2e prijs ontving. Met deze act had hij in mijn beleving ook in de categorie Toneel die prijs kunnen winnen. Het is echt een heel leuk nummer met een verrassend begin en een manipulator die heel hard traint.

Cliff Selim uit België begon wat klassiek maar de act werd mooier en mooier, de confetti en hartjes vlogen alle kanten op en ook het publiek in. Ik denk dat manipulatie wel een van de moeilijkste disciplines is en een eerste prijs in deze categorie moet dan ook echt wel perfect zijn. Het puntenaantal van Cliff was genoeg voor een derde prijs in de categorie Manipulatie.

Voor de tweede keer die dag kregen we Christian Farla (GCR) te zien, ditmaal in zijn ‘eigen’ vakgebied en dat was echt weer een spektakel, onder meer met een onmogelijke zaagtafel.

Gelukkig had Chris voor de illusies al een vrachtwagen bij zich, want in een gewone auto zou geen plek zijn voor al die prijzen! Namelijk 1e prijs Micro, 1e prijs illusionisme, de Henk Vermeyden Wisselprijs èn de Grand Prix 2023……

De afsluiter van de wedstrijdacts was de junior Olivier Henning, 14 jaar en inmiddels al in het bezit van een indrukwekkend aantal prijzen. Ook hier kreeg Olivier de eerste prijs in de categorie Junioren Stage. Zo’n act moet je blijven verbeteren en trainen en niet te snel iets anders willen gaan doen, voorbeelden zijn de Rozen act van Rafael Scholten en de Tango act van Dion. Dat werd ook jaar na jaar beter. Ook bij de familie Henning moet ruimte worden gemaakt voor een grotere prijzenkast denk ik.

Dat waren de wedstrijden zoals ik ze beleefd heb, tijdens het gala heb ik geen aantekeningen gemaakt dus dat kan ik zonder risico iemand te vergeten ook niet beschrijven, maar we hebben genoten, gelachen en we hebben ons verbaasd, eigenlijk alles wat je van een gala hoopt te zien was aanwezig. Gunther was geweldig in zijn rol als presentator en de invulling van de momenten tussen de acts waren geweldig.

Promotie campagne en de creatieve interpretatie van John

John Van Der Lely

Christian Farla, de grote winnaar van het Dutch Championship of Magic 2023.

Voor aanvang van de avondshow werden de prijzen uitgereikt. In het verslag van John lees je wie de winnaars zijn. Hoofd van de jury Mitch Durbank gaf aan dat het ook dit jaar weer geen eenvoudige opgave was de winnaars te bepalen. Het waren allemaal zeer kwalitatieve acts. Maar eigenlijk zijn alle deelnemers de winnaars van de dag. Geweldig voor de ruim 200 aanwezigen hoe zij de goochelkunst omarmen. De foto’s zijn van Marcel Leën van ML Media.
Jean Paul Broekhuizen maakte een mooie compilatie.

 

Spetterende avondshow

De grote zaal zat goed vol en zelfs op de eerste rijen op het balkon zaten liefhebbers van de goochelkunst. Een aparte campagne is gevoerd in en rondom Zeist dus dat heeft gezorgd voor extra kaartverkoop. Gunther Guinée uit België was de host van de avond en deed dat voortreffelijk met leuke verhalen en trucs waar hij het publiek bij betrok. Francesco Della Bonna uit Italië bracht een wonderschone manipulatie act waarmee hij derde is geworden op het wereldkampioenschap in Quebec Canada in 2022. Fenomenaal hoorde je in de wandelgangen na afloop. En terecht! In de show natuurlijk ook de prijswinnende FISM act waarmee Luis Olmedo en Mortenn Christiansen (in de middag gaf hij ook een lezing) wereldkampioen zijn geworden in de categorie Micro Magic en Comedy Magic. Magic Maxl uit Duitsland, foolde ooit Penn & Teller maar ook alle aanwezigen. Geweldig knap wat deze 15-jarige laat zien qua magie en theatrale verhaallijn.

Florian Brooks uit Engeland liet op een heel entertainende manier zijn jongleerkunsten zien als bartender. Rafael uit België bracht niet alleen een komische act boordvol creativiteit en inventiviteit maar kwam een tweede keer terug met een schaduwspel. Knap om te zien hoe je met twee handen en een paar items de mooiste schaduwen kan creëren. De avond werd afgesloten door Adrien Quillien, de magic bartender uit Frankrijk. Met uptempo muziek kreeg hij tijdens zijn act de handen op elkaar en zorgde zo voor een geweldige afsluiting.

NMU Gouden Speld voor Gerhard Hessling

Een grote verrassing was er voor Gerhard Hessling van de Noord Hollandse Bond van Goochelaars. Want door René Laurant, de president van de NMU, werd de NMU Gouden Speld aan Gerhard uitgereikt voor zijn inzet voor de goochelkunst. Een verslag en video opname van de uitreiking lees en zie je hier.

Interview serie door Bicycle

Voor de komende 3 jaar is Bicycle partner van de NMU. Ook zij willen de goochelkunst en in het bijzonder de nieuwe generatie goochelaars ondersteunen op verschillende manieren. De komende tijd zullen op de Informagie en de socials van de NMU en Bicycle/Cartamundi video interviews volgen met o.a. Melvin Wijkhuisen, Freek Bonnema/Omran Abo Jawish, Wessel Kort, Dennis Davidson, Jewannes Franse en Olivier Henning. Natuurlijk werd ook Christian Farla door Tim Goemans van Bicycle geïnterviewd.

 

Signeersessie Hans Klok

De biografie van Hans Klok “Het leven achter de illusie” was net uit dus geweldig dat Hans Klok na zijn show in Venlo en een autorit van een kleine 2 uur, zijn boek kwam signeren. Het boek is verkrijgbaar bij de betere boekhandel en online.

NMU Bestuurslid Roelof Andrea en leden van het NMU tech-team bestaande uit Ton Bal, Hilbert Geerling en Gerhard Hessling.

Gelukkig hebben we de foto’s nog…

Een dag vol gezelligheid, onverwachte ontmoetingen, het kopen van trucs, een warm ontvangst met een goodiebag met de nieuwe uitgave van het Benelux vakblad “de Escamoteur” en een Bicycle deck, de uitreiking van het 100 jarig jubileumboek van Hands Down, een NMU Gouden Speld borrel, een hilarisch interview midden in de nacht opgenomen (maar daarover later meer), winacties met Bicycle en nog veel, veel meer….

Zondag 6 Oktober 2024, wie wil je zien?

Het duurt nog even maar FIGI is al vastgelegd op zondag 6 Oktober 2024. Was je aanwezig klik dan even op deze link en vul de enquête in. Want, net als een act, kan het altijd beter…

Namens de organisatie dank alvast.
Marcel Verbakel

Fotograaf: Marcel Leën ML Media

Nog een paar extra foto’s, omdat het kan…