Uit handen van schrijver, journalist, goochelaar Michel van Zeist ontving Karel de Rooij het eerste exemplaar van het boek “Hofgoochelaar Larette en zijn mysterieuze dood” (foto Jordi IJzerman). Dat vond plaats in sfeervol Kasteel Kerckebosch in aanwezigheid van ca. 60 liefhebbers van de goochelkunst. Voor Michel van Zeist zijn tweede boek na “Fred Kaps meestergoochelaar”.
Michel van Zeist interviewde zijn gasten zelf. In het eerste interview kwam Barry Schatz – Bongers aan het woord over zijn Michel’s boek. Gedacht wordt ook aan een documentaire over Fred Kaps. Het boek van Kaps is inmiddels in het Engels vertaald met een voorwoord van Jeff Mc Bride (hier te koop)


Foto 1: Michel interviewt Barry Schatz – Bongers, foto Eddy Smit
Foto 2: Flip in actie, foto Gerit Vormer

Daarna volgde een interview met George Tokaya. Ook hij schreef een hoofdstuk in het boek over Larette. Larette (echte naam Hauer) was in Wenen een bekend persoon. Uiteindelijk werd zijn Studio Larette in Amsterdam beheerd door Martin Tonelly.
Michel vertelde hoe hij onderzoek heeft gedaan naar de dood van Larette. Zijn grote verdienste is, dat hij het politierapport over Larette heeft gevonden. Dit geeft antwoord op de vraag waarom Larette zelfmoord pleegde. Dit kwam omdat Larette de Engelse radio (was verboden!) heel hard had aanstaan vanwege zijn doofheid. Dat werd op straat gehoord door twee passerende Duitse officieren, die daarna zijn persoonsbewijs in beslag namen. Larette zag toen geen uitweg meer en pleegde zelfmoord met een pistool dat hij stiekem bezat!
In het boek “Hofgoochelaar Larette en zijn mysterieuze dood” zijn twee boeken van Larette volledig opgenomen en voorzien van allerlei praktische tips van Flip Hallema. Flip demonstreerde nog een paar Larette-trucs tot groot vermaak van het publiek en werd ook uitgebreid geïnterviewd over het hoofdstuk dat hij schreef.
Meer bekenden uit de goochelwereld droegen bij met een hoofdstuk of interview. Karel de Rooij schreef de inleiding voor het boek en vertelde nog eens hoe eervol het was om met “zijn” artiestenfamilie met “kunstenaar” Fred Kaps te mogen optreden. Net zoals Fred Kaps was Larette natuurlijk ook een groot kunstenaar, door een act in plaats van een trucje te doen…..

Videoverslag gemaakt door Gerrit Vormer

Na de interviews en onthullingen reikte Eddy Smit van de Magische Loge een “Waarderings Oorkonde” uit vanwege de grote onderzoeksverdienste van Michel van Zeist
Al met al een zeer geslaagde avond bij de onthulling van het boek wat vanaf nu te koop is bij o.a. een aantal goochelwinkels en de betere boekhandel.

Gerrit Vormer
Lid Fred Kaps Ring 78

Wil je meer lezen over “Hofgoochelaar Larette en zijn mysterieuze dood”, klik dan hier.