GOOCHELDIPLOMA'S

De Nederlandse Magische Unie introduceerde in 2011 tijdens het jeugdweekend in Lunteren het NMU Jeugdcertificaat. Drie prachtige goocheldiploma’s voor drie niveaus ontworpen door Jasper Oberon en Arjan van Vembde en vormgegeven door Ton Bal. Er zijn drie achtereenvolgende diploma’s te halen, in oplopende graad van moeilijkheid.

Image
Drie diploma's
De orde van de Oranje Griffioen, de Rode Feniks en de Paarse Draak.

DOELSTELLING

beter worden

Het goocheldiploma is ingesteld om de jeugd te stimuleren hun goochelvaardigheid verder te ontwikkelen binnen de jeugdafdelingen van de NMU. De geboekte vooruitgang kan nu worden beloond met een schitterend goocheldiploma. Het introduceren van de diploma’s kan richting geven aan het aangeboden lessenpakket binnen de jeugdclubs. De junioren hebben een doel om naartoe te werken en kunnen gericht trucs oefenen om in de goocheltest te presenteren. Naar aanleiding van de test kunnen begeleiders verbeterpunten formuleren. De uitreiking van diploma’s leent zich natuurlijk goed voor een feestelijk moment in de club.

GOOCHELEN...

je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen!

GOOCHELDIPLOMA

Fantasierijke vormgeving met fabeldieren

Om de magische zintuigen van de jeugd te prikkelen hebben we ons laten inspireren door mythische fabeldieren, zoals ze ook in de Harry Potter films voorkomen! De diploma’s komen er in drie niveaus, ieder met een eigen mythisch fabeldier en een eigen kleur:

– Goocheldiploma I in de orde van de Oranje Griffioen
– Goocheldiploma II in de orde van de Rode Feniks
– Goocheldiploma III in de orde van de Paarse Draak

De Griffoen is een hybride fabeldier dat de heerschappij over de aarde en de lucht symboliseert. Deze Grijpvogel heeft de kop en de vleugels van een adelaar (de lucht) en het lichaam van een leeuw (de aarde). Het is een verwijzing naar de goochelaar die speelt met de natuurwetten. In de Harry Potter films komt ook zo’n hybride dier voor: de hippogrief dat half paard/half adelaar is.

Het tweede diploma draagt de naam van de magische vogel. De Feniks verscheen voor het eerst in Egypte, het land van magie en wijze kennis. De Feniks staat symbool voor herrijzenis. De Grieken geloofden dat deze vuurvogel iedere 500 jaar een nest maakte van schors, kruiden en mirre en als hij erin zat ging hij in vlammen op en uit de as werd een kleine Feniks geboren. Menig magiër heeft een voorliefde voor vuur, nietwaar? En herstellen en transformeren zien we in vele trucs, vandaar de keuze voor deze tovervogel.

Het derde diploma heeft een paarse kleur: de kleur van de magie, maar ook van passie, spiritualiteit, inventiviteit en originaliteit. Eigenschappen die een goochelaar goed passen. De draak speelt een belangrijke rol in vele werelden, denk aan de Chinese Mythologie. Oosterse draken hebben geen vleugels, in tegenstelling tot Westerse draken, maar kunnen vliegen middels magie. Die kracht zit besloten in de drakenparel die ze meedragen in hun baard. Samen met de Feniks, de schildpad en de Eenhoorn behoren ze tot de vier hemelse dieren. Draken staan bekend om hun gastvrijheid en vriendelijkheid, eigenschappen die een goede goochelaar ook bezit. Harry Potter-kenners weten natuurlijk dat draken voor Dreuzels onzichtbaar blijven, maar de echte tovenaar weet ze in het reservaat in Roemenië te vinden.

Achterkant Diplomas

Het magische getal 7

Om voor het goocheldiploma in aanmerking te komen dient de junior goochelaar zijn goochelkunsten te laten zien voor een commissie van twee examinatoren die de kandidaat beoordeelt volgens een 7-puntensysteem, ook een magisch getal! Het getal 7 wordt gevormd door de vijf trucs die de goochelaar overtuigend moet kunnen vertonen en de twee rapportcijfers die zullen worden gegeven.
Beoordeeld worden:
– techniek en goochelvaardigheid
– presentatie

Om de variëteit te stimuleren mogen er niet meer dan twee kaarttrucs worden vertoond. Het goocheldiploma wordt uitgereikt aan die junioren die de goocheltest van één van de niveaus met voldoendes hebben afgelegd. Voor ieder niveau zal een aantal trucs als voorbeeld worden beschreven, zodat het niveau door begeleiders juist kan worden ingeschat.

Als tijdens de goocheltest één van de vijf trucs niet voldoende wordt uitgevoerd krijgt de kandidaat een kwartier tijd om zich voor te bereiden op een reserve truc. Wanneer de test als geheel onvoldoende wordt uitgevoerd, dan zal met positieve feedback verbeterpunten worden aangedragen en kan een kandidaat een volgende gelegenheid herkansen. Het examen voor dit Jeugdcertificaat kan worden afgelegd door zowel jeugdleden van de NMU Magic Club als alle jeugdleden van de bij de NMU aangesloten verenigingen.