Eregalerij van Nederlandse goochelaars die wereldkampioen zijn geworden

Ik heb de grote bloeiperiode meegemaakt van het goochelen in Nederland. Nederland heeft de meeste wereldkampioenen voortgebracht en ik heb het genoegen dat ik een optreden of een lezing van hen allemaal heb meegemaakt. Zo ook van Scott & Muriel.

Zij wonnen op het wereldcongres 2000 in Lissabon de Grand Prix. Nog niet eerder was er iemand met een comedy act wereldkampioen goochelen geworden. Dit was een unieke prestatie.


Kaartspel met FISM wereldkampioenen

Scott is begonnen in 1986 als straatartiest. Hij had ook nog een solo programma. Daar trad hij mee op voor bedrijfsfeesten, evenementen en festivals.


Scott the Magician en The Sawing Act (foto’s via Magic Week, Duncan Trillo)

Richard Ross had Scott’s act op straat gezien en vroeg hem om mee te gaan naar het Magic Stars Festival in Monte Carlo. Daar ontmoette hij ook Anja en Paul Philippart, die optraden met hun Grand Illusie show in het casino. Daar is het idee ontstaan om een echte show te maken voor het theater. Maar dan wel samen met iemand. Samen reizen en spelen.

Scott en Muriel een onafscheidelijk duo

Scott ontmoette Muriel en wilde graag met haar verder. Ze hebben samen een act gemaakt. Daarin hebben ze beide een gelijkwaardige rol. Om die rollen goed uit te diepen hebben ze les genomen bij Phillippe Gaulier in Londen. Hij gaf een intensieve cursus van drie weken. De cursus is heel belangrijk geweest voor de ontwikkeling van het karakter, dat Muriel in de act speelde.

Hun act is hun leven. Ze zijn steeds bezig om hun act uit te breiden of te verfijnen. Ze bedenken alles zelf. De grappen, de trucs, het verhaal, de kleding en het decor. Hun stijl van optreden kan het beste worden omschreven als ‘slapstickmagie’, een combinatie van visuele komedie, moderne clownerie en illusies.

In 2000 Nederlands én Wereldkampioen

Scott & Muriel begonnen samen te werken in 1999. In juni 2000 wonnen ze de titel Nederlands kampioen en een maand later, in juli wonnen ze de hoogste onderscheiding in de magie. Wereldkampioen op het FISM in Lissabon.

Ze werden een veelgevraagd komisch duo. Ook internationaal ging het hen behoorlijk voor de wind. In 2003 waren ze de enige illusionisten, die met Cirque de Soleil werkten in de eerste televisieserie van het bedrijf Solstrom.

In 2004 presenteerden ze hun eerste avondvullende show “ Scott & Muriel’s B!G Show met Joe.“ samen met Joe Dieffenbacher van de theatergroep Nakupelle. Met deze show toerden ze een aantal jaren door Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Ik heb hun avondvullende show met Joe gezien. Ik heb die avond genoten. Het was een prachtige show. Voor iemand die van humor houdt, is het echt genieten. Als het weer kan zullen ze vast weer gaan reizen met hun negentig minuten durende show Scott & Muriel “The Accidental Illusionists … Fall in Love”.

 

De Pink Clown Award voor Muriel

In 2008 ontmoetten Scott & Muriel op het Circus Festival in Monte Carlo prins Albert en prinses Stephanie. De aanleiding daarvan was al vier jaar daarvoor in Amsterdam tijdens het Wereld Kerstcircus in Carré. In het publiek zat Urs Pilz, de artistiek directeur en president van het Festival International du Cirque de Monte – Carlo. Hij vond hun act prachtig en zo stonden ze in 2008 in een gigantische piste met 4.500 man publiek en 12 tv camera’s rondom.

 


Optreden Monte Carlo en samen met prinses Stephanie van Monaco

Ook heel bijzonder was dat Muriel uit handen van de legende Gerry Cottle de Pink Clown Award kreeg als beste vrouwelijke clown ter wereld.


Scott met toneelgoochelen 1995 en in de show “de toneelmeester” (foto Scott & Muriel)

Uniek: een uitklapbaar theater

Bij de jeugdkampioenschappen in Meppel in 2019 had ik het genoegen naast Scott te zitten. Zelf ben ik ook van comedy toevoegen aan goochelen. Ik zat bij een revuegezelschap. En elke twee jaar moest er een nieuwe show worden gemaakt. Ik had een act bedacht met de zangeres, die ook goed is in comedy. Ik was de goochelaar en trad op onder de naam The Great Fiasco. Zij was de assistente en liet alles in het honderd lopen. Maar wij waren meer van het grappige praten.

Dan is het leuk om te horen hoe zij hun nieuwe acts maken en bedenken.

Maar dat is andere koek dan hoe wij dat deden. Zij duiken er helemaal in. Hij vertelde dat het uitwerken van ideeën heel veel tijd en geld kost. Ze kwamen een keer op het idee om een uitklapbaar theatertje te maken. Ze werkten altijd onder moeilijke omstandigheden. De meeste hotels hebben geen podia, licht en geluid. Ze dachten aan een kist binnenrollen op een dansvloer uitklappen en spelen. Maar zo makkelijk was dat niet. Ze zijn vijf jaar bezig geweest om dat te realiseren. Scott zei: “als ik alles optel, denk ik wel, dat we voor meer dan voor een miljoen hebben geïnvesteerd.” Daar kan ik alleen maar diepe bewondering en ontzag voor hebben.

Scott en Muriel hebben het comedy goochelen volwassen gemaakt. Dat hebben ze met veel inzet en liefde gedaan. Zij waren tot nu toe onze laatste wereldkampioenen.

Minze Dijksma

Tip van de redactie:
Een interview met Scott & Muriel van Marcel Verbakel in de reeks “De weg naar het podium met…” lees je hier
Lees ook in de eregalerij van Nederlandse goochelaars die wereldkampioen zijn geworden het verhaal over de eerste Nederlandse wereldkampioen Nic Niberco en Tonny van Dommelen
https://www.informagie.nl/eregalerij-tonny-van-dommelen