Op 7 augustus 2020 werd de goochelwereld opgeschrikt door het plotselinge overlijden van Wereldkampioen en Gouden NMU Speld drager Ger Copper. Een jaar later is het een goed moment om nog eens terug te blikken. En hoe kunnen we dat beter doen dan met een aflevering van de Eregalerij van Minze Dijksma.

Eregalerij: Ger Copper

Ik heb de grote bloeiperiode meegemaakt van het goochelen in Nederland. Nederland heeft de meeste wereldkampioenen voortgebracht en ik heb het genoegen dat ik een optreden of een lezing van hen allemaal heb meegemaakt. Zo ook van Ger Copper (1953 – 2020)
Goochelen was zijn werk, zijn leven, zijn passie en zijn bestaan. Hij reisde over de hele wereld als goochelaar. Manipulatie had zijn voorkeur. Maar daarnaast heeft hij zich ook beziggehouden met illusionisme, close up magic, black art magic en mental magic.

Richard Ross dacht; deze jongen heeft veel talent

In 1968 bezocht hij studio Cortiny. Daar maakte hij kennis met Richard Ross, die daar werkte. Hij kocht de klassieke biljartballentruc. Maar na een week beheerste hij deze truc al. Bij een tweede bezoek aan de goochelstudio liet hij zijn vorderingen zien en Richard dacht direct; deze jongen heeft heel veel talent. Hij heeft hem daarna een jaar lang gratis gecoacht. Niet zonder succes want in 1969 werd Ger Copper Nederlands kampioen junioren op
15 – jarige leeftijd.


Ger samen met Richard en zijn eerste kassabonnetje en promotie voor de Hanky Panky goocheldoos

In 1970 werd zijn coach Richard Ross wereldkampioen. Die kreeg veel publiciteit. Dat maakte grote indruk op hem. Hij dacht dat wil ik ook. Goochelaar worden. En dan net zo goed als Richard. Richard Ross had op een gegeven moment geen tijd meer om hem te begeleiden, omdat hij het te druk had met zijn eigen carrière. En als je voor het hoogste gaat, kom je al gauw uit bij Henk Vermeyden. Na Richard werd Vermeyden de tweede coach van Ger Copper.


Ger met henk Vermeijden en Richard Ross

Wereldkampioen in 1979

In 1976 behaalde hij de tweede prijs tijdens de Wereldkampioenschappen in Wenen. Maar hij wilde hetzelfde als Richard bereiken. Wereldkampioen worden. En wat daarvoor in 1976 mislukte, is hem in 1979 wel gelukt. Hij won de Grand Prix tijdens de Wereldkampioenschappen goochelen in Brussel.

Een historische opname van de FISM act van Ger Copper in Wenen (zonder finale met de kaarsen) opgenomen kort na het winnen van de FISM Grand Prix in Brussel

Hij werd een veelgevraagd goochelaar en trad nationaal en internationaal op.
Ook werd hij een aantal keren gevraagd door het Koninklijk Huis voor een optreden.


Ger en ZKH Koningin Juliana

 

In 1988 kreeg Ger een uitnodiging om een grote show neer te zetten in Spanje. Hij had een contract voor vijf jaar. Een show met zwarte panters, goudgekroonde kraanvogels en 22 danseressen. Maar in zijn kleedkamer brak brand uit en verloor hij alles. De toeristenindustrie stortte in en het contract werd verbroken en hij keerde in 1991 berooid terug in Nederland.


Spanje

Black art is magisch

Hij ging zich specialiseren in black art. Dit wordt ook wel het zwarte theater genoemd. Hij trad hiermee op met de Black & Light Company en heeft daar vele jaren mee gewerkt. Voor het Dolfinarium in Harderwijk bedacht hij ‘Spetter en het magische avontuur’, een familieshow. En ook later is hij hier verder in doorgegaan met een voorstelling voor het theater.

 

Hij was ook betrokken als coach bij producties van Hans Klok, Marcel Kalisvaart en Niels Houtepen (Nick Nielsen). Hij vond dat de goochelkunst hem veel had gegeven en wilde iets terug doen. Na een jeugdweekend van de NMU richtte hij de Dutch School of Magic op om naast bekende goochelaars ook beginners te begeleiden. Dit werd een groot succes. Zowel nationaal als internationaal wonnen Dion van Rijt, Niek Takens (Niek Uniek) en Alfredo Lorenzo Beautour vele prijzen.

Passie voor de goochelkunst

Ik heb Ger Copper ook een keer gevraagd voor een lezing bij de Magische Ring Friesland. Hij heeft dat samengedaan met Dion van Rijt. Het werd een hele mooie avond met twee topartiesten.
Ger hield van goochelen. Hij was dan ook een trouw bezoeker van congressen en goocheldagen. Ik had dezelfde passie voor het goochelen en ben hem vaak tegengekomen. Prachtig om dan even bij te praten over wat er zich allemaal in onze goochelwereld afspeelde.
Ger Copper was een veelzijdig goochelaar en kreeg voor zijn werk de hoogste Amerikaanse goochelonderscheiding in de vorm van de AMA Master Fellowship.


Ger met zijn ouders

In Zuid-Afrika, waar hij lezingen gaf, liep hij in de zomer van 2020 een legionellabesmetting op, waaraan hij op 67-jarige leeftijd is overleden.

Ger Copper was een grootheid met een ongelooflijke staat van dienst.
Hij behoorde tot de buitencategorie in de Nederlandse goochelgeschiedenis, waarvoor hij dan ook terecht de Gouden NMU Speld heeft gekregen.

 

Minze

Noot van de redactie:
 Lees ook het interview met Ger Copper en Alfredo Lorenzo Beautour in de reportagereeks ‘de weg naar het podium…’ door Marcel Verbakel in 2016