In deze rubriek neemt de goochelaar/illusionist/mentalist etc. je mee in zijn of haar goochelkast. Wat voor trucs zitten er in de kast. Zijn er trucs bij met een bijzonder verhaal. Trucs die nooit vervelen, trucs die te lastig zijn en waar je eigenlijk wel wat hulp bij kunnen gebruiken. Trucs die ooit gekocht zijn maar achteraf een miskoop blijken te zijn. Trucs die al veel te lang in het cellofaan zitten…. Trucs die…… We trappen af met Huub Cooijmans, niet geheel toevallig, want Huub heeft een kindershow waarin een magische kast centraal staat.

Geen kast, maar een garage vol

Mijn naam is Huub Cooijmans en vanaf 2007 ben ik werkzaam als fulltime goochelaar en jongleur. De rubriek heet “Een kijkje in de kast van…”, maar in de afgelopen jaren is deze kast uitgegroeid tot een garage vol. Ik neem jullie graag mee in een rondleiding door mijn werkplek.

Ik woon in een zogenaamde drive-in woning, dat wil zeggen wij wonen boven en de begane grond bestaat uit een grote garage met daaraan vast een tuinkamer. Deze tuinkamer doet dienst als kantoor en repetitieruimte. Mijn busje staat voor de garage op de oprit wat het geheel tot een erg fijne en praktische plek maakt.

Ik ben vrij geordend en ben verliefd op kisten. Zo heeft elke show z’n eigen kist (flightcase), zelfs de show De magische kast zit in een kist. Op deze manier ben ik snel ingeladen en is de kans om iets te vergeten tot een minimum beperkt. Bovendien zijn op die manier je spullen goed beschermd. Daarnaast heb ik voor de circusprojecten die ik doe op de basisscholen (www.schoolcircus.nl) veel kratten met circusmaterialen.

Maar ik heb ook de nodige kratten met frutsels, gimmicks, stoffen en oude goocheltrucs waar ik veel inspiratie uithaal en nieuwe effecten mee creëer. Als ik een lekker muziekje opzet en ik pak deze spullen erbij dan krijg ik altijd wel een paar ideeën hoe ik het weer nieuw leven kan inblazen.

Trucs aanschaffen

In de afgelopen jaren heb ik heel wat goochelmateriaal verzameld. Natuurlijk heb ik, net als elke goochelaar een aantal trucs waar ik nooit wat mee heb gedaan, maar het meeste gebruik ik of heb ik in het verleden veel gebruikt. De trucs die ik niet gebruik of snel uit de show zijn verdwenen zijn toch altijd de trucs die niet praktisch blijken of uiteindelijk niet goed bij je passen. In mijn geval zijn dat bijvoorbeeld trucs met onzichtbaar draad. Ik ben hier gewoon niet voor gemaakt; het gaat te snel stuk bij mij. Begrijp me niet verkeerd; dit kan heel mooi zijn, maar niet in mijn handen haha.
Een ander voorbeeld zijn trucs waarbij je je complete kostuum moet prepareren. Zo heb ik ooit een zweeftruc gehad, waarbij ik een halve prothese om mijn been had zitten in een speciaal gefabriceerde broek. Dit sneed in mijn lies, zat voor geen meter en ik liep als een houten klaas. Dit is heel gaaf voor als je een korte act van 5 minuten moet opvoeren, maar als je show 45 minuten is en het effect 20 seconden dan weegt het effect niet op tegen de effort. In hetzelfde straatje heb ik een quick change kostuum; prachtig effect voor aan het einde van je show, maar niet om eerst 45 minuten aan te hebben terwijl je de rest van je show opvoert in hartje zomer. Je zou natuurlijk ook met een quick change kunnen beginnen, maar dat zou betekenen dat ik de rest van de show in een bontgekleurd pak zou rondlopen, niet echt mijn stijl.
Trucs die ik veel gebruik zijn vaak bestaande trucs die ik heb aangepast of trucs die ik zelf heb ontwikkeld. Op deze manier passen de trucs bij mij en bij het thema van de show.

Trucs bedenken

Naast trucs kopen houd ik er ook van om ze zelf te verzinnen, te maken of om bestaande trucs zo aan te passen dat ze perfect bij me passen. Op die manier creëer je iets unieks.
Effecten die ik heb bedacht en ontwikkeld voor de show De magische kast zijn bijvoorbeeld de vaas die over de kast schuift en verdwijnt, een creatieve aanpassing voor het bekende Magic Drawing Board van Axtell en de verschijnende jas. Voor mijn andere kindershow HuubTV start ik met de productie van een bowlingbal uit de play-knop om daar vervolgens weer mee te jongleren. Op deze manier ben ik altijd zoekende naar manieren waarop ik bestaande of eigen trucs kan laten aansluiten bij het thema.

Maar mijn favoriete truc op dit moment is toch wel de act met de grote ballon; Voorafgaand laat ik een vrijwilliger uit een boek, vol met verschillende foto’s van groenten en fruit, één afbeelding kiezen. Ik geef aan dat ik d.m.v. een ballon ga proberen uit te beelden welke groente of fruit de vrijwilliger heeft gekozen. Ik pak een grote groene ballon, blaas hem op en met een hoop bombarie klim ik erin. Vervolgens kom ik er met mijn hoofd weer uit, maar op mijn hoofd prijkt nu een steeltje met blad. Ik vraag aan de vrijwilliger: “en heb je gekozen voor de appel?”. De vrijwilliger antwoordt: “nee, ik had gekozen voor de banaan…” Mega lullig moment en awkward (favoriete stukje van de show haha). Dan trek ik m’n hoofd weer terug de ballon in, de ballon knalt en daar sta ik met een bananenpak aan.

Ik ben geen impulsieve truc-koper en probeer kritisch na te denken voordat ik iets aanschaf. Tegenwoordig is er heel veel op de markt en het ene productfilmpje is nog vetter en flitsender dan de ander, dus des te meer reden om er goed over na te denken.

Voordat ik een truc aanschaf denk ik goed na over:
  • Past het bij mij als persoon, in mijn show en bij mijn stijl?
  • Is het naast onverklaarbaar ook een leuke truc?
  • Hoeveel spel/act kan ik hiermee creëren?
  • Gaat mijn publiek dit ook leuk vinden of is dit alleen iets wat ik zelf gaaf vind?
  • Kan ik het aanpassen, zodat het binnen het thema van mijn show past?
  • Voor welke doelgroep is de truc: jonge kinderen, oudere kinderen, volwassenen, ouderen? Als het een kindertruc betreft is het mooi meegenomen als je er ook de eventuele aanwezige ouders mee kan vermaken.
  • Is het praktisch? Hoe groot is het om mee te nemen, hoeveel ruimte neemt het in op het podium, hoe hoekgevoelig is de truc, hoe betrouwbaar is de kwaliteit, etc.?

Ik heb geen probleem met dure trucs die ik veel gebruik, maar wel met goedkope (en helemaal met dure) waar ik niks mee doe.

Huub Cooijmans


Van de redactie:
Huub Cooijmans werd in 2021 Nederlands kampioen goochelen voor kinderen. Een verslag daarvan lees je hier

Wil je ook een verhaal schrijven of een filmpje maken voor de rubriek ‘Een kijkje in de kast van….’ stuur dan een berichtje naar redactie@informagie.nl