Vandaag, 17 april 2021, is het de derde zaterdag van april dus Wereld Circus Dag. “World Circus Day” staat onder bescherming van prinses Stéphanie van Monaco en werd voor het eerst gehouden in 2010. Normaal houden alle Nederlandse tentcircussen een open dag en kun je een kijkje nemen achter de schermen van het leven en werken van de artiesten. Maar ook dit jaar is dat helaas nog niet mogelijk. Circus en magie zitten heel dicht bij elkaar, beiden zijn een kunstvorm om het publiek te entertainen. Daar zullen o.a. Christian Farla, Tony Wilson, Jofri Boekschooten, Scott & Muriel, Justin Golstein, Martijn Martell, Hans Klok, Alfredo Lorenzo en Sylvia Schuyer het vast mee eens zijn. Speciaal voor Wereld Circus Dag vroeg de redactie Jori Veldhuizen hoe hij goochelen en circus combineert in zijn carrière als entertainer. Showman Jori Veldhuizen is dit jaar 25 jaar artiest, 25 jaar lid van Goochelclub Rotterdam en de NMU. De afgelopen jaren schitterde hij in 12 verschillende landen, verspreid over drie continenten en toverde een lach op het gezicht van ruim twee miljoen toeschouwers met zijn grote circusparade.

Het begon met goochelen

Als 11-jarige jongen wilde ik al goochelaar worden. Ik stopte briefjes in de brievenbussen in de straat. ‘Hoi, ik ben Jori en ik ben goochelaar. Voor 2,5 gulden kom ik optreden op je kinderfeestje’. Er kwam een kinderfeestje op mijn pad. En nog één en nog één. Met mijn koffertje vol goocheltrucjes achter op de fiets, ging ik van feestje naar feestje door Zoetermeer. Met wat ik verdiende kocht ik nieuwe goocheltrucs. De kleine ondernemer en artiest was geboren.
 

Goochelaars & circusartiesten in Drievliet gaven inspiratie

Naast mijn VWO studie trad ik in de weekenden en vakanties op bij feesten, partijen en kleine evenementen. Als vakantiebaantje werkte ik in het entertainment team van Familiepark Drievliet. Daar leerde ik het vak van diverse goochelaars, waaronder Christian Farla, Henk Driessen, Clown Pica Pica en Jojo. In Drievliet werkte ik ook samen met diverse circusartiesten, waardoor ik ook betoverd werd met de magie van het circus. Na het afronden van zijn middelbare school wist ik het zeker: ik wilde artiest worden! Maar… volgens mijn ouders was hier geen droog brood in te verdienen: en “moest” ik maar een serieuze opleiding gaan doen. Zo werd ik leraar basisonderwijs. Naast het onderwijs groeide mijn entertainmentbedrijf Jovel Entertainment met steeds meer optredens in Nederland en België.

Circo di Strada, een internationaal circusspektakel

Jarenlang trad ik op als soloartiest en zei ‘ja’ tegen alle leuke aanvragen die op mijn pad kwamen. Ik droomde van groot, groter, grootst en wilde samen met andere circusartiesten optreden op grotere evenementen in Nederland, maar ook vooral in andere landen zoals Frankrijk, waar het straattheater écht groot is. Ondanks dat ik door velen voor gek verklaard werd, investeerde ik in 25 opvallende kostuums en creëerde de circusparade Circo di Strada. De ene helft van de kostuums voor overdag, de andere helft met duizenden lichtjes voor avond optredens. De circusparade treedt als mobiele performance op met een combinatie van o.a. jongleren, steltlopen, eenwielfietsen en balanceren op een grote bal. Een mooi visitekaartje voor het circus.

Circusparade bij de Formule 1 in Bahrein

Het was waanzinnig: binnen een jaar na de première van de circusparade werd ik opgebeld door een nummer uit Bahrein (Midden-Oosten). Ik drukte het nummer weg: je hoort tenslotte wel vaker gekke verhalen over telefoontjes uit het buitenland. Ze belden nog een keer en nog een keer. Ze spraken een voicemail in en ik kreeg een email: ‘of we met Circo di Strada in Bahrein bij de Formule 1 Grand Prix wilde optreden’. De agenda werd vrijgemaakt voor deze buitenkans en doorbraak met deze circusact.


 

Circus in Hong Kong, Macau, Dubai, Egypte en…Toppers in Concert!

Het optreden bij de Formule 1 was het begin van een domino-effect. Binnen een paar jaar was de Circo di Strada circusact te zien in 12 verschillende landen, verspreid over 3 continenten. Binnen slechts vijf jaar tijd goed voor twee miljoen mensen met een lach op het gezicht. In Nederland schitterde de circusparade tijdens Toppers in Concert, in de uitverkochte Amsterdam Arena. 
 
Een bijzonder avontuur was in Hong Kong: “We waren geboekt bij een van ‘s werelds grootste parades tijdens de Chinese Nieuwjaar Parade met 150.000 (!) bezoekers. Het stond rijen dik met toeschouwers toen wij over de hoofdstraten van Hong Kong onze circusperformance vertoonden, tussen andere internationale parade groepen van topniveau, waaronder Disney! Dat was echt heel gaaf! Maar eerlijk, eigenlijk vind ik élk optreden tof!”

De kindershows zijn een combinatie van magie en circus

De themashows die ik speel op scholen (o.a. Magic Traffic Show, een voorstelling over het verkeer) en in het theater zijn een combinatie van goochelen en circus. Mijn beide passies kan ik hier prima combineren. De afwisseling van goochelen en circus zorgen voor een grote variatie binnen de shows, waardoor de kinderen met gemak de concentratie vast kunnen houden om de hele show te beleven. Dat merkte ik ook de afgelopen zomer waar ik op Jeugdvakantieland in Rotterdam in mijn eigen Showman Theater in 26 dagen 78 voorstellingen heb gespeeld. Met keer op keer volle zalen van het begin tot het eind.

Stilzitten is er niet bij

Achter de schermen heb ik dit jaar hard gewerkt aan een volledig nieuwe website voor de parades van Circo di Strada én mijn shows als Showman. Tevens staan een nieuwe circusparade én een nieuwe kindershow te wachten om te mogen schitteren. “May all your days be circusdays” is een bekende uitspraak die ik volledig onderstreep. Ik zou niet zonder kunnen…

Jori Veldhuizen

Tip van de redactie:
Voor meer informatie over de circusparade Circo di Strada, ga je naar www.circodistrada.com

Wil je meer weten over de shows van Jori Veldhuizen? Ga dan naar www.showman.nl. Lees ook zijn grappige verhalen over zijn leven als 25 jaar artiest op zijn blog.

Het Magic Circus, met natuurlijk Jofri Boekschooten, onthult vandaag, 17 april 2021, hun nieuwe productie voor het komende seizoen. Directeur Maurice Veldkamp zal zijn Magic Nieuwsflits uitspreken. Kijk op www.magiccircus.nl

Wil je meer lezen over het circus en op de hoogte zijn van het laatste circusnieuws? kijk dan op www.circusweb.nl

De leerlingen van de Italiaanse circusschool in Verona “Accademia d’Arte Circense” maakten een video voor World Circus Day 2021: