Het Magic Art Center wie kent het niet? Vele grote namen, nationaal en internationaal uit de entertainment wereld zijn er kind aan huis. Ooit in 1984 een bollenschuur maar omgetoverd in een prachtig theatertje. Het MAC huisvest een aantal verenigingen waaronder de Fred Kaps Ring en Dutch Magical Society, soms doet het dienst als evenementlocatie. Maar in deze lastige tijd verkeerd het MAC in zwaar weer. Een reden temeer om vijf vragen te stellen aan Véronique Ross.


Magic Art Center theater

1. Van bollenschuur naar theater hoe kwam dat zo?

Richard en ik hebben ontzettend veel gereisd. Soms weken, maanden onderweg. Dan weer even thuis om eigenlijk gelijk alweer de koffers te pakken voor het volgende avontuur. Natuurlijk in Europa maar ook naar o.a. Amerika, Las Vegas, Japan, China. Lezingen en shows geven, meedoen aan verschillende congressen. Dat ging maar door. Op een gegeven moment waren we het reizen “een beetje moe”. Een kennis van Richard vertelde dat hij van de bollenschuur afwilde. Wij waren direct enthousiast, want Richard wilde altijd al een eigen theatertje hebben als ontmoetingscentrum voor goochelaars. Zo kwamen vele goochelaars de 1e maandagavond van de maand bijeen om over het vak te praten. Later werd de 1e maandag van de maand ook toegankelijk voor familie, vrienden en liefhebbers van de goochelkunst.


Cover ‘Revue de la Prestidigitation’ 1997


Richard en Veronique Ross in “Music-hall Théâtre de l’Empire” in Parijs, april 1982

Deze maandagavonden werden mogelijk gemaakt door de vele vrijwilligers o.a. Ton Bal en Martijn Martell en de vele goochelaars en artiesten die geheel belangeloos hebben opgetreden. Dit om het Magic Art Center als walhalla van de goochelkunst te kunnen behouden.
Richard wilde ook graag dat jonge goochelaars zich verder zouden kunnen ontwikkelen in het vak en vond het Magic Art Center hiervoor prima geschikt en ook dit is gelukt. Om maar een paar namen te noemen, zonder iemand te kort te willen doen: Ger Copper, Hans Klok en Tommy Wonder.


Foto links: Veronique en Richard in hun eigen Magic Art Center
Foto rechts: Magic Art Center bar met foto’s en posters, magische memorabele momenten

2. Er zijn altijd veel shows en lezingen georganiseerd. Wie gaf de eerste lezing?

Ja, dat is lang geleden en was met Albert Goshman in 1986. We hadden Albert eerder al eens ontmoet op een congres op zijn stand waar hij zijn goocheltrucs verkocht. Toen hij naar Europa voor een lezing kwam vond ook hij het leuk om in het MAC op te treden. Hij hield zijn lezing en een act met een ‘’zout- en peperstel’’, ‘’cups and balls’’ en natuurlijk met sponsballen. (Nu nog steeds te koop bij het bedrijf dat hij oprichtte ‘Magic By Gosh, redactie). Daarna legde hij met veel humor uit hoe hij dit allemaal zo verzonnen had.


Foto links: Veronique assisteert Albert Goshman tijdens de lezing
Foto rechts: Gesigneerde foto met de bekende Goshman look

3. Welke grote internationale namen herinner je die in het MAC hebben opgetreden?

Dat zijn er zoveel. Te veel om op te noemen helaas. Er hebben niet alleen internationale goochelaars en artiesten opgetreden, maar ook heel veel uit Nederland. Ik heb nog heel, heel veel foto’s en video’s om uit te zoeken. De opening werd verricht door Rudi Carrell, toen bekend van de 1,2,3 show. Maar ook Tina Turner was hier ooit want het MAC was en is er nog steeds niet alleen voor goochelaars maar ook entertainers. Gaetan Bloom, Boris Wild, Max Maven, Dominique Duvivier, Otto Wessely enz. En even geleden hadden we een Masterclass, verzorgd door George Parker met Jeff McBride en Eugene Burger.

4. Het MAC is nu al ruim een jaar dicht, wat doet dat met je?

Heel veel. Ik ben een optimist maar het is echt niet leuk zo. Niet alleen voor mij maar ook voor heel veel mensen en bedrijven. We kunnen er niets aan doen. Natuurlijk denk ik ook nog regelmatig terug aan de geweldige Benefietshow Hans Klok & Friends, waarvan Ger Copper de grote inspirator was. Deze show is door vele vrijwilligers (goochel) vrienden, geheel belangeloos georganiseerd. De opbrengst was voor bekostiging van de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan het Magic Art Center. Ik ben hen allen nog steeds zeer dankbaar en ik hoop dat het niet voor niets is geweest. Iedere dag ben ik wel in het MAC te vinden. Ik heb zoveel herinneringen met Richard en de tijd daarna op foto staan. Ik bekijk iedere dag waar ik nog nieuwe posters en foto’s kan plaatsen op de wanden in de gang, achter de bar, in het theater. Dat geeft me iedere keer weer energie. Ik denk heel vaak aan de mooie 1e maandagavondshows die ik al bijna een jaar moet missen en ik mis uiteraard heel erg de contacten met de goochelaars en goochelvrienden die er op deze avonden aanwezig waren. In september had ik nog een ‘kleine partij’ voor 18 mensen. Dat was leuk om te doen. Natuurlijk had ik ook een goochelaar hiervoor uitgenodigd, een junior: Hans Klik.


Foto links: In het MAC komen de goochelaars van de toekomst samen (Foto: Lars van den Brink)
Foto rechts: Benefietgala Hans Klok & friends 2017

5. Stel: het MAC mag weer open. Wie zou je op de openingsavond in de show willen?

Kiezen kan en wil ik eigenlijk niet Marcel, maar omdat het van je moet……Rob en Emiel omdat hun optredens altijd zo spontaan zijn met heel veel humor en hun mentalisme is echt geweldig. Hans Klok omdat hij zo ontzettend aardig is, maar bovendien een groot vakman. Ik ken Hans en zijn familie al vanaf zijn 14e jaar. Ik herinner mij zijn ‘Black and Red’ act in Monaco nog heel goed waarbij zijn kleding en alle props in die kleuren waren uitgevoerd.


Veronique met Hans, Richard en Ger

Ook Peter Vogel en Ronald Moray zou ik dan graag willen zien optreden en Niels Houtepen en Michel van Grinsven en… Ook zij hebben, net als heel veel andere goochelaars en entertainers, al heel veel voor het MAC gedaan. Van de jongeren zou ik Hans Klik wel willen zien. Hij deed in september vorig jaar op de 1e maandagavond een mooie ‘jumbokaartenact’ met allemaal bekende namen uit de goochelwereld, Ger Copper was daarbij zijn assistent. Wie ik ook graag weer zou willen zien optreden zijn mijn vrienden uit België, de goochelclub Mageia met Arthur Cardini. Maar Marcel, als Ger Copper er nog was, had hij zeker op mijn wensenlijstje gestaan. Ik mis Ger nog elke dag. Voor de muziek zou het heel leuk zijn als Frank Wilson zijn lied ‘Magic all over the Word’ zou spelen en dat al mijn lieve vrienden in de zaal die het MAC ook in hun hart hebben zitten dit lied natuurlijk mee gaan zingen.


Frank Wilson zong ‘Magic all over the World’ o.a. op het FISM 2003 in Den Haag

Niet minder belangrijk zijn: achter de bar Wil, Willem en Tadek, de broer van Richard en Theo die zorgt voor de administratieve organisatie. Zij doen veel achter de schermen en betekenen ook veel voor mij.

Marcel, graag wil ik van de gelegenheid gebruik maken om nogmaals iedereen, maar dan ook iedereen heel hartelijk te bedanken die door hun morele en financiële steun het mij mogelijk hebben gemaakt dat ik de kracht heb gekregen mij ten volle in te blijven zetten voor het behoud van ‘’ons’’ Magic Art Center. Ik hoop dat ik op hun steun kan blijven rekenen en dat het moment snel weer komt om iedereen weer te zien en te spreken in het MAC. Het MAC is mij alles, mijn baby, mijn leven. Ik zou echt niet zonder kunnen.

Marcel Verbakel

Noot van de redactie:

  • Wil je weten hoe het lied van Frank Wilson zo ontstaan is beluister dan de podcast ‘Just an illusion’ van Wessel Kort van 21 mei 2020.
  • Ken je iemand aan wie de redactie ook vijf vragen zou kunnen stellen? Mail dat aan redactie@informagie.nl en geef even aan waarom.
  • Dutch Magical Society organiseert zondag 28 februari 2021 de Benefiet Bingo waarvan de opbrengst naar het MAC gaat. Klik hier voor info en tickets.