Dat de tijden zijn veranderd voor ons goochelaars en dat we ons moeten aanpassen aan het nieuwe normaal is geen nieuws meer. Verschillende collega’s hebben zich de afgelopen tijd hard ingezet om het online goochelen steviger op de kaart te zetten. Om eerlijk te zijn heb ik vanaf dag 1 corona crisis het gevoel gehad iets te missen wanneer het ging om magische bijdragen aan online meetings, namelijk publieksinteractie.

En ook nu we allemaal zo gewend zijn aan online vergaderen had ik het idee dat ons mooie vak inboet aan geloofwaardigheid wanneer het via het beeldscherm de zolderkamer werkplekken binnenkomt. Maar…gelukkig is daar dan de nieuwste Gonga Star Lecture! Ja, zelfs in tijden van lockdowns is deze gezellige Brabantse club actief voor haar leden en voor andere geïnteresseerden. Enkele weken geleden werd de nieuwe lezing aangekondigd, Will Houstoun en Harry De Cruz van Video Chat Magic bij de Gonga Star Lecture.

De aanmeldingen voor de lezing stroomden harder binnen dan ooit. Dat komt natuurlijk doordat iedereen toch thuiszit, of door de plots ontstane interesse voor de digitale (on)mogelijkheden waar we als magisch personeel ineens mee worden geconfronteerd. Ik denk vooral dat laatste, we willen allemaal zo graag weer doen waar we goed in zijn…ons publiek verbazen!

Onzichtbare camerawissels

En verbazen dat doen Will en Harry…ik heb werkelijk met ongeloof naar het scherm zitten kijken. Zo losjes als zij het geheel presenteerden zo strak zat het geheel in elkaar, niet alleen op goochelgebied maar vooral ook op technisch vlak. Zo waren alle camerawissels volledig onzichtbaar, totdat één van de 53 aanwezigen vroeg hoe dat werd gedaan, Will vertelde dat hij gebruik maakt van een voetpedaal om van de ene camera naar de andere over te schakelen.


Gonga secretaris Marc Woods en rechts Harry de Cruz

Maar niet alleen dat, de heren maken gebruik van allerlei onzichtbare realtime video effecten. Ik kan natuurlijk niet inhoudelijk ingaan op hoe hun methoden precies in elkaar zitten. Maar wanneer er een munt schijnbaar onzichtbaar over de tafel heen beweegt, een speelgoedpoppetje op een onmogelijke manier verdwijnt of een voorspelling volledig onmogelijk blijkt te kloppen dan kan ik niets anders dan concluderen dat ik het bij het verkeerde eind had.

Dit is Magic 3.0! Naast meerdere HELE sterke effecten staan de heren open voor suggesties, vragen en geven zij meerdere tips over het gebruik van set-wissels om het voor de kijkers thuis visueel interessant te houden. Het mooiste effect vond ik een tekening duplicatie waarbij Will een tekening maakte die de toeschouwer thuis niet kon zien, de toeschouwer ging ook tekenen en dit was een 100% match! Een ongelooflijk stukje mentalisme wat uitsluitend geschikt is voor online optredens.

En dat is nou zo mooi, ik ben overtuigd, online magic is here to stay!

Marc Woods

Noot van de redactie:
In februari 2021 zijn er nog meer lezingen die het meemaken waard zijn. De lezing van Boris Wild (gratis voor NMU leden). Etienne Pradier bij Dynamite Magic Shop en David Jonathan bij The Premium Magic Store. Kijk o.a. in de agenda voor meer info.