Zes kaarten truc

In de begin jaren zestig zag ik deze truc voor het eerst op de Nederlandse televisie in een programma, dat ging over de zanger Hans Kaart. Hij was toneelspeler en zanger. Maar hij bracht in dat programma ook een kaarttruc. Heel toepasselijk voor iemand die Kaart heette. En dat was de six card repeat.

Je hebt zes kaarten in de hand. Telt ze voor en gooit er dan één weg, maar bij het opnieuw tellen blijkt, dat je dan nog steeds zes kaarten hebt.

Dit is en was een populaire truc onder de goochelaars. En in de loop der jaren heb ik vele goochelaars deze truc zien brengen. Het was steeds dezelfde truc, maar er waren ook steeds weer goochelaars, die de presentatie weer in een ander jasje staken.

Ik zag Marius tijdens een congres van de NMU. Hij deed mee aan het concours. Hij bracht twee klassiekers waaronder de zes kaarten truc met een boeiende presentatie. Hij won geen prijs, maar ik vond zijn presentatie heel boeiend. Hij had als bron de Tarbell Course of Magic gebruikt.

Goochelaar Soma (Grand Prix winnaar FISM 2009 in Beijing) gebruikte voor zijn versie dunne kaarten. Het voordeel was, dat je dan meerdere extra kaarten in de hand kon houden om de truc te herhalen. Ik heb van hem na een bijgewoonde lezing de dvd, waarop zijn presentatie stond en een pakje dunne kaarten gekocht. (Zijn routine staat onder “six card repeat” op you tube).

Hij laat ook ongemerkt kaarten vallen. Je denkt dan dat hij een fout maakt. Maar bij het opnieuw tellen heeft hij toch weer zes kaarten in de hand. Dat maakt de routine extra grappig als je het goed uitspeelt.

Bij de six card repeat wordt vaak een verhaal verteld in de trant van, toen ik nog een kleine jongen was, zag ik een goochelaar ……….

Of ik ging naar de goochelwinkel en vroeg heeft u die truc waarbij ….

Mel Mellers heeft een eigen verhaal bedacht. Hij vertelt dat hij de truc in verschillende landen vertoont en spreekt dan van “The international 6 card mysterie”. In Frankrijk kun je hem vertonen. Dan tel je in het Frans. Bij het weggooien van de kaarten zeg je “au revoir”. Dat komt grappig over. Vervolgens noemt hij nog een paar landen met bijpassend tellen in die taal. Ger Copper heeft een lezing voor de MRF gegeven en liet de routine met tientjes zien. De gevoelswaarde krijgt dan een andere lading.
Joro voert de routine ook met geld uit, maar gebruikt imitatiegeld. Het biljet gebruikt hij ook als een soort visitekaartje.

In mijn begintijd was het moeilijk om achter de geheimen te komen, Dat is in de digitale tijd een stuk makkelijker. Op you tube tik je six card repeat in er er verschijnen een groot aantal goochelaars, die hun versie laten zien.

Op You Tube staat een filmpje van Practical Magic van de six card repeat met vertoning en uitleg. Het tonen van de kaarten vind ik heel duidelijk en clean. Hier wordt een methode gebruikt die afwijkt van het gebruik van een vakje achter de kaart waar je een paar kaarten in kunt steken. Je kunt ook zonder geprepareerde kaarten werken en gebruik maken van de buckle count.

Pop Haydn laat op You Tube ook een mooie grappige versie zien, die lijkt op de methode van Clark Crandall. Clarke “The Senator” Crandall (1907-1975) was een Amerikaanse komische goochelaar. Hij ontwikkelde grappige routines. Hij vertoonde zijn versie in The Magic Ranch, een tv programma met als gastheer Don Alan in 1961. De afleveringen van “The Magic Ranch”zijn opnieuw uitgegeven op dvd en zijn het bekijken meer dan waard.

De truc “Six card repeat” is ook een mooi voorbeeld van “Packs small and Plays big”. Je hebt weinig bagage bij je om de truc voor een groot publiek brengen. Alleen een stapeltje kaarten.

The six card repeat is een klassieker. Net als de eierzak en het ringspel. Trucs die in de loop der jaren hun waarde hebben bewezen. Dat komt mede door hun eenvoud. Het effect is puur en duidelijk.

Minze Dijksma