Welkom bij mijn column “Met een voorZet”. Maandelijks zal ik proberen je te inspireren met een aantal trucs, ideetjes en anekdotes. Een voorzet geven, zoals dat in voetbal gebeurt. Maar wat je met de voorzet doet, dan is aan jou. Misschien laat je het aan je voorbijgaan of knal je hem hard het doel in.

Wie geeft jou die voorzet? Dat ben ik, Fritz met een Z. Ik treed al meer dan 12 jaar fulltime op. Verder heb ik een tweetal DVD’s uitgebracht Let’s Go Dutch en Double Dutch en mijn trucs zijn gepubliceerd in verschillende internationale vakbladen, o.a. MAGIC, GENII, MagicSeen en Vanish. MAGIC heeft in 2010 een van mijn trucs als beste van dat jaar bestempeld. Een virtuele variatie daarop lees je volgende keer.

De komende tijd zal in het teken staan van virtueel en op-afstand goochelen. Sinds maart 2020 treed ik ook virtueel op en heb gedurende die tijd veel geleerd. Echter zal ik alleen trucs bespreken en niet het technische aspect van een virtuele show. Daar is er genoeg materiaal over te vinden op Youtube.

Heb je een truc die je graag in de Informagie wil zien? Heb je feedback of wil je dat ik iets specifieks bespreek? Dan kan je me gerust mailen op fritzmeteenz@gmail.com


De truc van de maand

…is D.E.H.M.: een acroniem voor “Defecte En Hersteld Munt”.
Wat ziet de toeschouwer? Uit z’n broekzak pakt de goochelaar een halve munt. Je haalt ook de andere helft uit je zak en plaatst ze in je hand. Magisch herstelt de munt zich en is hij nu klaar om te worden gebruikt voor je favoriete muntentoer. De uitleg vindt je in het beveiligde gedeelte.


Kies een kaart op afstand

Je wilt graag een kaarttruc te doen. Je haalt de kaarten uit het doosje en je staat op het punt om je toeschouwer een kaart te laten trekken. Dan herinner je je: je goochelt op afstand. Hoe laat je dan de toeschouwer een kaart trekken? Je kan bijvoorbeeld de toeschouwer een kaart laten noemen, maar wat nu als je de kaart niet wilt weten? Of wat ook weleens gebeurt, de toeschouwer weet niet hoe de kaarten heten. Wat dan?

In het beveiligde gedeelte lees je vijf manieren om de toeschouwer een kaart te laten kiezen. Niet alleen dat maar een aantal van deze manieren zijn ook in een virtuele show toepasbaar (bijv. op Zoom of Teams).


Ter inspiratie

Van deze goocheltrucs heb je vast gezien of van gehoord, maar hoe zou jij ze aanpassen voor een virtuele show?


sponsballen, kleurboek, bankbiljet in citroen

Veel succes en plezier en ik zie je terug in het beveiligde deel voor NMU leden en donateurs.

Ben je je inlogcode vergeten stuur een mailtje naar redactie@informagie.nl

Fritz met een Z
Trick editor Informagie