Wie Blackpool zegt, zegt Magic en goochelaars schrijven dat met een hoofdletter. Dit jaar zou het voor de 69e keer zijn dat zo’n 5.000 liefhebbers van de goochelkunst samenkomen om in de Winter Gardens hun passie te delen. Maar dit jaar helaas niet, althans niet live. Gelukkig zal op zondag 18 april 2021 de Blackpool Magic virtual convention plaatsvinden op Facebook. Om in de sfeer te komen op de Informagie en NMU socials “Magic Memories from Blackpool” met iedere dag een bijzondere foto met een mooie herinnering. Vandaag met Alfredo Lorenzo Beautour.

Blackpool Magic Convention 2013

Mijn eerste Blackpool ervaring is onvergetelijk. Dat was in 2013. Helaas is er dit jaar geen Blackpool zoals voorheen. Ik wist toen nog niet dat ik zo betoverd zou worden door het magic virus. Ik had veel interesse in de magic en daarom heeft mijn oom mij meegenomen naar de Blackpool Magic Convention.
Ik kwam daar als 9-jarig mannetje op Schiphol aan samen met mijn oom en mijn moeder.
En kwamen daar heel veel Nederlandse goochelaars tegen die daar ook naartoe gingen. Ik had van tevoren allemaal leuke verhalen gehoord van anderen hoe het daar was en verheugde mij daar heel erg op.

Toen we in Engeland aankwamen moesten we eerst met de taxi. Aangekomen in Blackpool, inchecken in het hotel met de mooie naam: “Hotel Royal Palace”. Geweldig!!
Als je over de gangen liep kraakte de houten vloeren. Als je nieste viel spontaan, het gordijn naar beneden met rails en al. Dat hebben we geweten.
Het was in ieder geval een leuke sfeer daar in het hotel en het ontbijt was heel uitgebreid. Trouwens alle hotels in Blackpool zaten vol met internationale goochelaars.

De drie dagen In het prachtige ‘’WINTER GARDEN’’ waren vol Magic, magic dealers en lezingen. We liepen van de ene lezing naar de andere. Elke avond was er een “Gala Show’’ met bekende en prijswinnende Magic acts. Ik keek mijn ogen uit als kleine jongen.

Op de 3e dag trad de groep van Yuji Yasuda op (helaas een paar dagen geleden overleden), hij beheerde een van de grootste magic scholen van Korea.

Als laatste van de grote Gala Show trad YuHoJin zelf op. (regerend Wereldkampioen
Manipulatie 2012). Ik was zo onder de indruk van hem en dacht gelijk “Wow dit wil ik ook”.
Ik heb met bewondering naar YuHoJin’s prachtige manipulatieact gekeken.
Bijgekomen van de laatste show, kwamen we in de hal van de zaal en daar stond de complete groep met YuHoJin en zijn leraar…professor Yasuda.
We raakten in gesprek met hen en YuHoJin begreep dat ik dit manipuleren ook heel erg graag wilde leren. Hij haalde uit zijn rugzak zijn witte manipulatie-bal en deze gaf hij aan mij en zei: “for you, for you’re lucky’’. We hebben daarna een foto genomen met de witte bal die ik tot op de dag van vandaag nog steeds in mijn manipulatie act gebruik.

Op de terugweg naar het hotel vroeg ik aan mijn oom alles over het ‘’manipuleren’’. Ik heb heel veel hobby’s geprobeerd; voetballen, judo, freerun etc… maar nadat ik in Blackpool ben geweest en YuHoJin heb gezien wilde ik alleen nog maar het manipuleren leren, mijn passie!

Terug in Nederland liet de kunst van het manipuleren mij niet los, ik wilde het leren.
Mijn oom heeft veel collega’s en één daarvan was Ger Copper (WereldKampioen 1979). Een week later zaten we aan de beroemde keukentafel van Ger.

Ik wilde heel graag en leerde snel na vele uren oefenen voor de spiegel en kramp in mijn vingers maar dat gaf niks. Samen met Ger Copper hebben we een manipulatie act gecreëerd. Een jaar later in 2015 deed ik mee aan het Nederlands Jeugd Kampioenschappen goochelen en won de 1e prijs met het bekende witte balletje die ik van YuHoJin in Blackpool heb gekregen…Later heb ik nog veel meer prijzen en awards in ontvangst mogen nemen. Nu jaren later koester ik nog steeds dat mooie moment in Blackpool uit 2013.

Alfredo Lorenzo Beautour

Tip van de redactie:
Ook leuk om te lezen: de Magic Memory from Blackpool van Michael van Straelen over zijn deelname aan het FISM 2017.

Op 12 april 2021 overleed Yuji Yasuda|An Song U (1959) hij was een groot inspirator van de goochelkunst in Korea en o.a. bekend met zijn quick change act.