Natuurlijk kennen de meeste goochelaars in Nederland Magic Care. In 2003 opgericht door vijf goochelaars telt onze stichting heden ruim 40 goochelaars. Zij verzorgen regelmatig een optreden voor kwetsbare kinderen om hen via het aanleren van enkele goocheltrucs, maar vooral ook door hen te leren presenteren, een groter zelfvertrouwen te geven. Het zal duidelijk zijn dat het ‘coronajaar 2020’ niet het record heeft gebroken van de ‘meeste’ optredens. Er is echter wel creatief gewerkt aan oplossingen om toch ‘onze’ kinderen magisch te kunnen bereiken. Het toverwoord ‘online goochelen’ is hierbij leidend geweest.

Magic in lockdown

Al snel tijdens de eerste lockdown startte Magic Care met speciale optredens voor kinderen die het in deze tijd extra moeilijk hadden. Zo waren er huisbezoeken – ook vaak uitgevoerd als raamoptredens – gericht op (chronisch) zieke kinderen. En groepsbezoeken, gericht op kinderen die ten tijde van corona niet thuis konden wonen.


Een voorstelling/workshop voor een groep kinderen met psychische problemen en verstandelijke beperkingen van de Banjaard (in Den Haag), die tijdens de lockdown nauwelijks contact hadden met thuis.

Digitale ontwikkelingen

De beperkingen die de coronapandemie oplegde heeft een aantal digitale ontwikkelingen in gang gezet. Voor optredens in ziekenhuizen werkt de Magic Care goochelaar vanuit huis met zijn pop-up studio. De pedagogisch medewerker verbonden aan het ziekenhuis rijdt een ‘Computer On Wheels’ rond van bed tot bed. De zieke kinderen kunnen met de Magic Care goochelaar interacteren via het beeldscherm. Op het karretje staan de Magic Care doosjes met goochelattributen. Deze worden na een korte goochelintroductie aan de kinderen uitgedeeld. Aanwezige ouders worden hierbij zoveel mogelijk betrokken.

Online ook voor kinderen in groepsverband in de thuissituatie

De online optredens worden ook toegepast voor groepen kinderen. Twee Magic Care goochelaars werken vanuit huis met hun pop-up studio. De organiserende partij heeft de laptop aangesloten op een smartboard of grote televisie. Deze zijn voorzien van een ingebouwde webcam en microfoon, waardoor de goochelaars de kinderen kunnen zien en horen. Voor chronisch zieke kinderen thuis zijn ook al diverse optredens verzorgd, waarbij de kinderen in hun huiskamer kunnen genieten van de voorstelling en workshop, die de goochelaar vanuit zijn studio leidt. Via patiëntenverenigingen worden deze digitale huisbezoekjes aangeboden en ouders kunnen zich via de Magic Care website aanmelden.

Charly Crama, Magic Care ‘lid van verdienste’

Deze titel heeft Charly gekregen omdat hij in de coronatijd de mogelijkheid zag en ook uitvoerde om kwetsbare kinderen te ondersteunen middels professioneel uitgevoerde goochel instructiefilmpjes. Met dit initiatief gaf Charly het startsein voor de innovatieve werkwijze die Magic Care gedurende het gehele jaar heeft kunnen ontwikkelen. Charly is al vele jaren actief voor Magic Care, goochel-technisch bekwaam, invoelend en kindvriendelijk.

Een website met donatie mogelijkheid

Op onze sterk verbeterde website www.magiccare.nl staan op de beginpagina enkele foto’s en een 1,5 minuten durend promofilmpje om snel een indruk te krijgen van onze stichting. Missie, visie en methoden en toegang tot geweldige instructiefilmpjes. Maar ook onze leden die zich vrijwillig inzetten staan op de website (nog niet geheel volledig). Er is de mogelijkheid om eenvoudig donaties te doen voor o.a. de (reis) kosten die we moeten maken en materialen voor de kinderen waaronder Goocheldoosjes, diploma’s en goochelstokken. Per jaar worden ongeveer 1.500 kinderen bezocht en dat kost natuurlijk veel geld. Daarom kun ook je ook een Gouden – Zilveren of Bronzen vriend worden. Op de website kun je daar meer over lezen.

 

Digitale ontwikkelingen alleen in Corona tijd?

Noodgedwongen zorgde de coronapandemie ervoor dat de goochelaars van Magic Care op een totaal andere manier de kinderen moest gaan benaderen en ondersteunen. Natuurlijk worden fysieke contacten gemist, maar deze manier van werken biedt ook onverwacht veel positieve mogelijkheden om nog meer kinderen te ondersteunen. Zo is er via de digitale manier zelfs in een Engels gezin een voorstelling/workshop gegeven! Yes, Magic Care is still going strong!

Wim van Dokkum
Secretaris en medeoprichter

w.dokkum@planet.nl