Op 25 februari was ik samen met Henk Arnoldus bij de lezing van Mario Lopez bij The Premium Magicstore in Heeswijk-Dinther. Een geweldige lezing waar ik met veel plezier aan terug denk.

Mario werd als kind al gegrepen door de magie, toen iemand een brandende sigaret in zijn hand liet verdwijnen. Hij verhuisde op 18-jarige leeftijd naar Granada in zijn geboorteland Spanje en kreeg daar les van een goochelaar. Die leerde hem de presentatie van de goochelkunst en hoe je het magische moment kon creëren. Maar Mario leerde ook van clowns, acteurs en muzikanten. Ze hebben allemaal invloed gehad op zijn magie. Mario ziet magie als een vorm van communicatie en hij vindt dat de goochelaar belangrijker is dan de magie. Wie ben je echt. Laat je ware ik zien. Te vaak ontbreekt het bij goochelaars aan karakter en gaan ze niet in gesprek met het publiek.

Mario heeft thuis een heleboel vreemde voorwerpen op tafel liggen, van kettingen tot munten en kaarten. Hij speelt voortdurend met die voorwerpen. Daaruit ontstaan ​​voortdurend nieuwe ideeën. Wat wil je het publiek vertellen? Mario gebruikt zijn ogen en gezicht om met het publiek te communiceren.

Mario Lopez heeft zijn eigen stijl.

Hij ontwikkelde een geheel eigen stijl waar hij veel succes mee heeft. Tijdens de FISM-kampioenschappen 2015 in Rimini won hij de tweede prijs micro magie. Bij een optreden in het programma “Fool Us” had hij veel succes met de eindeloze zoutstroom en waren Penn en Teller heel lovend over zijn optreden en wisten ze niet of ze werden “gefoold” door de tepel verdwijning of de zoutstroom.

Dan is het toch geweldig dat Sven Bosch van The Premium Magic Store, Mario Lopez bereid heeft gevonden om een lezing te geven in zijn prachtige goochelwinkel.

Om zes uur kwamen we aan en om half zeven begon de lezing. Ik was hier nog niet eerder geweest, maar voelde mij er direct thuis in een gezellige magische ruimte met een prachtige uitstraling. Je zag ook aan Mario dat hij zich er thuis voelde en bijzonder op zijn gemak was.

Stel jezelf de vraag: waarom…

Vanaf het begin werden we meegevoerd in zijn magische wereld. Hij vertelde veel over het “Waarom”. Waarom doe ik bepaalde handelingen. Zijn die onnodig of logisch. Dat deed hij aan de hand van door hem ontwikkelde routines. Routines waarmee hij de aanwezige goochelaars volledig inpakte. Ik zat naast Henk Arnoldus en Ferry Gerats. Maar ook zij waren steeds even verbaasd als ikzelf.

Hij houdt niet van kaarttrucs en mentale nummers. Maar de versie van de verscheurde kaart van Guy Hollingworth inspireerde hem om een kaarttruc met een mentale truc te combineren. De kaart die hij omhooghoudt, blijkt in eerste instantie de verkeerde kaart te zijn. Hij scheurt de kaart teleurgesteld in vier stukjes. Hij heeft dit experiment vaker gedaan en stopt de stukjes in een draagtasje vol losse stukjes. Hij laat door zijn lichaamstaal blijken, dat hij teleurgesteld is en zoekt vier stukjes uit het draagtasje en laat deze stukjes magisch versmelten tot een hele kaart en dat blijkt dan als climax de kaart te zijn die door de toeschouwer in gedachten is genomen.

De aanwezige goochelaars waren natuurlijk heel benieuwd naar het geheim. En hij gaf daarvan steeds een hele goede uitleg maar vertelde daarnaast ook veel over hoe hij over presentatie dacht en daar kon je heel veel van leren.

Als Mario gegrepen werd door een truc was er altijd wel iets in de routine wat hem niet beviel en dat triggerde hem om te zoeken naar nieuwe wegen met als eindresultaat een geheel nieuwe routine van hoog niveau.

Zelf koop ik na een lezing vaak een truc of de lecture notes als herinnering en na de lezing van Mario heb ik gekozen voor zijn versie van Card-Warp. Bij zijn uitleg klinkt het allemaal zo logisch en makkelijk.

De zouttruc van Fred Kaps overtroffen.

Ik heb in mijn beginperiode een lezing meegemaakt bij de Magische Ring Friesland van Fred Kaps. Hij deed daarin 1 truc en vertelde ook over het hoe en waarom. Dat was ook een memorabele lezing van hoog niveau. Datzelfde gevoel had ik bij deze lezing weer.

Fred Kaps was beroemd om zijn zouttruc. De versie van Mario is te zien op “YouTube” in het programma “Fool Us”. Een aanrader en oordeel zelf. Ik vind dat hij deze routine ook naar een hoger niveau heeft gebracht.

 

 

Ik ben ontzettend blij dat Henk mij gevraagd heeft of ik zin had om de lezing van Mario Lopez bij te wonen en uit de reacties van de aanwezige goochelaars kon je opmaken dat we niet de enigen waren die met een geweldige boost huiswaarts keerden.

De volgende dag heb ik een pakje filtersigaretten gekocht. Niet om te roken, maar om mee te spelen en wat dingen uit te proberen, die ik in de lezing heb gezien. Want goochelen met sigaretten doet Mario heel goed. Ook gebruikt hij daarbij een aansteker die er niet is, maar toch heb je het idee dat hij die echt gebruikt. Heel bijzonder.

 

Ook heb ik de volgende dag het filmpje van de zouttruc van Mario nog een keer bekeken door een andere bril. Door de bril waarop Mario de magie beoefent en dan is goochelen kunst.

Ik wil The Premium Magic Store bedanken voor de organisatie van een geweldige lezing, waar ik met ontzettend veel plezier aan terug denk.

Minze Dijksma