De internationale goochelwereld werd deze week opgeschrikt door het overlijden van Veronique Ross. Het is zo’n bericht dat niet helemaal verraste, maar als het dan daar is keihard binnenkomt. Het was algemeen bekend dat de gezondheid van Veronique broos was en dat haar gezondheidssituatie haar elke dag fysiek en mentaal bezig hield. Veronique heeft daarin op moedige wijze veel doorstaan en is volhardend door blijven gaan met datgene waar ze voor leefde, haar eigen Magic Art Center.

Na Richards overlijden in 2001 heeft zij het bestaan van het Magic Art Center voortgezet. En hoe! Natuurlijk heeft zij dat niet alleen gedaan. Met behulp van velen kon Veronique haar zo geliefde plek behouden en voorzien van ontelbaar veel magische bijeenkomsten in verschillende vormen. En wat waardeerde zij altijd die hulp! Niet alleen in woord en gebaar (ik zie direct haar dankbare glimlach en haar intense dankbare omhelzingen), maar ook in de kleine tastbare attentie. Hoeveel doosjes ‘Merci’ of rozen zal Veronique wel niet in grote dankbaarheid hebben uitgedeeld? Ondanks al die hulp is Veronique altijd het gezicht gebleven van het MAC en daarmee ook voor goochelend Nederland. Veronique Ross, de kleine grote moeder van alle goochelaars! Met trots stond ze vaak weer op het podium om iedereen te bedanken in de blijdschap van het moment. Ze hield van de bijeenkomsten in het MAC, het samenzijn, het zien van de goochelkunst en het theatrale. Ze hield er ten diepste van en genoot zichtbaar.

Afgaand op de ontroerende reacties die er zijn geplaatst op de social media, kunnen we zien wat het overlijden van Veronique heeft gedaan. Wat heeft ‘Vero’ voor veel mensen uit onze gemeenschap veel betekend! De persoonlijke ervaringen en herinneringen die worden beschreven zijn mooi, warm en liefdevol en hebben gezorgd voor onuitwisbare momenten in ons persoonlijke en collectieve geheugen.

Veronique was een prachtige vrouw die zoveel hield van de magie, het toneel, de gezelligheid, het samenzijn met vrienden en vakgenoten, haar leven met Richard, haar Frankrijk én haar Nederland.

Met haar overlijden laat Veronique een grote leegte achter, ze zal voelbaar gemist worden. Niet alleen op het persoonlijke vlak, want het voortbestaan van het Magic Art Center is nu een groot vraagteken. Voortzetting is allesbehalve zeker. Het magische landschap in Nederland wordt daarmee ook in het hart geraakt. Dat stemt treurig uiteraard. Voorop staat echter grote dankbaarheid. Datgene wat Veronique heeft gegeven in haar leven aan haar omgeving is groots. Ik kan daar persoonlijk over meepraten. Herinneringen die we alleen maar kunnen koesteren.

Ik weet dat bij velen thuis de beroemde foto’s van Richard en Veronique (donkerrood met de klokken, waarschijnlijk ook nog is gesigneerd, u weet wel …) aan de muur hangen of in een mooie lijst op de vensterbank staat. Ook bij mij is dat zo. Niet zomaar foto’s! Het vertelt direct een verhaal met gevoel. Het zijn foto’s die bij het bekijken direct meerdere ervaringen en herinneringen terug naar het bewustzijn brengen. Het gevoel dat dat oplevert, brengt de glimlach op het gezicht. De gedachte gaat dan niet alleen uit naar Richard, maar direct ook naar Veronique. Zij was onlosmakelijk verbonden aan Richard en onmisbaar.

Lieve Veronique, dank voor ‘alles’. Dank voor al die mooie momenten, belevenissen en het MAC. Maar vooral jouw persoonlijkheid. Dank voor alles wat je de goochel community hebt gegeven. Eigenlijk laat het woord ‘alles’ zich niet omschrijven, want het is zoveel geweest. Je hebt je leven geleefd en het is meer dan de moeite waard geweest.
Merci Vero! Merci Beaucoup!

René Laurant,
President van de Nederlandse Magische Unie

Het is goed zo, eindelijk samen.
Veronique had een intieme uitvaart als wens en de crematie zal daarom in besloten kring plaatsvinden. Je kunt een bericht, herinnering of foto achterlaten op de online gedenkplaats. www.brokkingenbokslag.nl en daar te kiezen voor “online Gedenkplaats”