Tijmen de Valk is op 21 december 2023 overleden.

Tijmen de Valk beleefde van jongs af aan veel plezier aan muziek, tekenen, knutselen, goochelen en het maken van goocheltrucs.

Ik heb Tijmen leren kennen toen ik in 1965 lid werd van MRF. Al gauw bleek dat we dezelfde passie hadden voor het goochelen en dat we op het gebied van goochelen veel raakvlakken hadden. We troffen elkaar niet alleen op de goochelclub, maar gingen ook samen naar de MRF en bezochten elkaar thuis. Dan ontstaat er een band.

Tijmen was heel creatief. Dat deelde hij op verschillende manieren. Hij besteedde veel tijd aan het maken van kerstkaarten. Die waren heel origineel en vaak begon hij al in de zomer met het maken van de kaarten, die hij met de kerst naar zijn vrienden en kennissen stuurde. Iedereen keek uit naar de kerstkaart van Tijmen. Die was elke keer weer heel bijzonder.

Hij was heel handig in het maken van goocheltrucs. Ik zat in Friesland bij een theatergezelschap en om de twee jaar maakten we een nieuw programma. Zelf ben ik niet handig, maar had wel ideeën en vertelde die dan aan Tijmen. En dan hoorde je vervolgens een tijdje niets. Maar na verloop van tijd werd ik dan gebeld en vroeg hij of ik even langs wilde komen, want hij had wat gemaakt en elke keer was ik weer verrast hoe hij mijn ideeën had gerealiseerd.

Tijmen was ook heel muzikaal en vormde samen met Klaasje Koopman het duo Tykla. Dat trad op bij feesten en gezellige avonden. Ze hadden een uitgebreid repertoire en wisten de stemming er altijd weer goed in te brengen. En voor de MRF was dit een mooie bijkomstigheid. Ze waren altijd bereid om belangeloos mee te werken aan onze slotavonden en goocheldagen, die door de MRF werden georganiseerd.

We waren beide trouwe bezoekers van goochelcongressen en goocheldagen. Daar zag je tijdens goochelwedstrijden en gala’s de nieuwste goochelnummers en kon je bij de dealers je hart ophalen voor het aanschaffen van nieuwe trucs. Maar daarnaast waren die dagen ook heel belangrijk voor het ontmoeten van vrienden en collega’s. Dat waren voor ons beide dagen waren je naar uitkeek.

Hij was een gewaardeerd lid van de MRF en heeft voor zijn bijdragen een aantal terechte oorkondes gekregen als blijk van waardering voor zijn verdiensten voor de club.

Tijmen je was voor mij een unieke goochelvriend. Bedankt voor alles.

Minze Dijksma