Helaas hebben we weer een mooi mens verloren! Martin Smitt is overleden…. Velen van ons hebben Martin ongetwijfeld gekend, maar de laatste tijd was hij niet meer aanwezig bij de goochelevenementen. Dat liet zijn gezondheid niet meer toe. Henk Op den Brouw van de Magische Liga “52 Schakels” heeft een mooi in memoriam geschreven dat recht doet aan Martin…..

René Laurant
President van de Nederlands Magische Unie

In memoriam – Martin Smitt

Op 4 maart kregen wij het bericht dat ons lid Martin Smitt op de leeftijd van 88 jaar was overleden. Martin was sinds 1979 lid van de Magische Liga “52 Schakels”, waar hij ook enige jaren voorzitter van was. Dat is hij ook van de IBM Ring “Fred Kaps’ geweest.

Martin was niet alleen een gedreven goochelaar, hij was een zeer veelzijdig man. Hij bespeelde diverse instrumenten, waaronder zelfs de doedelzak, restaureerde orgeltjes en uurwerken, was een wijnconnaisseur, repareerde zelfs flipperkasten. Hij had op zolder niet alleen een instrument makerij, maar ook een hele verzameling antieke goochelapparatuur, die hij natuurlijk tiptop onderhield. Ook had hij zelf zijn klassieke Triumph sportwagen zodanig gerestaureerd dat hij daarmee verschillende prijzen gewonnen heeft. Oh ja, en hij verraste menigmaal bij een optreden door niet alleen de borden van het porseleinen servies op een stok rond te draaien, maar ook de soepterrine.

Trad hij niet op als Meester Garibaldi, met diverse hoofddeksels, dan was zijn aanwezigheid in de zaal niet te missen. Zijn bulderende lach werkte altijd aanstekelijk en is nu ook nog op diverse video’s van congressen te horen.

Helaas kon hij de laatste tijd, door een niet gehoorzamend linkerbeen, de maandelijkse avonden niet meer bezoeken. Daarom gingen we eenmaal per jaar met zijn allen bij hem -en Meta- op bezoek. Deze met hapjes en goede wijnen overlaadde avonden waren steeds een groot succes.
Martin goochelde dan als vanouds de sterren van de hemel en verbaasde ons met de door hem zelfgebouwde apparaten en zelf uitgevogelde trucs.

We zullen zijn markante persoonlijkheid missen maar niet vergeten.

Magische Liga “52 Schakels”