Op 6 september 2023 is Joro (Bruno Hennig) overleden. Joro was 68 jaar lid van Der Magische Zirkel von Deutschland (MZvD) en erelid sinds 1999.

Joro (geboren in 1928) kwam op twintigjarige leeftijd in aanraking met goochelen. Hij raakte helemaal in de ban. Na zes jaar maakte hij een praatnummer, waar hij veertig jaar veel succes mee heeft gehad. Hij werd de “plaudernde Zauberer” genoemd. Zijn praatje werd zijn handelsmerk. Ik heb zijn nummer voor de eerste keer gezien op een Kalidag, waar hij een gastoptreden gaf. Ik had zelf ook de guillotine-truc. Maar hij liet zien hoe je daar een humoristische truc van kon maken.

Joro heeft niet de stap gemaakt om beroepsgoochelaar te worden. Zijn beroep was bankmedewerker, maar daarnaast was goochelen zijn grote passie. Hij was een trouwe bezoeker van goocheldagen en congressen. Maar hij werd hiervoor ook geregeld uitgenodigd voor het geven van een lezing. Zijn kennis van het goochelen was groot en op het gebied van het bekerspel was hij een expert. Hij schreef vele artikelen voor de Magie. (Het tijdschrift van de MZvD).

Uwe Schenk en Michael Sondermeyer hebben ‘Das Joro Buch’ geschreven. Hierin wordt eerst aan de hand van een interview zijn goochelleven beschreven. Na dit interview wordt zijn spreeknummer besproken. De trucs worden beschreven, uitgelegd en de presentatie van de tekst wordt beschreven.

Joro vertelt in het boek, dat hij op het toneel dezelfde persoon wil zijn, als die waarmee je een kopje koffie drinkt. Hij wilde zichzelf zijn en geen rol spelen. Je moet je persoonlijkheid overbrengen op het publiek. Na een voorstelling kreeg hij eens een compliment over het gebruik van zijn stem, waarmee hij op een fantastische manier het hele toneel vulde. Daar mag je als praatgoochelaar enorm trots op zijn. Hij vond, dat je beschaafd met het publiek om moet gaan. En dat straalde Joro ook uit.

 

Hij maakte veel trucs zelf. Hij was de bedenker van ‘De zwevende kurk’. Hij verkocht de truc aan Ken Brooke, een bekende Engelse goocheldealer. Ken Brooke kende weer Fred Kaps. Hij gaf hem ook de zwevende kurk om mee te stoeien en te verbeteren, want daar was Fred Kaps een meester in. Fred Kaps heeft daarna de zwevende kurk populair gemaakt.

 

Joro ontving een grote verscheidenheid aan onderscheidingen en in 2012 tijdens het jubileumcongres “100 Jahre Magischer Zirkel” de “Ehren Magica” voor zijn magische levenswerk.
Hij was een spreekgoochelaar van uitzonderlijke klasse. Ik bewonderde zijn stijl van goochelen en heb veel van hem geleerd.

Minze Dijksma