Elzo Nieuwold 1942 – 2021

Op zondag 24 januari 2021 is Elzo Nieuwold overleden aan corona. Hij was voorzitter van Aladdin. Maar ook trouw bezoeker van de clubbijeenkomsten van de MRF en Passe Passe. Elke clubavond had hij iets nieuws als bijdrage en verraste hij je weer.

Ik ben Elzo in 1970 voor het eerst tegengekomen in een pension. We overnachtten daar tijdens het Wereldcongres in Amsterdam. We kwamen beide uit het noorden. Dat schept een band. We hadden dezelfde passie. Het goochelen.

Zijn artiestennaam was Willy Magnetika. Hij maakte jaren deel uit van het gezelschap de “Gein Express”. Hij trad daarin op als goochelaar en aangever van Gerard Jonker. Op you tube staan nog een aantal sketches van hun beiden. Nadat het gezelschap gestopt was heeft hij nog een aantal jaren samen met Gerard opgetreden.

De Gein Express

Hij bezocht geregeld goocheldagen en congressen. En afstanden bestonden er niet voor hem. Zijn goochelclub Aladdin had nauwe banden de Duitse goochelclub in Oldenburg. Hij heeft me geregeld gebeld of ik mee wilde naar een lezing in Oldenburg. Dan reed ik eerst naar Zuidbroek, waar hij woonde en vervolgens stapte ik bij hem in en reden we door naar Oldenburg. Dat waren lange reizen. Maar voor ons waren dat de kersen op de taart.

Hij was ook een enthousiaste cameraman. Hij nam zijn camera altijd mee wanneer hij een goocheldag of congres bezocht. Hij vroeg altijd toestemming om te filmen. Hij beloofde dan, dat het voor zijn archief was en niet voor andere doeleinden en daar hield hij zich strikt aan. Hij heeft ook mij meerdere keren op beeld vastgelegd. En stuurde na een aantal dagen altijd een kopietje van je optreden. Daar deed hij mij altijd een groot plezier mee.

Hij bezocht trouw de bestuursvergaderingen van de NMU en vertegenwoordigde meerdere malen de MRF. Na het bezoek van de vergadering belden we met elkaar om het wel en wee van de NMU te bespreken.

Hij was medeoprichter van Aladdin en heeft me meerdere keren gevraagd om een bijdrage te leveren aan de Surprise Day van goochelclub Aladdin. En dat heb ik altijd met veel plezier gedaan.

Willy Magnetika

Elzo Nieuwold was een een goochelaar in hart en nieren. Hij heeft heel veel mensen met zijn optredens vermaakt. Maar daarnaast kon hij ook genieten van optredens en lezingen van andere goochelaars.

Elzo je was voor mij een unieke goochelvriend. Bedankt voor alles.

Minze Dijksma