Dat Dai Vernon of Harry Lorayne niet het eeuwige leven zouden hebben, daar had ik me al heel lang bij neergelegd. Toen ik echter vandaag (15-10-23) vernam dat Darwin Ortiz op 13 oktober overleden was overviel dat nieuws mij enorm. Ook omdat ik niets vernomen had over zijn eventueel teruglopende gezondheid.

De wat oudere lezers onder u zullen zich misschien herinneren dat ik ooit een zeer lovende recensie schreef over zijn boek: Strong Magic, dat een haarscherpe analyse van de theorie achter het goochelen gaf. Maar dat niet alleen: ook de introductie van concepten die nu gewoon standaard geworden zijn in soortgelijke studies. En dat alles met een zeer doorwrochte structuur en opbouw.

Het is alweer enige tijd geleden dat ik Darwin op video (terug)zag, om een effect dat hij in één van zijn carto-boeken beschreef door de grote meester zelf te zien uitgevoerd worden. Daarbij viel het mij op dat hij de ontstaansgeschiedenis van een effect eerst beschreef, vervolgens wat hem niet beviel om daarna te tonen hoe (en waarom!) hij dat had opgelost. Eigenlijk geen speld tussen te krijgen. Denkfouten werden daarbij zonder enige terughoudendheid gefileerd.

 

Ik heb zelf grote belangstelling voor carto-magie en heb (of moet ik nu al schrijven: had?) daarom grenzeloze bewondering voor deze grootmeester. Een van de weinige grote denkers in de goochelkunst en iemand die dat ook met alle plezier deelde met zijn mede enthousiasten. Alles om de goochelkunst vooruit te helpen.

Een ander baanbrekend boekwerk van de hand van Darwin Ortiz is: Designing Miracles. Recensenten verschillen van mening welk boek nu het meest baanbrekend is. Ik vind alles prima, ze zijn allebei inmiddels van iconische waarde, verschillend in benadering en van onderwerp. Ze mogen geen van beiden ontbreken in uw goochelboeken-bibliotheek.
Het gerucht gaat dat Darwin met een derde boek bezig was. Ik weet niet of dat er nu nog gaat komen, maar hoop dat wel van harte, zelfs al is het misschien niet helemaal “af”.

Als u even “googled” dan vindt u vrij eenvoudig alle werken geproduceerd door Darwin Ortiz: boeken over goochelen met speelkaarten, maar ook veel instructie video’s en meerdere publicaties over vals spelen.

 

Onder goochelaars is minder bekend dat Darwin Ortiz naast zijn optredens als goochelaar ook voor een aantal grote Amerikaanse en buitenlandse casino’s als adviseur optrad om valsspelers te ontmaskeren dan wel om hun het vals spelen onmogelijk te maken.

Ik heb meerdere goochelaars ontmoet die niet erg onder de indruk waren van optredens van Darwin Ortiz. Daar stond dan een kleine, ietwat beetje verlegen man, die weliswaar precies wist wat hij deed en dat ook uitstekend deed. Met iets meer lef of noem het bravoure had hij vermoedelijk nog veel meer indruk kunnen maken. Dat zat echter niet in zijn persoon. Dat iemand niet hoog van de toren blaast of niet de hele tijd op zijn eigen trommel slaat, wil nog niet zeggen dat hij niet haarscherp in kaart gebracht had wat goed goochelen van slecht goochelen onderscheidde, wat er beter kon of anders moest etc.

Ik constateer op het moment van schrijven dat ik echt nodig zijn werken weer eens ter hand moet nemen. Zij verdienen een beter lot dan al jarenlang stof verzamelen in mijn boekenkast.
Grote grootmeester, jouw bijdragen aan de goochelkunst zijn van onschatbare waarde geweest en wij zullen deze nog lang blijven koesteren. Het kan niet anders dan dat hij op zijn laatste reis als eerste een spel speelkaarten heeft ingepakt. Grote grootmeester: heel veel dank en mijn grenzeloze bewondering voor jou duurt voort.

Gandalf

P.S. Darwin Ortiz klinkt als Dani da Ortiz, maar dit zijn twee totaal verschillende cardicians. De laatste was gelukkig nog springlevend de laatste keer dat ik hem zag op het FISM in Quebec Canada.