Mentalisme, een fascinerende kunst die aan de ene kant deel is van de goochelfamilie maar soms ook op gespannen voet met de rest van die familie lijkt te staan. Tegelijkertijd is deze kunstvorm de laatste jaren steeds meer in populariteit gegroeid en is het daarom misschien logisch dat we de laatste jaren een aantal conferenties hebben zien opkomen die zich puur focussen op mentalisme.

Eén waar ik al een aantal jaren naartoe wilde gaan maar nog niet de kans voor had is Mind-Summit. Dit jaar ben ik voor het eerst naar Keulen afgereisd om dit evenement mee te maken en met namen op de lijst zoals Luke Jermay, Looch en Max Maven waren mijn verwachtingen hoog.

Mijn aankomst in de stad Keulen zette gelijk al de juiste toon. Toen ik in het centrum stil stond bij een stoplicht liep er een vrouw het zebrapad op en begon voor de wachtende automobilisten een korte maar zeer indrukwekkende jongleershow te geven om daarna weer te verdwijnen zo gauw het licht weer op groen sprong. Een mooi begin van het weekend en iets wat voor mij erg tekenend was voor de stad Keulen.

De conferentie zelf duurt drie dagen maar er zijn elk jaar ook twee masterclasses op de dagen voor en na de conferentie waar een beperkte groep zich voor kan inschrijven. Dit jaar was er een masterclass met Max Maven. De kans om een middag door te brengen met één van de grondleggers van het moderne mentalisme kon ik mij uiteraard niet laten ontgaan, dus daar begon mijn weekend mee.

Die middag volgde een fascinerende masterclass die diep inging op de theorie achter mentalisme, de geschiedenis ervan en met een aantal routines die hij niet eerder had prijsgegeven. Daarnaast was er ook alle ruimte om onze eigen vragen te stellen aan iemand die bekend staat om zijn uitgebreide kennis rondom mentalisme.

In de avond hadden de organisatoren van de conferentie ervoor gezorgd dat wij een rondleiding door de stad kregen van de lokale goochelaar Kai. Hij wist ons uitgebreid te vertellen over de kleurrijke geschiedenis van de stad. Keulen heeft een lange geschiedenis als een belangrijke stad in het Romeinse rijk en is ook in de middeleeuwen altijd één van de rijkste en drukst bevolkte steden in dat gebied geweest. Voor mensen die van cultuur en geschiedenis houden is het een prachtige stad om te bezoeken.

De volgende dag was het begin van drie volle dagen met lezingen over alle aspecten van mentalisme met een goede balans tussen praktische informatie over techniek maar ook over veel van de theoretische vraagstukken waar mentalisten zich zoal mee bezig houden.

Ik zal jullie niet vervelen met een lijst van alle lezingen maar dit waren een aantal van mijn hoogtepunten.

Jan Forster gaf een lezing over het gebruik van speelkaarten binnen mentalisme. Een vraag die vaak binnen mentalisme rondgaat is of speelkaarten een plaats hebben binnen het repertoire van een serieuze mentalist of dat dat hem teveel zou associëren met goochelaars. Aangezien veel van de bekendste mentalisten door de jaren gebruik van speelkaarten hebben gemaakt lijkt deze vraag al redelijk beantwoord dus de vraag waar deze lezing op in ging is niet zozeer het of maar het hoe?
Hoe kunnen wij als mentalisten op zo’n manier met speelkaarten omgaan dat de associatie met goochelen en daarom dus ook met trucage niet direct opkomt.

Componist Patrick Ehrich vertelde over het effect van muziek binnen shows, Max Maven gaf inzicht in het ontwikkelen van een personage en Anthony Jacquin liet een aantal van zijn combinaties van mentalisme en hypnose zien.

Twee van de beste presentaties van het weekend werden gegeven door Luke Jermay. De eerste over pre-show en de tweede over de Q&A act (questions&answers). Jermay lijkt een geest te hebben die nooit stilstaat en constant nieuwe ideeën oppompt. Vooral de lezing over Q&A was erg bijzonder en het was de eerste keer dat ik een lezing met een staande ovatie beloond heb zien worden.

Op de vrijdagavond werd er door een aantal van de presentatoren een galashow gegeven waarin zij routines uit hun professionele repertoire demonstreerden. Deze avond was ook open voor het publiek. Op zaterdag volgde een open podium waar deelnemers van de conferentie hun routines aan elkaar konden demonstreren.

Al met al een goed georganiseerde conferentie met veel bijzondere lezingen en een gezellige sfeer.
Volgend jaar ben ik er zeker weer bij.

Daniël de Ronde