Op zondag 10 oktober werd op de NMU Fred Kaps dag Hans Kazàn maar liefst twee keer onderscheiden. Hij ontving van de Fred Kaps Ring/ 78 de Fred Kaps Award en uit handen van René Laurant, president van de NMU, de Gouden Speld. Naast de speld een oorkonde met een toelichting van de Gouden Speld Commissie.


In Nederland heeft niemand het goochelen zo onder de aandacht weten te brengen als Hans Mulders, in heel Nederland bekend als Hans Kazàn.

Begonnen in 1976 bij ‘Ren je Rot’ heeft hij ruim 30 jaar goocheltrucs vertoond op televisie. Een groot deel daarvan in zijn eigen programma’s die elk seizoen weer werden uitgezonden. Miljoenen mensen en meerdere generaties kennen Hans én hebben van zijn goochelkunsten genoten.

Nog altijd treedt hij op, evenals zijn kinderen, en verschijnt hij nog regelmatig op televisie als tafelgast. Wat mensen aanspreekt in Hans is dat hij nooit een kwaad woord heeft over anderen. Zijn positiviteit valt steeds weer op, ondanks de tegenslagen die hij te verduren kreeg. Een uitspraak van een bewonderaar is ‘Ik houd van u als mens’. Hans is eerst mens, dan pas goochelaar. Op die manier weet hij veel anderen te inspireren om door te gaan in hun leven, ook als het even tegen zit. En hij spreekt uit ervaring.

Voor menig goochelaar boven de 40 is Hans een inspiratie geweest om zelf te beginnen met goochelen. Sommige van hen zijn nu zelf actief als professioneel goochelaar. Ook daarin was hij een voorloper met het uitbrengen van videobanden en boeken met trucs voor kinderen.

Gezien zijn lange carrière en de impact die hij hiermee gehad heeft op veel mensen willen wij Hans graag bedanken met een Gouden Speld.

Tip van de redactie:
Binnenkort zal het interview te zien zijn dat Hilbert Geerling met Hans Kazàn had op de Fred Kaps dag.

Foto’s gemaakt door Bert Speelman