Heel langzaam maar zeker zijn we op de weg terug. Scholen gaan weer open, kappers knippen er weer op los en ook de winkels mogen een beperkt aantal klanten ontvangen. Hopelijk binnenkort ook groen licht voor de horeca en daarmee misschien ook weer wat meer voor de entertainment-industrie. Ook de goochelwinkels zijn dus weer beperkt open. Goochelaar Minze Dijksma ontdekte in zijn jongen jaren de goochelwinkel en de vakbladen. Lees hier zijn verhaal.
Na het volgen van de schriftelijke cursus goochelen ontdekte ik dat er winkels zijn die trucs verkopen. In Amsterdam had je er drie. Ze gaven een catalogus uit, waarin ze wonderen beschreven. Dan werd je lekker gemaakt.
Je bestelt de trucs, die je aanspreken en dan wacht je in spanning op de post, die het pakje brengt met de bestelde trucs. Maar dan komt de teleurstelling. In de catalogus worden de trucs vaak mooier voorgesteld dan dat ze in werkelijkheid zijn en valt het regelmatig tegen. Vaak belandt zo’n truc dan in de kast. Die winkels worden ook wel goochelstudio’s of goocheldealers genoemd. Als je ze bezoekt, staat er vaak iemand die de trucs demonstreert. Dat heeft het voordeel, dat je ziet wat er mogelijk is met de truc.
Cortiny en het Mephistohuis
Ik woonde in Sint Johannesga. Dan ligt Amsterdam niet bij de deur. Maar mijn vader was toch zo aardig om met mij een keer de goochelstudio’s in Amsterdam in de midden jaren zestig te bezoeken. We bezochten eerst Cortiny. Dat was een feestwinkel met een kleine ruimte waar de trucs stonden en gedemonstreerd werden. Het was een gezellig sfeervol winkeltje.
Daarna hebben we het Mephisto huis bezocht. Dat was ook meer een huis. Het was geen winkel. Je kunt het meer vergelijken met wat nu een webwinkel is. De oomzegger van Cas Ziekman was daar toevallig aanwezig en demonstreerde een paar trucs. Die oomzegger – Rob Ziekman – leerde ik later heel goed kennen toen ik hem op congressen trof.
Cas Ziekman, eigenaar van Mephisto en uitgeer van Magiër
Henk Vermeyden
Als laatste bezochten we Studio Triks. Dit was mijn eerste ontmoeting met Henk Vermeyden. Hij zat achter een bureau en straalde stijl uit. Een echte heer. Ik vertelde dat ik van comedy hield en hij adviseerde de professor Cheers comedy rope trick.
Dat was inderdaad een truc die bij me paste. Ik heb deze truc in allerlei variaties vertoond. Het is de truc waarbij een eindje touw uit je mouw bungelt. Dat staat niet leuk en je trekt het touw uit de mouw. Maar dan stokt het en kun je het niet verder uit de mouw trekken. Dan ontdek je dat het in de linkerbroekspijp zit. Je trekt het eruit, maar het blijft weer haken. Dan ontdek je dat het in je rechterbroekspijp zit. Je trekt daaraan en dan lukt het om te verwijderen en zit er op het eind een slip. Ik heb dat veranderd en bij mij zat er een zakdoek aan. Daar liet ik dan vaak een toepasselijke spreuk op drukken.
Dit eerste bezoek aan de goochelstudio’s gaf een goed beeld wat er zoal te koop was op goochelgebied, maar mijn verdere contact bleef eerst beperkt tot reclameblaadjes, catalogussen en vakbladen.
Goochelstudio Triks stopte rond 1975 en het Mephistohuis werd verkocht en verhuisde naar Kortrijk in België.
Henk Vermeyden altijd bezig met de goochelkunst
Kali
In de midden jaren zeventig begon Klaas Linker in Dordrecht een goochelstudio. Hij sprong in het gat dat Triks en Mephisto achterlieten. Hij gaf ook een blad uit “Nieuws voor de Europese goochelaar”. Het was een wat bombastische titel voor een eenvoudig krantje met veel reclame voor de trucs, die je bij Kali kon kopen. Elk jaar organiseerde hij een goocheldag met een wedstrijd, demonstraties, verkoop van trucs en een lezing. Daar kwamen veel goochelaars op af en de Kalidag was in die tijd een begrip. In 2009 kreeg Klaas Linker voor zijn verdiensten in de goochelwereld van de NMU de gouden speld.
Het vakblad van Studio Kali
Magicshop
In de jaren tachtig begon Jan Monnikendam in Haarlem Magicshop. Dit was een feestartikelenzaak met een ruimte, die ingericht was als goochelstudio. Jonge enthousiaste goochelaars demonstreerden en verkochten daar de trucs. Ik heb een aantal keren een bezoek gebracht aan Magicshop met mijn goochelvriend Rinke Kerstma. Er heerste altijd een gezellige sfeer en je keerde elke keer weer met leuke goochelaanwinst huiswaarts.
Na 25 jaar stopte Jan Monnikendam in 2011 met de goochelwinkel. Ron Timmer, die in 2002 bij hem begonnen was, nam het goochelgedeelte over en startte met Magicshop in Heemskerk. In 2019 werd zijn winkel door brand verwoest. Maar na een jaar is het hem toch gelukt om de zaak weer opnieuw te openen.
De nieuwe winkel van Magic Shop in Heemskerk
Dynamite Magic Shop
René Geelen begon in 1998 met Dynamite Magic Shop in Velden. Hij was ook de eerste Nederlandse goocheldealer die op internet zat en daar de mogelijkheden van zag. Velden is voor mij niet bij de deur, maar ik bracht vaak een bezoekje aan Johan Hendriks in Elst en stapte dan bij hem in de auto om vervolgens samen Dynamite Magic Shop te bezoeken.
René was heel behulpzaam en had veel kennis over trucs. Hij wist ook wat bij je paste en waar je interesse lag. Dat was heel plezierig. René maakte ook de omslag mee, dat goochelen veranderde van geheime wereld in meer een open gebeuren. Je moest vroeger meer moeite voor doen om achter de geheimen en adressen van goochelwinkels te komen. Maar tegenwoordig staat alles on-line. Filmpjes met uitleg van de geheimen. Dat maakt het allemaal minder exclusief.
Dynamite Magicshop in Velden
De Magiër
Het Mephisto huis en Triks gaven beide een maandblad uit. Het Mephistohuis was in 1947 begonnen met de Magiër, vakblad voor de goochelkunst. Na twee jaargangen stopte Cas Ziekman met het blad, maar pakte in 1953 de draad weer op. Na 25 jaargangen stopte het blad in 1975.
Mijn kennismaking met de Magiër waren drie proefnummers, die kon je gratis aanvragen. Dat was mooi meegenomen, maar zonder die proefnummers was ik ook lid geworden, want het was kwalitatief een goed blad. Na het ontvangen van een jaargang kon je ze door het Mephisto laten inbinden. Ik was ook van het verzamelen en slaagde erin ook oudere jaargangen in mijn bezit te krijgen.
De Magiër uitgegeven door Mephisto
Triks
In 1941 begon Henk Vermeyden met het Triks “Nederlandsch Maandblad voor de Goochelkunst”. Na het verschijnen van het laatste nummer van de tweede jaargang -maart 1943- krijgt het verschijningsverbod opgelegd. De derde jaargang begint in oktober 1945. In de Triks staan trucs en verslagen van nationale – en internationale kampioenschappen en congressen. De verslagen gaven een goed beeld van de ontwikkeling van de goochelkunst tijdens de periode dat het blad verscheen. Het laatste nummer verscheen in het voorjaar van 1974. De dertigste jaargang bleef onvoltooid. Ook nu lukte het me weer om alle jaargangen in mijn bezit te krijgen.
Toen Triks in 1974 met het goochelblad stopte, werd er niet meer over goocheldagen en congressen geschreven. Dat was een groot gemis.
Triks – Nederlands vakblad voor de gooochelkunst
Februari 1978 pakten Frans de Groot, Eric Eswin, Kees Schoonenberg en Ted Biet de draad weer op. Ze vonden het jammer dat er na het stoppen van Triks en de Magier geen Nederlands goocheltijdschrift meer was. Ze begonnen met een nieuw goochelblad. Hocus. Dit werd allemaal gesteund door de NMU en niet zonder succes.
Tussentijds veranderde de naam van het blad in Informagie en bleef het bestaan tot december 2015 als papieren versie en verscheen het daarna digitaal. Ik heb nog geprobeerd om de papieren versie te behouden, maar ik kon het NMU bestuur niet op andere gedachten brengen. Maar in 2019 verscheen door voortschrijdend inzicht naast de digitale versie toch weer een papieren Informagie.
Goocheldealers en goochelbladen hebben een grote rol gespeeld bij mijn hobby het goochelen. Ze zorgden voor uitbreiding van mijn kennis en trucs.
Minze Dijksma