Smaakmakers in de goochelwereld.

Ik ben in de wereld van de magie verschillende goochelaars tegengekomen die op de een of andere manier opvielen. Dat kon zijn op het gebied van presentatie, techniek, persoonlijkheid of vernieuwing. Ze behoorden in de goochelwereld tot de top. Eddy Taytelbaum hoorde ook zeker bij deze groep goochelaars. Hij was een selfmade goochelaar, die zijn eigen technieken bedacht en zijn goochelapparaten zelf maakte. Heel bijzonder.

Eddy Taytelbaum 1925 – 2019

Eddy Taytelbaum is geboren in Paramaribo. Goochelen fascineerde hem al op jonge leeftijd. Op negenjarige leeftijd maakte hij een misstap op de spoorrails en stond zijn been gedraaid. Hij werd geopereerd, maar bleef last houden van zijn been. De oorlogsjaren waren triest en moeizaam.

Hij verhuisde naar Nederland, omdat hij in de VS niet aan zijn been kon worden geholpen. Na de operatie was zijn been met knie stijf en iets korter. In het begin lukte hem niet om in Nederland als bouwkundig tekenaar aan de bak te komen. Maar op een dag vond hij een goochelwinkeltje aan de Willemsparkweg: Studio Larette. Het had al een aantal verschillende eigenaars gehad en stelde niet zoveel meer voor. Eddy vertelde de toenmalige eigenaar dat hij goochelde en goed kon knutselen. Hij stelde voor materiaal te maken voor de verkoop en zelfs geld in de zaak wilde steken. Maar de man ging ervandoor met de helft van het geld, waarna Eddy zich direct terugtrok.

Maar gelukkig kreeg hij daarna een functie bij het ministerie van Defensie, waar hij 38 jaar gewerkt heeft. Tijdens zijn defensietijd bleef goochelen zijn grote passie en trad hij regelmatig op.

Eddy deed mee aan verschillende Nederlandse, Duitse en internationale congressen en won vele prijzen. In 1955 tijdens de FISM in Amsterdam won hij de eerste prijs close-up en de derde prijs in de categorie carto. In 1958 tijdens de FISM in Wenen won hij de derde prijs in de categorie carto. In 1961 in Luik de eerste prijs.

Eddy bedacht veel trucs en deelde die met de goochelwereld. Hij schreef artikelen voor vele vakbladen. In het Nederlandse vakblad voor de goochelkunst “Triks” heeft hij van 1955 tot 1970 liefst 25 trucs beschreven. Hij had groot respect voor goochelaars, die dat ook deden en daarmee de goochelkunst een grote dienst bewezen.

Eddy begon met het maken van kleine goochelapparaten. Eerst van hout en later van perspex, die hij ook bij goocheldagen en congressen verkocht. Later maakte hij ook grote goochelapparaten. In deel Xll van Albo: Magic With Apparatus staan vele van zijn goochelapparaten beschreven. Deze zijn geïllustreerd met prachtige kleurenfoto’s.

Hij was een selfmade man met goochelen en ontwikkelde zijn eigen stijl. De beroemde Ascanio – spread met een klein setje kaarten was eigenlijk bedacht door Eddy. Fred Kaps leerde die van hem en gaf hem door aan Arturo de  Ascanio toen hij in Madrid optrad. Juan Tamariz vertelde later dat het volgens hem anders was gegaan. Ascanio had de greep van Tommy van Dommelen gezien, die de truc met drie kaarten deed en hij had daarvan voor zichzelf de handeling afgeleid en uitgewerkt. Maar Eddy vertelde dat de routine die van Dommelen deed een huwelijksgeschenk van hem was en Elinor van Dommelen bevestigde dat.

Ook de flipper-coin, die Bob Swadling als zijn vinding verkocht, was oorspronkelijk een idee van Eddy, verbeterd door Flip Postma. Postma zat bij de Magische Ring Friesland, dezelfde club waar ik ook lid van was en ik weet nog goed dat hij de flipper-coin demonstreerde.

Tot op hoge leeftijd bleef Eddy Taytelbaum trucs bedenken en maken en kreeg in 1997 voor zijn vele bijdragen aan de goochelkunst de Gouden Speld van de NMU.

Eddy Taytelbaum bewees met het winnen van eerste prijzen tijdens de FISM-wereldkampioenschappen dat hij een hele goede goochelaar was. Hij onderscheidde zich, omdat hij gebruik maakte van zelfbedachte nieuwe technieken en werd een legende met zijn prachtig gemaakte goochelapparaten, die een gewild verzamelobject werden voor verzamelaars.

 

Minze Dijksma