Nog een paar dagen en ik mag twee weken op vakantie. Eindelijk. Ik had een drukke zomer en ook een emotionele zomer waardoor mijn vakantie moest worden afgebroken. Met een heleboel vingervlugge collega’s mocht ik in het grootste sprookjespark van Nederland een ‘Fata Morgana’ aan magie en illusie verzorgen. Veel improvisatie maar ook de kans om nieuwe routines te presenteren en te perfectioneren. Dat was een heerlijke periode van betovering en magie en deed me beseffen dat ‘teamwork’ in welke vorm dan ook voor een goochelaar, die vaak alleen werkt, een heerlijke verademing is. Ik moet u toevertrouwen dat deze zomeropdracht één van de pijlers was waar ik me aan kon optrekken, want privé was het zwaar.

Gedachtendoosje

Eind maart verloor ik mijn vader en begin juli, de dag voor mijn trouwdag moest ik mijn moeder vaarwel kussen. Heel bijzonder was dat ik ter ere van de creativiteit die ik van haar mocht ontvangen tijdens de uitvaartceremonie met een persoonlijke lading en verhaal de zwevende tafel heb opgevoerd. Ik liet de aanwezigen de herinnering aan mijn ouders meegeven in het ‘gedachtedoosje’. Eén van mijn nichtjes, inmiddels een stoere moeder, greep het zo aan dat ze hevig geëmotioneerd raakte. Ze had een flashback naar de tijd dat we jong waren en met de hele familie plezier maakten en ik mijn eerste tovertoeren uithaalde op familiefeesten. Ik was blij met de keuze die ik had gemaakt. Het was goed, het was magisch, het was een manier om alles te verwerken. De weken daarna voelde ik hoe de altijd aanwezige stimulans die mijn ouders me gaven in grote en kleine dingen, op creatief en zakelijk gebied, definitief weg was. Een groot gemis.

Van de kaart

Ik had enige twijfel om u bovenstaande te vertellen maar het is ook de reden dat ik even ‘van de kaart’ ben geweest en een nieuw schrijven op zich liet wachten. Daarbij was dit het meest persoonlijke en betekenis-gevende ‘goochelen’ wat ik ooit heb gedaan en zet dit u misschien aan het denken. Wanneer toverde u met een bijzondere lading?

Komisch Vakmanschap

De zomer is spectaculair afgesloten door het meer dan fantastische Magic Art Center Benefiet Gala dat velen bezochten op 27 augustus. Een verslag is in de Informagie te lezen maar ik wil hier mijn bewondering uitspreken voor de organisatie die dit weergaloze evenement heeft weten te realiseren. Ik heb erg genoten van de avond die bijzonder veelzijdig was met een ongelooflijke klapper van Hans Klok en team als finale. Een uitblinker van komisch vakmanschap was Otto Wesseley en zijn ‘assistente’. Ik was bekend met zijn act, maar elke grap leek weer nieuw. Zijn humor is zo dom en geraffineerd tegelijk dat het me fascineert. Wat is de ‘magie’ van zijn clownerie? Pret, voorpret en een beetje leedvermaak wisselen elkaar snel af.

Magisch Nazomeren

Tijd nu om het oog te richten op de nazomer die ook veel magisch te bieden heeft. Magic Care organiseert op 16 september een uiterst interessant minicongres voor haar leden. De NMU heeft een samenwerkingsverband met deze Stichting, dus leden die daar aanwezig willen zijn moeten maar even met het bestuur van Magic Care contact opnemen. Op dezelfde dag vergaderen overigens alle afgevaardigden van de clubbesturen weer in Utrecht tijdens de halfjaarlijkse Algemeen Bestuursvergadering. Wilt u actiever worden voor de goochelwereld? Ga gerust eens mee met uw afgevaardigde. U bent van harte welkom bij de vergadering.

Oktober Vol Goochelen!

U zult u zelf vast verheugen op de eerste bijeenkomst van uw goochelclub na de zomerstop als die er was. En houdt u de NMU-agenda in de gaten, te volgen op beide websites van ‘de NMU’ en ‘de Informagie’. Ik zie voor oktober al veel interessants staan. Op 7 oktober een lezing van Joshua Jay in het Wapen van Velden, georganiseerd door Dynamite Magic Shop. Dan is het op 15 oktober kiezen tussen afreizen naar de zuiderburen voor het ‘Belgian Championship of Magic 2017’, een ‘open kampioenschap’ waaraan dus ook Nederlanders mogen meedoen. Zo zal van Goochelclub Rotterdam Zippo, the funky Magician, met zijn cd-manipulatie act aan het concours deelnemen. Maar er is ongelooflijk veel meer te zien in Vilvoorde. Je kunt die dag ook kiezen voor ‘Gewoon Gezellig Goochelen’ in Haarlem, georganiseerd door de Magische Loge met diverse lectures en magicspeeddates. En dan het hoogtepunt voor de Magische Jeugd van Nederland én België: het 19e NMU Goochelkamp in Lunteren op de Veluwe van 20 tot en met 22 oktober. Als junior goochelaar mag je dat niet missen! Ik wens jong en oud een heerlijke nazomer met veel goochelplezier en zou zeggen tot na mijn vakantie!

Met magische nazomergroet,
Jasper Oberon