Dit artikel stond in Informagie Magazine nummer 3. En is op verzoek nu ook op de site geplaatst.

Op zaterdag 17 en zondag 18 oktober 2020 zou normaal gesproken het NMU-jongerenweekend in Lunteren plaats hebben gevonden, maar zoals bij zoveel andere evenementen was het ook voor dit evenement dit jaar onmogelijk om het op normale wijze te organiseren. Gelukkig brachten de digitale ontwikkelingen van vandaag de dag de oplossing. En zo ontstond het NMU Magisch Digitaal Jongeren Weekend 2020. Een heel speciaal Zoom-evenement voor junior goochelaars uit Nederland en BelgiÎ. Hieronder vertellen organisatoren, drie junioren en drie docenten over hoe zij dit weekend hebben beleefd.

DE ORGANISATOREN

De hoofdorganisatie van het digitale jongeren weekend lag in handen van Jorrit Schooneman, Arjan van Vembde en Dennis Renardel de Lavalette.


Jorrit: De dag dat alle concertzalen en theaters dicht moesten kan ik mij nog goed herinneren. De WhatsApp groep van het evenementenbedrijf waar ik voor werk stond roodgloeiend. Ook de goochelwereld stond op z’n kop. Alles werd afgelast.
Dennis: Corona mengde zich als een negatieve spelbreker in ons leven. Niets is meer vanzelfsprekend of zoals het was of zou moeten zijn. Wel of geen jeugdweekend? Ik probeerde deze beslissing uit te stellen, maar feitelijk tegen beter weten in.
Geen jeugdweekend of geen jeugdweekend zoals we dat zijn gewend? Dat bleek een groot verschil. Wat ben ik als digibeet enorm blij met het jeugdige team aan medewerkers om mij heen. Arjan en Jorrit hadden de nodige ervaring met digitale bijeenkomsten. Het weekend niet door laten gaan zou eeuwig zonde zijn en we dachten dan ook laten wij van de nood een leerzame ervaring maken.
Jorrit: Het Magisch Digitaal Jongeren Weekend was voor ons allen nieuw. We hadden veel leuke ideeÎn maar hoe zo’n digitaal weekend eruit moest zien was voor ons ook een grote vraag. Er volgden heel veel brainstormsessies en elk organisatielid kreeg zijn eigen taak. Zo moesten er docenten worden geregeld, een coˆrdinatie-locatie, een presentatieteam en nog heel veel meer.

Dennis: Ondanks dat ik het zelf nog allemaal niet echt voor mij zag als werkelijk jeugdweekend, waren de gevraagde docenten wel enthousiast. Wat een namen kregen we in de line-up. Zoals Rob en Emiel, Danny Luyten, Rico Weeland, Michael Divano, Peter Pelikaan, Janse Heijn en Charly Crama.
Jorrit: Helemaal vanuit Amerika konden we genieten van Niels Duinker en vanuit The House of Magus lieten Marcel en Aquila de mooiste illusies en kostuums zien. De junioren kregen vooraf een Mystery Box thuis gestuurd met diverse materialen voor de workshops. Zoals ballonnen om te gebruiken bij de ballonnen workshop van Ab Schouten. En kregen de deelnemers ook gesponsorde materialen van de Magicshop, Dynamite Magic en de Premium Magicstore.
Vanuit BelgiÎ praatte Lukas & Simon op zaterdag de workshops aan elkaar en op zondag was dit de taak van Govert en Kylian. Arjan van Vembde en ik waren het technisch team en coˆrdineerden het hele weekend vanuit Theater het Postkantoor in Bovenkarspel. Telefonisch belden wij regelmatig naar Exloo om met Dennis uit te wisselen hoe het weekend verliep. Dennis was verantwoordelijk voor het regelen van de docenten.
Dennis: Er waren dingen mogelijk zoals de groepjes junioren verdelen over break-out rooms, een rondleiding door het House of Magus, een interactieve vragenronde met Rob en Emiel en een ballonnen workshop van Ab Schouten. Ik had groot ontzag voor Ab, want even online helpen een knoopje leggen is dan toch wel wat lastig.
Jorrit: Ik denk dat we terug kunnen kijken op een super geslaagd digitaal goochelweekend. Het was fijn om toch iets te kunnen organiseren voor al die enthousiaste jongeren. Wel hoop ik dat we volgend jaar weer een fysiek kamp mogen organiseren.
Dennis: We hebben uiteindelijk weer nieuwe junioren leren kennen en gelukkig bekende gezichten teruggezien. Met de middelen die er waren en de enorme inzet van het team en de docenten, heeft iedereen ook dit jaar toch een echt jeugdweekend ervaren. Hierdoor hebben we ook enorme mogelijkheden gezien voor de toekomst.
Natuurlijk hopen we op een gezond en normaal weekend in 2021. Voor nu ben ik enorm trots op het team en alle docenten. En ook de dealers die ons hebben geholpen om voor de deelnemers een waardevol pakket te kunnen bieden.

DE JUNIOREN

Maxim Maes nam dit jaar vanuit België voor het eerst deel aan het jeugdweekend en ook Flint Huiskes deed vanuit Duitsland voor het eerst mee. Dylan Spence zoomde mee vanuit Nederland tijdens zijn derde jeugdweekend.
Maxim: Ik was zo blij dat ik er deel kon uitmaken van dit jeugdweekend. De workshops waren zeer verschillend en net dat maakte het zo leuk voor mij. Wat ik vooral leuk vond zijn natuurlijk de geleerde trucs, maar ook de tips om social media te onderhouden of het opbouwen van klanten of shows. Het allerleukste vond ik de workshop van Rob en Emiel en de rondleiding bij Magus Utopia. Ik kijk in ieder geval uit naar volgend jaar.
Flint: Ik heb een ongelofelijk gaaf weekend gehad met veel leuke momenten en gave workshops. Wat me wel nieuwsgierig heeft gemaakt zijn de workshops waar onze groep niet aan mee heeft gedaan. Alles was goed, maar de workshop van Charly was voor mij het beste. Wat ik ook gaaf vind is dat alle junioren na het weekend contact bleven houden via social media. Ik zou zeggen schrijf me maar vast in voor de volgende keer, ik ben er zeker weer bij.
Dylan: Ik vond het echt heel leuk om alle goochelaars weer te zien. Ik miste wel de slapeloze nachten en het delen van coole trucs met goochelvrienden, maar het was wel iets nieuws en aparts om online mee te doen.
Aan het begin van het kamp werden we in 3 groepen verdeeld, wat ervoor zorgde dat we individuele aandacht van de workshopgevers kregen in kleinere groepen. Ik had workshops op de zaterdag van Rob en Emiel, Peter Pelikaan en Rico Weeland. En op de zondag van Janse Heijn, Ab Schouten, Niels Duinker en Charly Crama. Het programma was propvol, maar heel goed gepland, met genoeg pauzes om een frisse neus te halen zodat we geen vierkante ogen kregen!
Van dit magische weekend heb ik heel veel nieuws geleerd. We deden bijvoorbeeld een cursus ballonvouwen met Ab Schouten, waar we een grappige octopus hebben gemaakt. Er was ook een indrukwekkende kaartentruc van Peter Pelikaan, die ik nergens anders heb gezien. De rondleiding van Magus Utopia, de FISM winnende, wereld toerende goochelgroep was ook heel interessant.
Ik zou dit weekend voor geen goud willen hebben gemist. Het maakt echt niet uit of het goochelweekend online of “face to face” is, het belangrijkste is dat het doorgaat, en dat jonge goochelaars, zoals ik, kunnen spreken met en leren van de experts.

DE DOCENTEN

Tijdens het weekend speelden de workshops van de docenten een belangrijke rol. Hieronder delen docenten Michael Divano, Rob Mollien en Emiel Lensen hun ervaringen.
Michael Divano: Dennis belde mij op om te vragen of ik ook dit jaar een workshop wilde geven, maar dan online. Mijn antwoord was direct JA! Wel was er dit jaar een klein probleem. Thuis zijn we druk bezig met het verbouwen van ons huis, dus was het even zoeken naar een ruimte waar ik toch rustig kon zitten. Uiteindelijk heb ik tussen de dozen en het gereedschap mijn bureau opgebouwd en zo een plek gecreÎerd om te kunnen zoomen.
Voorgaande jaren had ik behoorlijk technische dingen laten zien, maar dit jaar wilde ik totaal iets anders doen. Zelf ben ik al maanden bezig met alles te leren over online-strategieÎn en online-marketing en dacht waarom hier niet een workshop over geven.
Ik vond het een stuk lastiger om via zoom theoretische kennis te delen en dit was voor mij duidelijk een leermoment. Hopelijk hebben junioren er iets van opgestoken en kunnen ze de gegeven tips, tops en flops toepassen om hun eigen doelen te bewerkstellen.
Zelf heb ik ook een paar workshops van collega’s kunnen volgen en er zaten zeker leuke dingen tussen, zoals de workshop van Janse Heijn over je attributen een karakter te geven (die bij je karakter past) en Charly Crama met een professionele muntroutine uit zijn eigen repertoire.
Elk jaar zie ik het niveau van de deelnemers groeien, maar ook de docenten komen elk jaar met betere dingen aan. Het aantal workshops was zeer gevarieerd, er was mogelijkheid om 1 op 1 te zitten. En het was duidelijk te zien dat er een enorme voorbereiding aan het jeugdweekend vooraf was geweest, daar neem ik mijn hoge hoed voor af! Natuurlijk kan je dit niet vergelijken met een fysiek goochelkamp, Ik zie het dan ook niet als een vervanging, maar dit is wel een hele toffe toevoeging!
Ik heb enorm genoten van het online jeugdweekend en ik ben weer dankbaar dat ik een onderdeel mocht zijn van het jeugdweekend.

Rob en Emiel: Laten we beginnen met het belangrijkste!!! Hulde, hulde en nog eens hulde aan de organisatie.
Vanaf het allereerste contactmoment met Dennis, waarin wij gevraagd werden om een bijdrage te leveren aan het online jongerenweekend, spatte het enthousiasme bij het organiserende team er van af. En dat was ook terug te zien in de uitvoering. Er was behoorlijk veel online interactie, een goede sfeer en wij hebben het gevoel gehad dat de workshops goed ontvangen zijn.
Vanuit onze rol als workshopgevers hebben wij ervoor gekozen om een setting met 4 camera’s op te bouwen. Dit was bedoeld om de deelnemers maximaal mee te kunnen nemen in de door ons voorbereide workshop. Het was leuk om te zien dat de deelnemers op het puntje van hun stoel zaten. Het enthousiasme van de groepen tijdens alle drie de workshops, gaf ons dan ook steeds weer extra energie en een geweldig goed gevoel. Dank jullie wel daarvoor!
De deelnemers waren over het algemeen vrij jong en van een heel verschillend niveau, maar wij weten zeker dat er voor iedereen genoeg te leren en te ontdekken is geweest. Volgend jaar kan er wat ons betreft zeker gerekend worden aan een veel grotere groep deelnemers. Dat kan bijna niet anders!!!
Natuurlijk zijn er ook verbeterpunten te vinden… Maar in een wereld die er heel anders uitziet dan een paar maanden geleden, een wereld waarin we moeten denken in oplossingen en mogelijkheden i.p.v. ons realiseren wat er allemaal niet kan, is het een geweldige prestatie wat het organiserende team heeft neergezet!

Op naar 2021!
Live of online!