Ieder jaar weer staat er een lange rij van zo’n 300 goochelaars te wachten om het Pavilion Theatre in de Wintergarden naar binnen te mogen. We zijn op de Blackpool Magic Convention 2018 en over een uur gaat de “Wayne Dobson and friends” show van start. Een absoluut hoogtepunt, ieder jaar weer, op dit festival. Helaas moet ik dit keer verstek laten gaan omdat een interview gepland staat met Issy Simpson. Issy is pas 9 jaar en stond in de finale van Britain’s Got Talent met een geweldige act (check YouTube en de Informagie voor het interview). Maar goed, morgen zien Jean-Paul Broekhuizen en ik Wayne voor een interview en halen we de schade vast een beetje in.
Maar wie is Wayne Dobson? Wikipedia, MagicWeek, zijn website DTrik en Facebook account met de tijdlijn van de afgelopen twee jaar gaf me een aardig beeld. Daar beginnen we dit artikel mee, aansluitend een interview. Natuurlijk met wederom een creatieve insteek; ansichtkaarten uit Nederland.
Aankondigingsposter voorzien van originele hand/mondtekening van Wayne
Wayne Dobson, a living legend in de wereld van de magie
Wayne is op 5 juli 1957 geboren in Leicester, Engeland. Vele prijzen heeft hij gewonnen en bekend werd hij vooral door zijn vele tv optredens in de jaren tachtig en negentig. Op het hoogtepunt van zijn carrière had hij zijn eigen tv programma; Wayne Dobson – A kind of Magic. In 1988 werd bij hem MS geconstateerd. Wayne is al heel veel jaren ambassadeur van de Multiple Sclerose stichting in Engeland. Wayne blijft actief in de wereld van magie met zijn bedrijf DTrik en geeft soms lectures.
Drie ballen veranderen in fruit, magisch
Toen Wayne negen jaar oud was kreeg hij van zijn ouders een David Nixon Magic goocheldoos met kerst. Hij was helemaal weg van goochelen (dat kwam vast ook door het tv programma van David) en was altijd bezig met het verzinnen van trucs. Tijdens een schoolreisje belandde hij ‘per ongeluk’ in de ‘Davenports goochelwinkel’ waar hij nog vaak naar terug zou gaan in zijn tienerjaren. Wayne ontmoette daar Patrick Page en het klikte goed tussen die twee. Patrick werd zijn mentor, adviseur voor tv-shows en vriend voor het leven. Op de website van Wayne is te lezen:
“I told Pat of my great passion for magic and we struck up an instant rapport. Before long, he was showing me how to perform a series of tricks. The one which really blew me away involved three silver cups and three balls which turned into fruit and vegetables. ‘That’s real magic, I can’t do that,’ I said. ‘You can,’ Pattrick replied. As I couldn’t afford to buy the cups and balls, the equipment was far too expensive for a mere schoolboy, I just bought the book on how to do the trick and practised at home with teacups. It was the first professional trick I ever performed. Eventually, I saved all my pocket money and went back and bought the ‘Cups and Balls.’ Patrick Page has since become my great friend and mentor and was magical adviser for my television appearances. After that first visit, I used to spend many of my weekends in London, visiting magic shops and talking about magic, learning as much as I could. I then started doing tricks properly and because my school friends were impressed, I felt good. I pestered my local library for all the magic books available on the library circuit…”
Wayne samen met Patrick Page (foto Facebook pagina W. Dobson)
In 1977, Wayne was 20, won hij de eerste prijs in de close-up competitie bij de International Brotherhood of Magicians British Ring Convention. Die prijs opende voor hem de deuren naar de tv wereld. De toen nog jonge Wayne maakte zijn debuut op de BBC en besloot van goochelen zijn beroep te maken.
Wayne’s eerste professionele foto uit waarschijnlijk 1976 (foto: Facebook pagina W. Dobson)
Wayne Dobson; van Leicester tot Las Vegas
Bekend werd Wayne door zijn snelle praten en waterval aan woorden, improvisatie, humor en oneliners. Dat bleef niet onopgemerkt. Al snel stond hij in het voorprogramma van Shirley Bassey, Freddie Starr en de Shaddows. In 1988 ging Wayne op tournee in Amerika met Engelbert Humperdinck. Dat deed hij zo goed waardoor grote shows in de mooiste en grootste theaters in Las Vegas, Hollywood, Los Angeles en Chicago snel volgden. Wayne wist als geen ander humor en magie met elkaar te verbinden. Een gouden formule.
“America was a great challenge for me, it gave me great confidence and was a fantastic grounding. It taught me so much and gave me the chance to develop and expand my own boundaries as both a magician and a performer.” aldus Wayne op zijn website.
Wayne’s eerste televisieshow in 1989 (foto: Facebook pagina W. Dobson)
Weer terug in Engeland trad Wayne in 1989 op voor Queen Elizabeth
in The London Palladium. Ook begon hij de succesvolle tv serie Wayne Dobson – A kind of Magic. Een waanzinnig populair programma op de zaterdagavond goed voor zo’n 11 miljoen kijkers.
Wayne, ambassadeur van de Multiple Sclerose stichting
In 1988 werd bij Wayne de spierziekte Multiple Sclerose vastgesteld. In het begin was het een pijntje in de rug maar dat werd steeds erger. Alhoewel Wayne wist dat hij steeds minder mobiel zou worden, bleef hij zo lang als mogelijk doorgaan met optreden. Op een gegeven moment lukte dat helaas echt niet meer. Wayne kon zijn armen en benen niet meer gebruiken, praten werd zeer moeilijk. Wayne werd ambassadeur van de Multiple Sclerosis Resource Centre (MSRC). Daar zet hij zich nu al jaar en dag voor in. Met de “Wayne Dobson and friends” show wordt geld opgehaald voor deze stichting op de Blackpool Magic Convention.
Een zeldzaamheid; Wayne Dobson – A kind of Magic kaartspel gesigneerd door Roger Taylor van de popband Queen. Roger schreef de wereldbekende hit ‘It’s a kind of Magic’ welke ook te horen was in de tv show. Wayne verkoopt dit kaartspel als een fors bedrag geboden wordt. De opbrengst gaat naar de MS stichting (foto: Facebook pagina W. Dobson)
In april ontving Wayne de prestigieuze Award of Merit in de Magic Castle, Hollywood. (foto: Facebook pagina W. Dobson)
Op en top gekleed voor de 55e Awardshow in het Magic Castle met
Mike Sullivan, Steve Valentine, Michelle Pinlac en Siegfried.
(foto: Facebook pagina W. Dobson)
Volgend jaar verschijnt er een autobiografie van Wayne; Starstruck. Op de cover van het boek een typische Wayne Dobson oneliner.
“Laugher is the best medicine…unless you’re a diabetic, insulin is better.” Een typische Wayne quote op de cover van zijn biografie die volgend jaar uitkomt.
De weg naar het podium met Wayne Dobson
In de weg naar het podium met…. interview ik magicians die aan de top staan, stonden of misschien wel willen komen. Iedere keer weer met een creatieve insteek. Bij Hans Klok met biografieën en quotes van beroemde personen en bij Issy Simpson bijvoorbeeld met Nederlandse snoepwaar. Voor Wayne ben ik op zoek gegaan naar typische Nederlandse ansichtkaarten waar ik vragen aan heb gekoppeld. Vragen over zijn weg naar het podium….
Wayne Dobson, bekend van de oneliners
Laat ik eerlijk zijn het viel niet mee om het interview af te nemen. Niet zozeer omdat Wayne een grootheid is maar eerder vanwege zijn handicap. Hij draagt een getinte bril, kan bijna niet praten en is nagenoeg niet te verstaan. Dus doorvragen lukte of wilde ik niet altijd. Aan de andere kant was het wel een typisch Wayne interview want tussendoor maakte hij bizarre oneliners en had hij er zichtbaar lol in. Gelukkig maar!
Omdat Wayne van de ‘oneliners ‘ is had ik een ansichtkaart met Delfts blauwe tegeltjes met spreuken meegenomen. “Wat is je magische oneliner Wayne?” vroeg ik als opwarmertje. Na even nadenken zei Wayne:
“Remember the end of the day, it’s gone a be night”. Ik vroeg hem waarom deze oneliner? “It’s nonsense” zei Wayne…… De toon was gezet!
Toen liet ik hem een ansichtkaart zien van Willem- Alexander en Maxima. Wayne heeft in zijn carrière veel beroemde personen ontmoet. “Waar gaat je voorkeur naar uit. Optreden voor beroemdheden op een privé feest of in een kroeg of theater?” “In een theater!” zei Wayne resoluut. “Het theater voelt echt, en de mensen vinden ECHT leuk wat je doet”.
Wayne’s winners mentaliteit
Een ansichtkaart van Irene Wust (twee dagen eerder won ze een gouden medaille op de Olympische Spelen) legde ik op de armleuning van zijn rolstoel. “Heb jij een winners mentaliteit Wayne?”
“Ik geloof van wel. Als je mee doet aan een competitie dan moet je daar alleen aan meedoen als je het gevoel hebt dat je kunt winnen. Doe niet mee om tweede te worden.”
Natuurlijk heb ik ook een ansichtkaart van de molens bij Kinderdijk meegenomen naar Blackpool. “Blowing in the wind, travelling from country to country, what was your goal?” Een mooie symbolische vraag leek mij. “To walk again! “ Een typisch antwoord voor Wayne. Hoe moet ik daar nu op doorvragen?….
De volgende ansichtkaart is van het Nationale vuurwerk bij de Erasmusbrug in Rotterdam. Daarbij had ik de toepasselijke vraag: wat is het geheim om een act briljant te maken? “Je moet een act blijven oefenen, blijven herhalen. Wees nooit tevreden met de act als deze staat. Probeer deze iedere keer weer beter te maken.” “Kun je een eigen voorbeeld geven.“ vroeg ik Wayne. “Ik had eens act die 12 minuten duurde, iedere keer weer. Maar ik kwam er steeds meer achter dat deze gewoon te lang was en kortte deze in naar 8 minuten. Less is more!”
Wie maakt de grappen? Wayne Dobson…
Als grap liet ik Wayne een ansichtkaart zien van een tulpenveld op zijn kop en vroeg hem wat het was. “Een vloerkleed” zei Wayne met een glimlach. Toen ik het omdraaide zei ik dat het een tulpenveld was en vroeg; which flavor of magic you prefer? “Raspberry! antwoordde Wayne. Framboos? Ik was een beetje overdonderd door dit gekke antwoord maar dat was denk ik een koekje van eigen deeg. Later zei Wayne dat hij gek was van alle soorten magie.
Typisch Nederlands is natuurlijk de gevlekte zwart/witte koe met een label met nummer in zijn oor. “Waarom ben jij geen nummer Wayne of ben je dat wel?”. Die vraag zag Wayne niet aankomen. Ik zag dat Wayne er geen echt antwoord op had. Maar toen zei hij opeens: “Ik ben nummer twee.” “Maar wie is nummer 1 dan?” vroeg ik hem direct. Dat zijn David Blaine en Derren Brown. “En hier in Blackpool?” vulde ik aan. “Goed zijn Johnny Spangles en Issy Simpson. Issy heeft een ongelooflijk goede uitstraling en performance op het podium. En dat voor iemand van negen jaar oud, die uitstraling is een magisch geschenk.” “Had jij ook zo’n uitstraling toen je negen was?” “Nee helemaal niet! Het is gelukt te worden wie ik destijds was door echt heel veel te oefenen en gewoon te durven, te overleven.”
Als baby kon ik ook niet lopen
Natuurlijk mag ons “exportproduct”; de klomp niet ontbreken als ansichtkaart. Afgebeeld is een groot en klein paar. “Wat is het verschil en de overeenkomst tussen de Wayne Dobson als kind en nu?” “Dat is 50 jaar” zegt Wayne kordaat met een lach. “en…. als baby kon ik ook niet lopen”. Deze hilarische en relativerende uitspraak staat ook op Wayne’s visitekaartje.
Wayne vertelde dat hij ook eens in een Nederlands tv programma had opgetreden bij Henk van der Meijden en in de galashow van het FISM in Den Haag in 1988.
Om het interview “op zijn Wayne’s” af te ronden vraag ik nog om een laatste oneliner.
“Success is not the key to happiness, happiness is the key to success.”
Een mooie afsluiting van een memorabel interview. Als dank geef ik Wayne een stuk Hollandse kaas en een paar houten tulpen en mijn magazine WEG. Hij is zichtbaar dankbaar en ik ben dankbaar dat ik met hem over zijn weg naar het podium heb kunnen praten….
Een paar foto’s na het interview met dank aan Michael J. Fitch voor de begeleiding van dit interview. (foto Jean – Paul Broekhuizen)
De Weg naar het podium is een interviewreeks met magicians die aan de top staan, stonden of misschien wel willen komen. Eerder verschenen interviews met Hans Klok, Christian Farla, Ger Copper, Alfredo Lorenzo Beautour, Scott & Muriel, Paul Morak en Issy Simpson. De interviews staan deels op de Informagie en zijn gebundeld in het magazine ‘WEG’ (nog te koop) waarvan de opbrengst naar Magic Care gaat.
Marcel Verbakel
Magic with a Smile