Maandag 12 december 2022 werd er weer een magische avond in het Magic Art Center (MAC) in Bennebroek georganiseerd. Het MAC werd in 1983 door Richard Ross van een bollenschuur omgebouwd tot een magisch centrum.

De MAC avonden hebben een rijke traditie en worden al een groot aantal jaren georganiseerd. Het doel is een leuke avond voor goochelaars en mensen die het leuk vinden om een goochelavond bij te wonen. De artiesten treden altijd belangeloos op. Maar een ander doel, net zo belangrijk, is het Magic Art Center te behouden. Daarom gaan de opbrengsten van deze avonden naar het MAC.

Bij het binnentreden kom je gelijk in een magische sfeer. Er staan prachtige vitrines met mooie goochelattributen en posters aan de wanden. Er is een klein stijlvol podium en een sfeervolle zitruimte met bijpassende ‘gouden’ stoelen. Achterin het zaaltje staat de onmisbare bar.

Ab Schouten had een aantal goochelaars uit zijn netwerk benaderd om aan deze avond mee te werken. Robert Blake was o.a. gevraagd om deze avond op te treden en hij vroeg mij of ik zin had om met hem mee te gaan. Ik heb zelf ook al een aantal keren meegewerkt aan de MAC avonden en vond het elke keer weer een belevenis. Dus dat deed ik graag.

Het is vanuit het noorden een lange reis naar Bennebroek, maar als je dezelfde hobby hebt, kun je zo’n reis mooi bijpraten en ben je voor je het weet in Bennebroek. We werden ontvangen door Theo van de Coevering en zijn vrouw. Veronique Ross, die herstellende is van een ongeluk, was nog te zwak om deze avond bij te wonen.

Rond zeven uur druppelden de artiesten binnen. Ik kende een aantal, maar ook een paar die ik nog niet eerder had ontmoet en dan is het mooi om te zien hoe ieder op zijn eigen manier met goochelen bezig is.

Ton Bal was deze avond de presentator en overlegde met Ab over het programma. Om acht uur opende Ton de avond. Dat deed hij op een ludieke manier. Hij haalde een dame op het toneel en wees op een staander waar grote speelkaarten aan hingen met een opdracht daarop. Hij wees op een opdracht en dan kon de dame antwoorden of ze deze moest uitvoeren. Uiteindelijk liet Ton stop zeggen bij een kaart en…die zat in zijn mond.

Een presentator die de avond opent zonder te praten. Heel bijzonder. Hij kondigde als eerste artiest Magic Stefan uit Apeldoorn aan. Hij had een prachtig gekleurd pak aan en ging terug in de tijd met de flessentruc. Na hem kwam Soum die uit India kwam en nu al een aantal jaren in Nederland woont. Hij bracht drie grappige routines met veel humor. Zijn kaartroutine had een mooi slot. Ik complimenteerde hem daarmee na zijn optreden en hij deelde spontaan het geheim. Mooi om mee te maken.

Daarna was de beurt aan Robert. Hij had me in de auto al enthousiast verteld over de routines die hij ging doen. En goochelen kan Robert. Dat liet hij zien. Hij vertoonde drie routines, die goed in de smaak vielen met veel applaus en lachsalvo’s. Hij gaat met het leren en doorgronden van trucs tot het gaatje en vertelde dat Jeff McBride zijn leermeester is. Robert filmt altijd zijn ingestudeerde truc. Stuurt die op daar Jeff en in een zoom sessie zet hij dan de puntjes op de i. Heel bijzonder.

Daarna was de beurt aan Igor de Kort, die in de huid was gekropen van meneer Altema, zijn opa. Dat deed hij heel goed. Dhr. Altena kan niet alleen goed goochelen maar ook nog zingen en is heel lenig is. Een handstand op de rollator kostte hem dan ook geen enkele moeite. Igor liet zien hoe je in een act waar je een typetje in speelt functioneel een aantal trucs kunt gebruiken. Heel creatief.

Na de pauze liet Peter Pellikaan in een close up setting zien hoe hij het goochelen naar een hoger plan heeft getild. Wat hij doet met trucs is niet goochelen maar toveren. Geweldig om te zien. Robert bracht nog een ode aan Richard Ross met de vertoning van een prachtige ringroutine. Igor zong nog een Frans liedje met op de achtergrond als grappig accentje een dansende Ab, Esther en haar zoon.

Na een goochelsketch van de Pipo Club en de uitreiking van de prijzen van de verloting door de kerstman kwamen we aan het eind van een geweldige goochelavond.

Ik heb grote bewondering voor alle vrijwilligers die zich voor de MAC avonden inzetten. En laten we hopen dat door hun inzet het Magic Art Center tot in de lengte van dagen behouden blijft.

Ik kan u een toekomstige MAC avond van harte aanbevelen. Ik heb in ieder geval weer een fantastische avond gehad.

Minze Dijksma