“Dansen met slangen en vuur” is de titel van het boek, dat geschreven is door Carla van Goos.

26 april 1982 verscheen er in Het Nieuwsblad van het Noorden een artikel “Wiegende heupen en schokkende schouders”. Carla Goos werd verschillende keren genoemd. Er stond ook een foto bij met als onderschrift “buikdanseres Carla danst met iemand uit het publiek”. Dat was het begin van de artiestencarrière van Carla van Goos. Haar artiestennaam werd Samiera.
In de krant van 11 augustus 2016 verscheen er een artikel in Dagblad van het Noorden een artikel met de titel ”Samiera is na 35 jaar klaar met buikdansen.” Bij het artikel stond een foto van Samiera met een enorme python om haar nek.

Boek

Over deze periode tussen 1982 en 2016 heeft ze een prachtig boek geschreven. Ze vertelt hierin hoe ze buikdanseres is geworden en hoe ze van fakir El Kabiri de geheimen heeft geleerd van vuurspuwen en op glas lopen. Maar ook hoe je een python tam kunt maken om er mee op te treden.
Ze maakte een hele bijzondere act en heeft hier 35 jaar mee opgetreden. Ze was een echte artieste en genoot enorm van haar optredens. Bij het lezen valt op dat artiest zijn voor haar geen werken was, maar meer genieten van de beleving om op te treden voor publiek.

In het boek “Dansen met slangen en vuur” vertelt Samiera openhartig over haar leven als buikdanseres, slangenbezweerster, vuurspuwster en fakir.
Opzienbarend, maar vooral onthullend zijn haar verhalen over haar belevenissen binnen de muren van studentensociëteiten, legerplaatsen en gevangenissen. Ook geeft Samiera de lezer een interessant kijkje achter de schermen van televisiestudio’s.
Mooi ook om te lezen hoe ze haar show uitbreidt met een waarzegact met tarotkaarten en handlezen. Een verrassend boek vol spannende avonturen, hilarische gebeurtenissen en bizarre bloopers.

Illusieshow met Ritsko van Vliet

Ze was een welkome aanvulling op de showgroep van de revue “Het Showpalet, waar ze van het ene op het andere moment ook assistente van een illusionist werd. In 2019 bezocht ze de Magische Ring Friesland en vertelde over haar optreden in vroeger illusieshow met Ritsko van Vliet. Ze vertelde ook over haar ervaringen met de zig-zag illusie, de verwisseling en het zwaardenkistje.

Maar ze had ook een map meegenomen. Het was het nog niet voltooide manuscript van haar boek. Ze vertelde heel boeiend over haar belevenissen als artiest.

En december 2020 was het zover. Het boek was klaar. Ik kon niet wachten om het te bestellen. Na ontvangst heb ik het in één ruk uitgelezen.
Het is een prachtig boek geworden van 324 bladzijden. En als je als goochelaar in deze periode opgetreden hebt in het schnabbelcircuit kom je veel herkenbare dingen tegen, die je zelf ook hebt meegemaakt.
Het boek is te bestellen bij uitgeverij Elikser, of bij elke erkende boekhandel.

Minze Dijksma