Afgelopen zaterdag 17 april 2021 was het Wereld Circus Dag. Normaal staan de circustenten voor al het publiek wijd open maar dit jaar helaas wederom niet. Een aantal circussen heeft wel online hun programma gepresenteerd en de redactie was aanwezig bij de perspresentatie van NederandseCircussen.nl die maar liefst vijf kerstcircussen produceren. Circus en magie gaan al jaren goed samen. Het zijn tenslotte kunstvormen om jong en oud te vermaken rondom, in en boven de piste.

Vele goochelaars en illusionisten wisten het hooggeëerd publiek te verbazen en te verrassen. Christian Farla deed dat bijvoorbeeld op het internationale Circus Festival in China in 2019 waar hij de Excellent Act Award en de Shanghai Circus Trofee won. Hans Klok nam in Monte Carlo een Zilveren Clown in ontvangst in 2014. Scott & Muriel (Wereldkampioen FISM 2000 in Lissabon) stonden in Monte Carlo zelfs twee edities in de piste en dat kunnen maar heel weinig artiesten zeggen.

Natuurlijk besteden we ook op Informagie en de NMU socials aandacht aan het circus en magie. Een gouden combinatie, wat staat ons o.a. te wachten dit jaar? Het overzicht is verre van compleet maar zal zich vast meer vormen als meer bekend is vanuit de verschillende circussen.

Het Magic Circus met Jofri Boekschooten


Jofri, de leukste clown van Nederland

De naam zegt het al; Magic Circus! Het oudste nog reizende Nederlandse tentcircus. En daar slaagt het Magic Circus in door ieder jaar een gevarieerd programma te brengen voor jong en oud in de grootste steden en kleinste dorpjes van Nederland.
Een hoofdrol is jaar en dag weggelegd voor Jofri Boekschooten. Op Wereld Circus Dag presenteerde het Magic Circus hun nieuwe thema Øpvang (vrij vertaald gastvrijheid). Zij hebben zich laten inspireren door de tijd waar we nu inzitten. Is dat soms eenzaamheid in de massa? Losgelaten in de leegte? Magic Circus begrijpt dat maar al te goed en staat klaar om het hooggeëerd publiek op te vangen als het weer kan. Voor meer informatie www.magiccircus.nl.

Kerstcircus Ahoy met Christian Farla en Sylvia Schuyer


foto links: Sylvia Schuyer (fotograaf Charles Batenburg)
foto rechts: Christian Farla

Dit jaar bestaat Kerstcircus Ahoy 50 jaar. Producent Fernand Banning gaat er vast een nog spectaculairdere editie van maken. In één van de grotere zalen van het pas verbouwde Ahoy zal Sylvia Schuyer vol charme en élan als spreekstalmeester de acts aankondigen. Sylvia, inmiddels een zeer bekend gezicht én stem in Ahoy, zal vast met een extra bijzondere Rotterdamse introductie de piste vrij maken voor Christian Farla. Hij is de hoofdact en neemt een groot aantal spectaculaire acts mee waaronder misschien wel zijn helicopter en Formule 1 wagen. Een ding staat wel vast: zijn Showgirls of Magic zullen niet ontbreken.

Nederlandsecircussen.nl met Hans Klok, Martijn Martell, Nigel Otermans en Kenny Quinn

Duursma Events produceert dit jaar maar liefst vijf kerstcircussen. Op de overkoepelende website www.nederlandsekerstcircussen.nl kun je de programma’s zien van Kerstcircus Haarlem, Enschede, Almere, Apeldoorn en het Noord Hollands Wintercircus. En in bijna ieder circus staat een illusionist of goochelaar.

Hans Klok zal de headliner in Kerstcircus Haarlem zijn. In een prachtige verwarmde tent, goed voor een capaciteit van maar liefst 1.400 circusliefhebbers. Hans zet daar een show neer zoals we van hem gewend zijn maar zal ook spreekstalmeester Robert Ronday soms ondersteunen. Daarnaast zal hij op weg naar de premières het vele jonge talent coachen dat is gecontracteerd bij de vijf circussen.

Martijn Martell kenen we natuurlijk als goochelaar maar als je door de oud-spreekstalmeester van Carré, Tony Wilson (nu regisseur van het circus), wordt gevraagd om spreekstalmeester te worden bij het Noord Hollands Wintercircus dan zeg je daar natuurlijk geen nee tegen.


foto: Stan Kouffeld-Kouffeld Photograpy

Nigel Otermans komt deze zomer met zijn eigen show in Valkenburg, maar schittert ook in Kerstcircus Enschede. Voor hem vast een nieuwe dimensie om in een piste 360 graden romdom zijn illusies te vertonen. “Nigel Otermans heeft talent genoeg dus dat gaat helemaal goed komen” aldus Hans Klok op de perspresentatie.


In Kerstcircus Apeldoorn zal de Deense Kenny Quinn het publiek verbazen met “lommetyv”
oftewel zakkenrollen. “The Master Pickpocket” is zijn bijnaam lees je in alle berichtgeving terug en dat zal vast niet voor niets zijn.

Magie in o.a. Wereld Kerstcircus Carré, Den Haag, Utrecht, Apeldoorn…?

Op dit moment is de line up van de 36e editie van Wereld Kerstcircus Carré nog niet bekend. Ook van o.a. Wintercircus Den Haag, Utrecht, Apeldoorn, Breda etc. etc. zijn de acts op de website nog niet gepubliceerd. We wachten geduldig af. Maar als je de concurrentie zo ziet dan mag ook daar een goede goochelaar of illusionist niet ontbreken. Circus en magie een gouden combinatie.

Tip van de redactie:
Lees hier het verhaal hoe Jori Veldhuizen circus en magie al 25 jaar combineert.

Marcel Verbakel interviewde dé spreekstalmeester gedurende tien jaar van Carré; Tony Wilson. Lees hier het interview.

Wil je meer lezen over het circus kijk dan op www.circusweb.nl of volg de Facebookpagina