Online lectures, shows, clubavonden we kunnen er inmiddels niet meer omheen. Al heel snel zagen we door COVID19 dat een aantal goochelaars de omslag naar online maakte. De kassa moet tenslotte rinkelen en gelukkig kwamen er nog steeds mondjesmaat boekingen binnen. Eerst voor kindershows maar later ook van bedrijven. Enkele goochelaars hadden in de feestmaand december ook een eigen show geproduceerd. Cindy van Rijn (moeder van Stan die Juniorlid is bij GCR) bezocht er één en schreef er een leuke recensie over. Charly Crama zelf geeft daar weer een reactie op. Leuk en leerzaam voor iedereen.

Een online kerstshow vol magie. Wat moet ik mij daarbij voorstellen? Geen idee, ik ga zitten en laat het op mij afkomen, maar wat moet dat ontzettend spannend zijn voor Charly om te doen.

Charly zat thuis in een gezellig knus aangeklede studio en deed alles zittend voor de camera. Ik dacht nog, hoe lang kun je de mensen blijven boeien? Hij ziet mensen voor zich op een beeldscherm in kleine hokjes zitten. Gezinnen en ook oudere kijkers. Hoe betrek je die? Die spanning was in het begin ook zeker wel te merken. De eerste gasten konden de unmute knop niet vinden en dan moet je toch door. Dat deed Charly dan ook en later kwam hij toch nog even terug bij het eerste gezin en toen lukte het wel bij hen. Dat deed hij goed. Bij de overige gasten was dit geen probleem en zo werd het toch echt een interactieve show. Hij had leuk contact met zijn gasten en soms was dit ook echt heel huiselijk. Leuk om kinderen in pyjama voorbij te zien komen en de verschillende kerstbomen werden met trots getoond.

Er kwamen heel wat trucs voorbij en ook al kon je de reacties van het publiek niet horen, Charly kon ze wel zien. Er was zelfs een jongen die het aan durfde om tijdens het assisteren te vragen wat iedereen zou willen weten; namelijk hoe Charly dit toch allemaal doet? Helaas hebben we hier geen antwoord op gekregen en bleef iedereen aan het eind van de show in verwondering achter.

Er waren trucs die ik al eens eerder van Charly heb gezien, maar nu weer met een heel ander verhaal. Ik herinner mij de act met het ontbijtje en de suikerdoos. Had Charly daar toen niet een prijs bij gewonnen? Nu was de suikerdoos er ook weer bij, maar dit keer was deze dus met iets anders gevuld.

Charly moet nog wel een paar lessen kunstgeschiedenis volgen, of gewoon net als het meisje, vaker naar het museum gaan. Misschien moet hij na de lock-down eerst even naar het Mauritshuis gaan, want daar zal hij het ‘Meisje met de parel’ kunnen bewonderen, maar dat museum staat niet in Delft hoor. Ook de informatie over de andere schilderijen zou ik eens opzoeken. Het zou toch zonde zijn als kinderen niet de juiste informatie krijgen.

Ik ben echt onder de indruk van de snelle wissels van de drie gekleurde muntjes en de routine met de drie balletjes en het kopje uitgevoerd met één hand. Daar had je mij toch wel even te pakken. Ik dacht dat ik wel zou weten hoe dit werkt, maar toch ben ik er door in de war gebracht. Ook de muziek erbij was goed gekozen.

Toen de bel weer kon rinkelen, was daar ineens de kerstman live vanuit zijn huis op de Noordpool in beeld. Hoe leuk is dat? De kerstman was ook onder de indruk van Charly, maar ook de kerstman blijkt goocheltalenten te hebben. Hij liet een jongen uit het publiek een keuze maken uit de verschillende afbeeldingen en jawel de kerstman had de juiste voorspelling gedaan. Heel knap van de kerstman.

Hierna volgde nog een laatste truc met de ‘puzzel van het leven’, Charly vertelde hier een mooi verhaal bij met passende muziek. Helaas ging de muziek wel ten koste van het stemgeluid, maar ik zat aan mijn scherm gekluisterd. De puzzel werd steeds groter, maar paste uiteindelijk toch weer in de lijst. Heel knap gedaan.

Charly nog heel veel succes, je hebt het toch maar voor elkaar gekregen en ik hoop dat je maar gauw weer in een volle zaal met publiek mag spelen.

Cindy van Rijn

REACTIE CHARLY

Ontzettend leuk om een verslag te lezen van Cindy van Rijn en hoe zij mijn kerstshow heeft ervaren.
Het presenteren van een online goochelshow is zeer spannend. Net als bij een voorstelling in het theater wil ik het publiek een unieke ervaring geven. Doordat het publiek thuis op de bank zit, kunnen zij ook snel worden afgeleid door andere zaken. Daarom vind ik het belangrijk dat de toeschouwers zich zeer betrokken bij de show voelen en moeten de trucs kort, krachtig en visueel zijn. Ook is het belangrijk dat er in de show zeer veel afwisseling en interactie zit.

Tijdens een onlineshow ben je niet alleen de goochelaar, maar ook de geluidstechnicus, de cameraman en de regisseur. Ontzettend blij was ik dat ik tijdens mijn kerstshows technische ondersteuning had van Gerard du Buf. Met Gerard had ik al een aantal weken voor de eerste show via Zoom geoefend op allerlei technische zaken. Tijdens de show was Gerard ook de co-host en had hij connecties met de kerstman, die als magische verrassing inbrak tijdens mijn show.

Het geven van online shows is een zeer leerzame ervaring en ook een leuke bezigheid en uitdaging in deze bizarre tijden.