Goochelen kent vele disciplines. Eén daarvan is het straatgoochelen. Op zondag 30 juli zal de “Boulevard of Magic 2023” competitie worden gehouden op de Kennemerboulevard in IJmuiden aan Zee. Maar liefst 10 deelnemers zullen aan deze wedstrijd mee gaan doen. Tegelijkertijd zal ook het Nederlands kampioenschap straatgoochelen onder toezicht van de Nederlandse Magische Unie worden georganiseerd waar acht deelnemers aan mee zullen doen.

De deelnemers

Mario Magic (Martijn Priemis) komt dit jaar zijn titel verdedigen! Hij was de prijswinnaar van de laatste Boulevard of Magic in 2019. Zowel bij deze jury als die van de NMU!
Mario Magic is dan ook een bekende naam in de goochelwereld en een ‘Nederlandse’ Tommy Cooper! Magie met heel veel (verbale) humor. Speciaal voor Mario Magic heeft de organisatie een paar handhavers uitgenodigd! Het belooft weer een spektakel te worden! Dit jaar doet Mario Magic alleen mee aan de Boulevard of Magic wedstrijd.

Goochelaar Ab Appelsap en co hebben al diverse malen hun kunsten vertoond bij de Boulevard of Magic. Ook dit jaar zijn zij er weer bij met hun show vol interactie waarbij clownerie, goochelen en theater op een speelse wijze aan bod komen. Dat wordt genieten voor jong en oud bij de Boulevard of Magic 2023 wedstrijd.

Leo Smetsers (goochelclub Okito) is een multi-talent die sinds 1997 buitengewoon veelzijdig inzetbaar is bij welke gelegenheid dan ook waar wat te vieren is. Leo heeft inmiddels een grote staat van dienst in de wereld van het magisch amusement verworven. Daarnaast is hij uitvinder van heel uniek goochelmateriaal. Leo was ook (samen met Henk Arnoldus) de winnaar van de allereerste Boulevard of Magic in 2014!

John Anders (Goochelclub Rotterdam) begon in jaren zeventig als eerste in Nederland op straat te werken. John verstaat deze kunst als geen ander en heeft daar ook een boek over geschreven (The art of Traditional Streetmagic). Interactief, geestig, ad rem, licht brutaal, vingervlug en wonderlijk zijn toch wel trefwoorden die op de act van John betrekking hebben. Te zien op straten en pleinen in Duitsland, België, Frankrijk en Oostenrijk en nu dus ook op de Kennemerboulevard in IJmuiden aan Zee.

Olivier Quist (NMU Magic club) komt aan met een grote koffer en doet “weer” zijn ding. Midden op straat, plein en zondag 30 juli op de Kennemerboulevard. Binnen mum van tijd verzamelt hij een cirkel van publiek om zich heen. Dit is een voorstelling die te midden van het publiek vertoond wordt. Iedereen doet mee! Komt het zien, komt het zien.

Igor de Kort (goochelclub NBG) is goochelaar, clown en uitvinder. Maar zijn alter ego is meneer Altema. In deze onderhoudende, komische act probeert meneer Altema jong te blijven. Met behulp van alternatieve medicatie lukt het hem om bizarre acrobatische kunsten te vertonen op zijn rollator! Een act met humor, illusies en acrobatiek!

Peter Vogel (goochelclub NBG) vertrok als 17-jarige naar Japan voor een drie maanden durende tour waarna hij zich geheel professioneel bezig is gaan houden met de goochelkunst. Peter Vogel werd samen met zijn collega Ronald Moray al eens bekroond met de titel “Nationaal Kampioen Table-Magic”. Op sportieve wijze neemt Peter het publiek bij de neus met zijn optredens. Zakkenrollen is een andere geraffineerde specialiteit die Peter tot in de puntjes beheerst dus… hand op de knip en horloge thuislaten!

Met Wessel Kort (goochelclub Gonga) ontmoet je een karakteristieke, frisse en moderne goochelaar! Wessel maakt al enkele jaren deel uit van een vereniging bestaande uit talentvolle, jonge goochelaars die maandelijks samenkomen. Zij blijven zichzelf steeds verbeteren op het gebied van presentatie, interactie, techniek, afleiding en vingervlugheid. Dat ga je ook vast meemaken op de Boulevard of Magic 2023.

Paul Morak (goochelclub Rotterdam) mag je, met zijn 86 jaar, de nestor van de Nederlandse goochelkunst noemen. Hij begon zijn loopbaan als goochelaar toen hij 14 jaar was. In de loop der jaren is er een presentatie ontstaan die bij zijn persoonlijkheid en stijl past. Vele prijzen hebben de kwaliteit van zijn manipulatie act onderstreept op verschillende grote galashows in Europa. Het goochelen voor kinderen doet Paul ook o.a. voor de stichting Magic Care met veel enthousiasme en een hoge amusementswaarde.

Vincent van Leth (goochelclub Aladdin) alias de Vermakelaar is een ras-entertainer met vele gezichten oftewel een zeer prettig gestoorde improvisator. Eindelijk?! geen gladde illusionist maar één boordevol humor, verbluffende animaties, trucs en improvisaties…Welke kant het op gaat weet de Vermakelaar zelf ook nog niet….en dat maakt deze straatact echt bijzonder.

De juryleden van Boulevard of Magic 2023

Hakim; bekend “theaterbeest” en straatartiest pur sang)
John Van Der Lely; schrijvende reporter en lid van goochelvereniging Rotterdam
Renske Baud: jurylid zonder inhoudelijke achtergrond/kennis van magie en theater
Verslaggever IJmuider Courant; (naam nog niet bekend, )

Te winnen prijzen

1e prijs: € 500
2e prijs: € 300
3e prijs: € 200

De juryleden van het Nederlands kampioenschap straatgoochelen 2023 (NMU)

Edwin Borsora
Eddy Smit
Nico van Hulst

Gestreden zal worden om de 1e, 2e en 3e plaats.

Over het evenement

Boulevard of Magic 2023 én het NK straatgoochelen 2023 zal worden georganiseerd op zondag 30 juli tussen 13.00 uur – 17.00 uur op de Kennemerboulevard 330 in IJmuiden aan Zee.
Alle deelnemers krijgen een tijdstip waarop ze hun act aan beide jury’s laten zien.
De locatie van dit optreden is voor bar restaurant “Het Zandhuis”. Op andere plaatsen op de boulevard, kunnen de deelnemers, als ze dit willen proefdraaien. Om 18.00 uur zal de prijsuitreiking zijn. De toegang is gratis. Meer info zie ook de Facebook pagina van Boulevard of Magic 2023

Organisatie

Herman Koster
Petra van der Zande (Het Zandhuis)
en Gerhard Hessling