Van 6 t/m 15 maart 2021 was het Boekenweek! Het grootste lezersfeest van Nederland. Er is een boek voor iedereen, om te ontspannen, je horizon te verbreden, je leven te verrijken. Maar hoe zit het met de liefhebbers van de goochelkunst? Wat is hun favoriete goochelboek? Aan welk boek hebben ze een bijzondere herinnering? Welk boek geeft inspiratie om een truc of show nog meer bijzonder te maken? We begonnen de Boekenweek met een groot ‘boekenverhaal’ op Informagie van Peter Damm en sluiten het hier ook af met het ‘boekenverhaal’ van Michel van Zeist. Op Facebook en Instagram zijn alle andere ‘boekenverhalen’ gedeeld. Maar wel zo leuk om ze hier nog een keer allemaal terug te lezen. Dank aan alle goochelaars voor hun bijdrage. Doe er je voordeel mee, veel leesplezier en tot de Boekenweek van volgend jaar!

Michel van Zeist; over de totstandkoming van zijn Fred Kaps boek


“Op de middelbare school droomde ik over een Fred Kaps-boek. Zo’n dik boek met veel foto’s, waarin je kunt wegdromen. Als tiener was het me al opgevallen dat Kaps tot ‘de groten der aarde’ behoorde én dat er nog geen boek over hem was verschenen. Onbegrijpelijk. Onterecht.

Een kleine 15 jaar later werd de gedachte van toen, die ik tijdens een tekenles kreeg, werkelijkheid. Die verwezenlijking ging weliswaar met een omweg en ik was bijna vergeten wat ik ooit droomde in de schoolbanken. Bijna. In de zomer van 2019 opperde ik bij goochelgoeroe Flip Hallema het idee om een documentaire over Fred Kaps te maken.
In januari 2020 pakte ik dat voornemen serieus op, maar het lukte niet om genoeg medestanders te vinden. Onder meer de gemeente Utrecht, waar Kaps het grootste gedeelte van zijn leven had gewoond, kon ik niet enthousiast krijgen. Helaas. Of toch niet?
Begin maart 2020 besloot ik om een magazine over Fred Kaps te maken. Toen ik de eerste letters op papier zette, ging ons land ‘op slot’ vanwege het virus. Hierdoor had ik opeens heel veel meer tijd om onderzoek te doen en te schrijven. Al gauw kwam ik tot de conclusie dat mijn publicatie te omvangrijk zou worden voor een magazine. Vervolgens bedacht ik dat het “zo’n dik boek met veel foto’s, waarin je kunt wegdromen” moest worden. Het boek is in iets meer dan een half jaar gemaakt. Zonder de hulp van veel fantastische mensen was dat nooit gelukt. Tijdens de realisatie heb ik veel liefde en warmte ervaren. Ik wil iedereen die een bijdrage heeft geleverd –nogmaals –bedanken, evenals de mensen die positieve berichten hebben gestuurd naar aanleiding van het boek. Zelfs uit Azië en Amerika kwamen reacties van Fred Kaps-fans. Ik hoop en verwacht de liefhebbers in het buitenland binnenkort blij te maken met de Engelse editie van het boek. Kennis is macht. Potentiële macht. Als je er niets mee doet, heb je er echter niets aan. Voor het voortbestaan en de ontwikkeling van ‘het goochelvak’ is het belangrijk dat verhalen worden doorverteld. Een grote inspirator wat dat betreft is de Vlaamse Kobe van Herwegen. Samen met zijn vader deed hij veelvuldig onderzoek en publiceerde hij over verschillende goochelaars. Ieder initiatief aangaande kennisoverdracht rondom goochelkunst zou ondersteund moeten worden. Het gaat in mijn ogen niet zozeer om de individuen, maar om de collectieve belangstelling voor ons magistrale metier en de helden uit het verleden. Ik droomde overigens onlangs over een boek over een andere grote goochelaar van vroeger….”
Michel van Zeist

Peter Damm; de boekenveiling

“Nog vóór het internet tijdperk las ik dat er een boekenveiling was in Amsterdam waar een aantal bundeltjes goochelboeken tussen zaten. Ik moest daar opboksen tegen dhr. de Slegte en dhr. Bruna, die zelf aanwezig waren. Alle andere mensen (ongeveer 20) hadden geen schijn van kans tegen deze grootinkopers. Het eerste boek heeft mij enorm veel geld gekost, maar na volhouden en af en toe mijn geld tellen moest ik mijn bordje met nummer ophouden en mijn naam zeggen. Dus ik zei: “Peter Damm Goochelaar”. Iedereen moest lachen en daardoor kon ik de rest van de boeken bijna voor niets meekrijgen. Beide grootinkopers Bruna en de Slegte boden niet meer, omdat ze het mij gunden. Helaas voor de verkoper, maar super voor mij. Er was slechts één boek waarbij een telefonische bieder was, die het voorval niet had meegekregen en rijker was dan ik. De veilingmeester zei ook gekscherend dat er twee goochelaars tegen elkaar op aan het bieden waren.
Dit ging om een origineel van Robert Houdin, maar ik had gewoon niet meer geld. De boeken die ik wel had ‘gewonnen’ komen allemaal uit 1894-1920. Mijn ‘rijkste’ bezit, maar ja, dát kwam door het eerste boek”.
Peter Damm

Ted Winkel; The Books of Wonder


“Tussen de vele boeken over goochelen en wat daar omheen zit, zijn er een groot aantal die ik eenieder kan aanraden, afhankelijk waar ieders interesse, of specialisme ligt.
Bijv. voor munten “The New Modern Coin Magic” of ook goed “Impromptu” door Martin Gardner” en natuurlijk de “Tarbell Course of Magic” voor alle specialiteiten.

Maar een boek dat vrij allround is, (in feite twee delen) is “The Books of Wonder” van Tommy Wonder. Niet alleen worden er een aantal mooie trucs in beschreven en degelijk uitgewerkt, maar ook komen er tussen de regels door goede algemene adviezen, die men zich ter harte kan nemen bij het goochelen. Het zijn geen trucs die op een zolderkamertje bedacht zijn, maar stuk voor stuk trucs die Tommy Wonder in zijn eigen programma gebruikte en er successen mee behaalde. Kijk hier maar eens naar.


“The Books of Wonder” zijn wat mij betreft een echte een aanrader”.
Ted Winkel

Rafael Scholten; Maximum entertainment van Ken Webber


“De beste boeken zijn vaak die waar geen trucs in staan.
Voor mij ligt momenteel de focus niet hoofzakelijk op nieuwe trucs leren, maar meer op de vraag: hoe kan ik de trucs die ik tot nu toe heb interessanter maken? Hoe kan ik van deze puzzel (de truc) een onvergetelijk theatraal moment maken? En wat zijn de sleutels tot een succesvolle show of act? En kun je een soort formule ontwikkelen om nieuwe acts te bedenken of shows beter te maken?
Veel dingen over opbouw en presentatie weet je wellicht uit ervaring, of in mijn geval ook een beetje van de theaterschool. Maar ik zoek al lang naar een duidelijk verzamelwerk over regie voor goochelaars. Voor mij is dat dit boek. Maximum Entertainment van Ken Webber. Heldere theorie en erg leuk geschreven met veel directe humor. Er staat geen enkele truc in dit boek, maar het zet alle kennis die je wellicht al hebt of dingen die je instinctief doet, en veel nieuwe informatie, duidelijk op een rijtje. Momenteel mijn favoriete boek!”
Rafael Scholten

Rico Weeland; The Card Magic of Paul LePaul


“The Card Magic of Paul LePaul is een boek die ik ooit van Ger Copper heb overgenomen.
Toen ik het boek kocht verwachte ik er niet heel veel van en zelf toen ik het boek voor de eerste keer las heb ik er niet veel uitgehaald. Toch is dit boek uiteindelijk mijn favoriete goochel boek allertijden geworden, maar waarom?
Het boek is door LePaul zelf geschreven en zover ik heb begrepen was LePaul nooit van plan om een boek te schrijven. Hij was namelijk veel te druk bezig met optreden en de wereld toeren. Dit is ook te zien in het boek. Niet omdat het boek incompleet is, maar omdat het boek één van de meest praktische goochelboeken ooit geschreven is. Elke routine in het boek is goed, elke routine in het boek is optreedwaardig en elke techniek in het boek is aangepast zodat niks zichtbaar is tijdens een echt optreden.
De belangrijkste les die je uit dit boek gaat leren is dat goochelen simpel moet zijn. Dat heeft niks te maken met de methode, maar wel met de manier hoe de toeschouwer de truc ervaart. Er zou geen moment moeten zijn waar de toeschouwer moet nadenken of het wel echt onmogelijk is of niet. Dit is dan ook een les die door het helen boek heen terugkomt.
Omdat dit boek vol zit met lessen en zeer praktisch is kan ik dit boek aan iedereen aanraden, en wie weet haal jij er wel net zo veel uit als ik”.
Rico Weeland

Lucas van Dijk; de theatraliteit achter het goochelen


“Vanaf het moment dat ik vorig schooljaar niet meer naar school kon wegens corona en dus veel thuis zat, ben ik begonnen met het lezen van boeken over goochelen en theater. Van Tarbell course in magic, scripting magic, behind the illusion, all the secrets of magic revealed en vele anderen, is parlour tricks van Morgan and West tot zover mijn favoriet! Dit boek begon ik helemaal zonder bepaalde verwachting te lezen. Ik had geen trailer bekeken, en had niet gelezen waar het überhaupt over ging. Toen het boek op mijn ogen viel heb ik hem letterlijk besteld “omdat ik de kaft zo mooi vind”.
Parlour tricks is een combinatie van een educatief boek over theatraliteit en originele effecten. Vooraan in het boek staat een link naar een liveshow van de 2 heren. Na het zien van de show kun je alles lezen over de show. Hoe werken de trucs? Waarom doen ze deze truc? Waarom zeggen ze het gene wat ze zeggen? Na het uitlezen van het boek heb ik een aantal van mijn routine’s aangepast door de vraag “waarom?” erin toe te voegen. Dit heeft de routine’s veranderd zowel in tekst als presentie.
Mijn huidige theateropleiding helpt mij hier ook erg bij, maar ik raad het iedereen aan om je te verdiepen in de theatraliteit achter het goochelen. En boeken zoals deze zullen je daar goed bij gaan helpen”!
Lucas van Dijk

Rafael; Een magisch boekenmenu


“Als boekenliefhebber met een zeer uitgebreide bibliotheek is het moeilijk om er één boek uit te kiezen en dus heb ik het op volgende manier opgelost…
Als voorgerecht kan ik u de Tarbell Course in Magic & de Dariel Fitzkee Trilogy* aanbevelen. (*Showmanship for Magicians, The Trick Brain en Magic by Misdirection.)
Hiermee weet u zeker dat u goed van start gaat.
Als hoofdgerecht wat theorie zoals Magic and Showmanship (Henning Nelms), Strong Magic! (Darwin Ortiz), Maximum Entertainment (Ken Weber) en alles wat Juan Tamariz, Tommy Wonder & Eugene Burger geschreven hebben.
Als dessert stel ik u graag een vleugje geschiedenis over onze magische kunst voor zoals te vinden is in The Illustrated History of Magic en de Jim Steinmeyer boeken.
En als kers op de taart geef ik u graag mee dat er tal van verborgen schatten te vinden zijn in oude goochelboeken en in goocheltijdschriften (bijv. Triks en De Magiër)”.
Smakelijk lezen,
Rafael (goochelaar, comediun, illusionist, creator en ‘wereldreiziger’ uit België

Kik Roodbol; 54 goochelaars maken Santa’s 54 elves


“Hoi! Ik ben Kik. Mijn favoriete boek heet ‘Santa’s 54 elves’ van Biz and Friends. Dit is een boek met meerdere goochelaars van de ‘biz and friends community’ die bestaat uit goochelaars en cardists. Het boek werd kort geleden in een kleine oplage verkocht maar helaas is het niet meer verkrijgbaar. Maar omdat ik dit boek zo leuk vind, ga ik jullie er toch wat over vertellen. Het boek is een samenwerking tussen 54 goochelaars van over de wereld. Allemaal hebben ze een idee, verhaal of een truc beschreven in dit boek. Als goochelaar is dat dus heerlijk om te lezen en geïnspireerd te raken door de vele ideeën en trucs. In dit boek vind je verschillende trucs bijvoorbeeld met tarotkaarten, fruit, munten, voor iedere goochelaar wat wils dus. Eén van mijn favoriete trucs uit het boek is ‘Lyke’, een truc van goochelaar Think Nyugen en dat is een hele sterke forceermethode. Ik hoop super erg dat ze in het najaar weer zo’n mooi boek maken. Wil je op de hoogte blijven van de boeken die uitkomen van Biz and Friends? Check dan de link www.bizandfriends.com
Kik Roodbol

Johan de Man; boeken zijn mijn inspiratiebron


“Ik ben een gepassioneerd theatermaker: ik speel, ik geef vorm, ik goochel en ik maak (vuur)effecten (op maat) ook voor anderen. Mijn ouders hadden altijd een grote hoeveelheid boeken waaronder veel over circus en theater. Dit fascineerde mij vooral de stukken over sideshows en goochelen.
Ik ontdekte dat mijn opa in de oorlog het hele boek van Larette overgeschreven heeft.
Zo bijzonder! Hiermee is mijn interesse voor boeken en in het bijzonder oude goochelboeken begonnen.
Mijn vader heeft een zeer uitgebreide verzameling en kennis van de geschiedenis van speelkaarten; hij heeft er zelfs een belangrijk naslagwerk over geschreven: “De geschiedenis van de speelkaart”. Via hem kwam ik in contact met Niberco (Nico van Berkel) die ook speelkaarten verzamelde. Toen Nico overleed heb ik van Bob Hallebert, zijn partner, de hele bibliotheek kunnen overnemen. Dat bleek een fantastische aanvulling op mijn eigen verzameling! Elk boek in mijn collectie heb ik in handen gehad.
Telkens merk ik dat de oude techniek en beschrijvingen in deze boeken er nog steeds toe kunnen doen mits ik durf toe te voegen wat er aan ‘voortschrijdend’ inzicht is bij mij.
Niet alleen boeken maar ook catalogi zijn een grote inspiratiebron voor mijn goochelwerk en zeker ook voor de speciale effecten en de vuureffecten die ik maak.
Momenteel maak ik vooral vuurBOEKEN en ziehier ook de relatie naar mijn boekcollectie-liefhebberij!

Boeken zijn voor mij een stimulans, een inspiratie en vuur is mijn passie”!
Johan de Man

Noot van de redactie:
Onder de rubriek ‘nieuws’ staat nóg een mooi ‘boekenverhaal’ van Peter Damm over zijn 500 plus collectie.

Heb je een goed goochelboek gelezen en wil je daar iets over schrijven, heel graag! Stuur een mailtje naar redactie@informagie.nl