Op 16 mei gaf Mitch Durbank een lezing bij de Magische Ring Friesland. Ik ken Mitch al 14 jaar en we hebben beide dezelfde passie voor goochelen. We zitten op dezelfde golflengte en komen dan ook regelmatig bij elkaar om aan elkaar feedback te geven over nieuw ingestudeerde routines. Maar het is ook mooi om die kennis te delen met anderen op mijn club.

Hij begon zijn lezing met “Ring Watch and Wallet”. Deze truc gebruikte hij ook om aan te geven, dat het soms een lange reis is om tot een routine te komen die bij jou past.
Mitch vertelde dat hij verschillende versies van deze truc had uitgeprobeerd, waaronder ook de methode van Tommy Wonder, maar hij kreeg er maar niet het goede gevoel bij. Dat is natuurlijk heel jammer maar dan is toch mooi om te horen dat Mitch niet opgaf en het uiteindelijk lukte om een routine te bedenken die wél bij hem past! En wat voor routine! Hij had er een prachtig passend verhaal bij bedacht en een methode waar de aanwezige goochelaars geen voor verklaring hadden.
Voor de presentatie van zijn routines heeft hij veel geleerd van Richard Ross, die een illusie vertoont met heel veel rust en laat zien hoe je contact met het publiek legt. In het filmpje zie je dat goed terug.

 

Daarna vertoonde Mitch “Reverse Logic” van Joshua Jay.
Deze truc had hij gekozen om uit te leggen hoe hij naar trucs zoekt die bij zijn karakter passen. Heel boeiend is de reis om te ontdekken welk karakter je hebt en wat daar dan het beste bij past qua trucs en presentatie.

 

Hij deelde vervolgens blaadjes uit met een uitleg van de PDCA cyclus (Plan, DO, Check, Act). Aan de hand hiervan liep hij de truc “Ring Watch and Wallet” nog een keer door.

Hij sloot de eerste van zijn lezing helft af met “Three Fly”. Een routine die hij zich helemaal eigen heeft gemaakt zodat hij zich volledig kan focussen op de presentatie. Bij deze routine zie je geen goochelen maar magie. Heel mooi om te zien.

Na de pauze begon hij met de routine “Spelling Collins Aces” van Martin Lewis. Een prachtige routine met een mooi verhaal. Aansluitend een triumph effect met technieken die uit het boek van John Guastaferro komen. In dit boek staan ook korte essays over performen. Hij beschrijft o.a. hoe het publiek het effect ervaart en voelt. Dit is een goede oefening om te doen. Want uiteindelijk gaat het erom welke ervaring de toeschouwers hebben bij de act.

Guastaferro geeft als voorbeeld de truc met de draad en de scheermesjes. Voor ons goochelaars ziet een beschrijving van deze truc er als volgt uit: de goochelaar introduceert vijf scheermesjes, snijdt deze door een stukje papier om te bewijzen dat ze scherp zijn. Slikt de mesjes en een draad door. Trekt dan de draad uit zijn mond en alle vijf mesjes hangen aan deze draad.
Dezelfde act maar nu gezien vanuit het oogpunt van het publiek met daarbij de emotie: het publiek denkt aan bloed, pijn en letsel in de mond van de goochelaar na het inslikken van de mesjes. Ze worden toch nieuwsgierig als er ook nog een draad wordt ingeslikt, wachten met veel spanning als de draad uit de mond wordt getrokken met daaraan de scheermesjes. Ze zijn opgelucht dat het goed is afgelopen en erg verbaasd hoe dit heeft kunnen gebeuren.
Dit verhaal geeft goede informatie voor je presentatie. Er zijn dingen die je mee kan nemen in je presentatie, die het beeld van de toeschouwers nog meer versterken.

Ook marketing is belangrijk voor een goochelaar. Mitch had hierover nog een aantal interessante tips. Hij sloot de lezing af met een aantal prachtige trucs uit zijn close-up programma. Met als topper het bekerspel.
Alle aanwezige leden van de MRF hebben genoten van een fantastische, boeiende en leerzame avond van Mitch Durbank.

Minze Dijksma
foto’s Joop Fenstra