Het is halverwege Februari, een week waarin ‘we’ normaal een zere rechterwijsvinger hebben van het klikken op de knop “schedule of events” op de website van Blackpool Magic omdat we goed voorbereid op pad willen.

Rond het derde weekend van Februari is elk jaar The Blackpool Magic Convention, een evenement waarbij jaarlijks duizenden goochelaars een weekend lang de badplaats bezoeken. Een evenement dat bij de plaatselijke bevolking en middenstand bekend staat als The Magicians Weekend. In 2020 was een van de headliners de Las Vegas ster Mac King, de uitsmijter van het congres was een videoteaser van het congres in 2021 met, ook uit Las Vegas, Chris Angel!


Virtueel

Dat wordt toch even anders dit jaar. The Blackpool Magicians Club laat op haar Facebookpagina weten dat er een virtuele editie van het congres komt, gratis toegankelijk voor iedereen die interesse heeft. Het zal een evenement worden in de vorm van een livestream met zowel optredens als lezingen, niet als een soort Zoom-meeting maar een ‘echt live’ evenement vanuit een afgesloten Winter Gardens. Details over het hoe en wanneer blijven nog geheim, maar omdat de datum van het gewone Magicians Weekend nadert zal dit snel duidelijk worden. Volgend jaar rekenen we weer op een gewoon congres, in 2020 was er een recordaantal bezoekers, bijna 5.000 in totaal!

Bier zonder schuim

Het is geweldig om een weekend mee te maken waar duizenden mensen met dezelfde interesse, hobby of beroep aanwezig zijn. Waar je goochelaars – die je eigenlijk alleen kent van YouTube en DVD’s – ineens op minder dan een meter afstand (ja, die anderhalve meter is pas later ingevoerd) naast je in een café ziet staan. Waar je kan zien dat de verschuivende ring van Garrett Thomas in het echt nog gekker is dan op een scherm en dat je na een tijdje helemaal niet meer verbaasd bent over bier zonder schuim.
Het is in één woord onmogelijk dat het virtuele congres de sfeer van het echte congres benadert maar de organisatie heeft ons al zo vaak kunnen verbazen dat ik zorg dat ik er alles van kan meemaken. Wat we in ieder geval gaan missen zijn de saucijzenbroodjes met geheime witte vulling van Greg’s, het bier zonder schuim, de gigantische grote gehaktballen in Quilligan’s en de bijzondere smaak van de inmiddels permanent gesloten schepchinees naast Winter Gardens.

Wet floor

Ook missen we de ‘oude mannetjes’ in de hotelbar die later geweldige performers blijken te zijn. Ook missen we het ontbijt waarbij je je verbaast over je tafelgenoten die bloedworst, witte bonen, tomatensaus en worstjes naar binnen werken terwijl jij suiker op je toast doet.
We missen zelfs de toiletten in het congresgebouw, waar de enige handelingen van het personeel bestaan uit het neerzetten van gele pionnen met de tekst ‘caution, wet floor’, zonder dat ze begrijpen dat deze pionnen eigenlijk bedoeld zijn om neer te zetten na het dweilen. Inderdaad, als je niet dweilt is er ook sprake van een ‘wet floor’. Bij nader inzien is dit eigenlijk iets dat ik niet ga missen…

We zullen het gaan beleven, het virtuele congres, Blackpool 2021, daarna allemaal snel een prikje en we kunnen hopelijk volgend jaar weer genieten van een kleine hotelkamer, een kleine douche, maar een gigantisch groot congres!

John van der Lely