Het dagelijks bestuur van de NMU kijkt met afgrijzen naar de gewelddadige en inhumane acties van het Russische regime in de Oekraïne. De huidige situatie geeft reden tot grote zorg, is zeer verontrustend en beangstigend. Ons medeleven gaat uit naar iedereen binnen de Oekraïense goochelgemeenschap en iedereen die daar dicht bij betrokken is. Ook denken wij aan iedereen die hier in Nederland nauwe verbinding heeft met de situatie in Oekraïne. De strijd om vrede, autonomie, onafhankelijkheid en vrijheid verdient onze onvoorwaardelijke steun en support. De NMU wil deze steun dan ook nadrukkelijk uitspreken voor het Oekraïense volk en de Oekraïense goochelgemeenschap.

René Laurant
president van de Nederlandse Magische Unie

Op 2 maart heeft het dagelijks bestuur van de NMU een statement gestuurd aan het FISM met het verzoek afstand te nemen van de organisatie van het FISM EK goochelen in 2024 in St Petersburg en de kandidaatstelling voor het FISM WK in 2025

Op 3 maart ontving de NMU en daarmee alle FISM leden een bericht dat het EK in 2024 en WK in 2025 niet zal worden georganiseerd in Rusland. Een deel uit de verklaring: “ On behalf of the FISM international Board, President Domenico Dante and Andrea Baioni FISM Europe President condemn the war unleashed by Russia against human rights and democratic freedom in Ukraine and are outraged about the irresponsible and inhumane war crimes of the Russian government. Magic means brotherhood, so no FISM WCM of FISM Europe event can be organized in a country that kills their brothers. Now it’s time to support and help people that are facing the nightmare of the war, and we ask all European Magic Associations to work together with us for this goal.