Het was afgelopen vrijdag 19 februari tijd voor de 2e gratis online lezing georganiseerd door de NMU. De vorige keer in November met Michael Divano en Peter Woerde en dit keer met de Franse goochelaar Boris Wild (1973), bekend geworden door o.a. zijn prijswinnende “Kiss Act” op het FISM van 1997 in Dresden. En ook vorig jaar was het prijs met zijn optreden in de show “Fool Us” van Penn & Teller waar het gelukt was om beide heren te “foolen”. Dat deed Boris wel op een hele creatieve manier.


De Kiss Act opgenomen in the Magic Castle

Bestuurslid Reynier Jonkers, die de lezing had georganiseerd, was door privé omstandigheden plots verhinderd maar Michael Divano en René Laurent hebben toch nog het stokje goed kunnen overnemen. Met ruim 70 deelnemers was er een goede opkomst en trapte Boris Wild af met een mooie versie van Chosen Card At Any Number. Het effect maakt gebruik van een gemarkeerd spel, met een slim systeem, dat één van de handelsmerken is van Boris Wild. Het effect werd stap voor stap op een heldere en duidelijke manier uitgelegd door Boris inclusief de nodige extra tips en trucs (bijv. de cull-techniek).

De Ten-Card Poker Deal, Boris wint altijd!

Hierna presenteerde Boris zijn effect ‘10 Max’. Een Ten-Card Poker Deal met vijf blanco kaarten en vijf kaarten waarop € 20,- staat. Max Jansen ging de uitdaging aan om vijf maal €20,- te kunnen winnen, waarbij hij alle keuzes mocht maken wie welke kaart kreeg. Maar op het einde moest Max helaas toch constateren dat Boris al het geld mocht houden. Een mooie variatie met ESP-symbolen passeerde ook nog even kort de revue.
Als laatste effect werd zijn ‘Perfect Open Prediction’ gepresenteerd. Een schoppen vier werd getoond en als voorspelling apart gelegd, waarna een spel kaarten met de beeldzijde omhoog op tafel werd gedeeld op één kaart na (vrije keuze toeschouwer). We zagen dat alle andere kaarten geen schoppen vier waren. Op het einde werd bewezen dat de enige kaart waarvan de toeschouwer had gezegd deze niet om te draaien, overeenkwam met de voorspelling. Qua techniek een heel simpel effect, maar qua impact een gaaf effect!


Een en al aandacht voor Boris Wild

“Mijn kaarten zijn een hulpmiddel voor de echte magie”

Tussen de effecten door deelde Boris Wild zijn visie op het goochelen. Hij wil echte magie creëren en gebruikt kaarten daarbij slechts als hulpmiddel. Ook wil hij zijn kaarteffecten zo clean mogelijk uitvoeren en hebben zijn effecten dus geen verdachte handelingen.
Na ruim 2 uur en 20 minuten kwam zijn lezing ten einde en was het nog tijd voor een Q&A.
We kregen nog een inkijkje achter de schermen van Fool Us. Ook werden we meegenomen in anekdotes over het creëren van de nagebootste stem van Penn voor zijn’ Fool Us’ act en kregen uitleg over zijn studio setup die professioneel overkwam.De tijd vloog voorbij en na bijna drie uur non-stop kwam het dan echt tot een afsluiting van deze mooie en leerzame avond. De NMU is alweer bezig met de voorbereiding van een nieuwe online lezing, dus houdt de Informagie, de NMU socials en mail in de gaten. Ik kijk alweer uit naar de volgende!

Martijn van Berkel

Noot van de redactie:
1. Op het beveiligde deel toegankelijk voor de NMU leden en donateurs (te bereiken via archief/trucs) staan twee trucs van Boris Wild; ‘Gravity Shuffle’ en ‘Not that Drunk’. Password vergeten? Stuur dan even een mailtje naar de ledenadministratie van de NMU ledenadministratie@denmu.nl

2. Dinsdag 23 februari 2021 is er een gratis lezing van Jonathan Goodman bij Premium Magic Store.
Op donderdag 25 februari 2025 is er een lezing van Etienne Pradier bij Dynamite Magic Shop.