Vandaag 19 maart 2021 is het honderd jaar geleden dat Tommy Cooper werd geboren. Als een van de bekendste Britse komieken maakte Cooper er een kunst van zijn goocheltrucs op onnavolgbare wijze te laten mislukken. Hoewel hij dus de schijn tegen had, was hij in werkelijkheid een zeer bedreven illusionist. Zijn mislukkingen maakten een onlosmakelijk deel uit van zijn grappen.
Zijn handelsmerk was de vuurrode fez die hij tijdens zijn optredens droeg. Verder maakte hij gebruik van een aantal uitspraken (Engels: catchphrases) die nauwelijks in het Nederlands zijn te vertalen (“Just like that! Not that — that!”, “Whisky, sample, sample, whisky, sample…”, “Spoon, jar, jar, spoon!”).
Tijdens zijn optreden maakte Tommy Cooper in razend tempo tal van grappen die eigenlijk heel flauw waren, maar door de manier van brengen van Cooper juist weer erg grappig. Onderdeel van de grap was dat hijzelf het hardst lachte om zijn grappen. Steven Kazàn (nu ook te zien in het RTL programma ‘de Verraders’) is een goochelaar die op zijn Facebook en YouTube kanaal met zo’n 11.000 volgers humor als vertrekpunt neemt. Steven schrijft over hoe Tommy Cooper hem als kind al inspireerde.


Steven met zijn vader

Als kind groot fan

Steven: “Er was er natuurlijk maar één: Tommy Cooper. Zijn enorme handen, de aanstekelijke lach en niet te vergeten: de fez. Cooper is een legende. Vroeger – als klein jongetje – keek ik samen met mijn vader naar zijn shows. Niets mooier dan de videoband die erin ging, wetende dat je even kon lachen om de gortdroge én geniale humor van Cooper.


Tommy Cooper met de klok, een klassieker

Nooit had ik verwacht dat hij een aardig grote rol zou spelen. Als kleine jongen was het namelijk helemaal nog niet de bedoeling dat ik ook het podium op zou gaan en iets met humor en magie zou gaan doen. Door een speling van het lot is het toch gebeurd. Ik werkte namelijk vroeger altijd als stagemanager bij Magic Unlimited. Ik wilde helemaal niet het podium op, maar mensen begonnen al te lachen als ik met mijn kromme rug en grote ogen wat van het podium kwam halen. Uiteindelijk heeft Mara, de vrouw van mijn broer Renzo, mij overgehaald om een komische act te doen tijdens de show en dat werd een groot succes. En toen is dat een beetje uit de hand gelopen en stond ik op een gegeven moment alleen in het theater.”

Een groot voorbeeld

“En 30 jaar na dato, kijk ik nog steeds de filmpjes van Tommy Cooper als ik even wat komische inspiratie nodig heb. Nog steeds lach ik net zo hard. Zijn komische verschijning, de zelfspot, het is tijdloos. Niets vind ik dan ook mooier dan een meneer die me na een theatershow vertelt hoe hij genoten heeft en hoe het hem deed denken aan Tommy Cooper. Alhoewel Tommy natuurlijk uniek was en niemand hem ooit kan evenaren; toch is het leuk als de vergelijking gemaakt wordt. Gewoon omdat hij toch onbewust een groot voorbeeld is geweest en altijd zal zijn.”


“Tommy Cooper op de boot, heeft niet direct met het goochelen te maken maar heb ik al 100 keer gezien en blijft leuk”


Links: Steven met Hippity Hop Rabbits
rechts: Thomas Frederick (Tommy) Cooper Caerphilly, Wales 19 maart 1921 – Londen, 15 april 1984

Steven: “Toen ik onlangs dan ook de versie van Hippity Hop Rabbits die Cooper in zijn show gebruikte in Engeland te koop zag staan, heb ik hem direct besteld. Ik wist helemaal niet waar ik de truc voor nodig had, maar dit was degene die hij gebruikte. Áls ik deze truc ooit zou doen, moest ik zeker deze versie hebben!

Tot op heden heb ik de truc nog niet gebruikt. Maar nu ik dit schrijf, lijkt het me een goed moment om er eens mee aan de slag te gaan. 100 jaar Tommy Cooper. Voor mij is hij nog springlevend.”

Steven Kazàn

The Magic Circle viert 100e verjaardag op Facebook

The Magic Circle Unlocked viert vrijdag 19 maart van 20:00-22:00 uur (Nederlandse tijd) de honderdste verjaardag van comedy magician Tommy Cooper.
Er zullen eerbetonen zijn van degenen die met hem gewerkt hebben en van moderne artiesten die door Tommy zijn beïnvloedt. Alles wat je wilt weten over Tommy Cooper komt deze avond aan de orde: zijn geschiedenis, sketches, filmpjes en gedenkwaardige objecten.
En als je live meekijkt, kan je zelfs wat Tommy Copper objecten winnen.

Net als hun vorige event “Celebrating 100 Years of Sawing in Half” zal het Tommy Cooper evenement via The Magic Circle Unlocked Facebook pagina te volgen zijn. (de live stream zal daarna nog ca. vijf dagen te zien zijn)

Over Tommy Cooper

Tommy Cooper was in de jaren zeventig een reguliere verschijning op de Nederlandse televisie. De sketch-shows die hij maakte voor Thames Television en London Weekend Television werden ook hier uitgezonden en genoten een grote populariteit. Voor veel kijkers was Cooper toen de verpersoonlijking van de droge typisch-Britse humor. Op 16 juli 1982 speelde hij mee in de Lotto Show die gepresenteerd werd door Willem Ruis. Ook zijn laatste video, waarin hij een hartaanval kreeg, werd in Nederland uitgezonden in 1985. Deze werd in 2009 herhaald in De Wereld Draait Door.
Coopers privéleven verliep bijna net zo chaotisch als zijn optredens. Hij trok 52 weken per jaar het land door van optreden naar optreden, want Cooper was een ware workaholic. Naast zijn huwelijk met zijn vrouw en eerste assistente Gwendolyn Henty, waaruit twee kinderen werden geboren, had hij een lange relatie met zijn tweede assistente Mary Fieldhouse. Deze affaire zou uiteindelijk ruim 17 jaar tot aan zijn dood duren, een periode waarin Cooper nooit kon kiezen tussen de twee vrouwen. Zo buitensporig als hij werkte, dronk en rookte hij ook. Gwendolyn en Mary zagen het drankprobleem van hun partner, maar konden er niets aan doen.

Voorbeelden van typische Tommy Cooper-grappen

Ik vroeg een keer aan de dokter: ‘Ik heb de afgelopen tijd veel pijn op diverse plekken, wat kan ik daaraan doen?’ Dokter: ‘Ga niet naar die plekken toe.’
Ik ging naar de dokter. Hij zei: ‘Wat mankeert u?’ Ik zeg: ‘Ik heb elke nacht dezelfde droom, elke nacht komen prachtige jonge vrouwen op mij af rennen en ik duw ze steeds weg.’ Hij zegt: ‘Hoe kan ik u helpen?’ Ik zeg: ‘Breek mijn armen.’
Ik was laatst weer bij de dokter. Ik til mijn arm op en ik zeg: ‘Dokter, ik heb een verschrikkelijke pijn als ik dit doe.’ Waarop hij zegt: ‘Nou, doe dat dan niet.’
Ik ging een keer naar de dokter. Hij zei: ‘Gaat u maar even op de bank liggen,’ waarop ik vroeg: ‘waarom?’ Hij zei: ‘Ik moet nog vegen.’
Mijn vrouw vroeg laatst: ‘Vind je het goed als ik mijn haar in een puntje draag? Want voor een heel brood heb ik niet genoeg.’
Mijn hond beet vorige week een stuk uit mijn knie. De dokter vroeg: ‘Heb je er iets op gedaan?’ Ik zei: ‘Nee, hij vond hem zo lekker genoeg.’
Ik was laatst de zolder aan het opruimen met mijn vrouw. Smerig, onder het spinrag, maar ze is goed voor de kinderen.
Mijn hond zit in de kleedkamer. Hij is nogal eenkennig: bijt alleen mij.
Ik droomde dat ik een kip aan het plukken was en de volgende morgen was mijn vrouw kaal.
Ik ben afgelopen zomer naar Margate op vakantie geweest, een vriend had dat aanbevolen omdat dat goed was voor reumatiek en heb het daar inderdaad ook gekregen.

Overlijden Tommy Cooper

Cooper overleed op 63-jarige leeftijd aan een hartinfarct tijdens een liveoptreden op ITV in het programma Live from Her Majesty. De show werd rechtstreeks uitgezonden vanuit Her Majesty’s Theatre in Westminster. Midden op het podium zakte hij voor het oog van duizenden kijkers in elkaar en viel via de gordijnen achterover de coulissen in. Het publiek dacht aanvankelijk dat dit alles bij de show hoorde en lachte nog enige tijd door. Alleen de zoon van Cooper,Thomas Henty, die backstage stond, begreep direct dat dit geen onderdeel van de show was. Tommy Cooper werd met spoed naar een ziekenhuis gebracht, maar bleek bij aankomst reeds te zijn overleden.

bron: inleiding en achtergrond Wikipedia geraadpleegd d.d. 17 maart 2021