Welkom bij mijn column “Met een voorZet”. Regelmatig zal ik proberen je te inspireren met een aantal trucs, ideetjes en anekdotes. Een voorzet geven, zoals dat in voetbal gebeurt. Maar wat je met de voorzet doet, dan is aan jou. Misschien laat je het aan je voorbijgaan of knal je hem hard het doel in.

Wie geeft jou die voorzet? Dat ben ik, Fritz met een Z. Ik treed al meer dan 12 jaar fulltime op. Verder heb ik een tweetal DVDs uitgebracht Let’s Go Dutch en Double Dutch en mijn trucs zijn gepubliceerd in verschillende internationale vakbladen, o.a. MAGIC, GENII, MagicSeen en Vanish. MAGIC heeft in 2010 een van mijn trucs als beste van dat jaar bestempeld. Een virtuele variatie daarop lees je de volgende keer.

De komende tijd zal in het teken staan van virtueel en op-afstand goochelen. Sinds maart 2020 treed ik ook virtueel op en heb gedurende die tijd veel geleerd. Echter zal ik alleen trucs bespreken en niet het technische aspect van een virtuele show. Daar is er genoeg materiaal over te vinden op Youtube. Maar ook in één van de laatste Escamoteurs staat een interessant artikel boordevol tips.

Heb je een truc die je graag in de Informagie wil zien? Heb je feedback of wil je dat ik iets specifieks bespreek? Dan kan je me gerust mailen op fritzmeteenz@gmail.com


De truc van de maand: D.E.H.M

D.E.H.M. is een acroniem voor “Defecte En Hersteld Munt”.
Wat ziet de toeschouwer? Uit je broekzak pakt de goochelaar een halve muntstuk. Je haalt ook de andere helft uit je zak en plaatst ze in je hand. Magisch herstelt de munt zich en is hij nu klaar om te worden gebruikt voor je favoriete muntentoer.

EFFECT

Nadat je te veel kaarttrucs hebt uitgevoerd, wil je Paul een munteffect laten zien. Uit je broekzak pak je een half muntstuk. Je haalt ook de andere helft uit je zak en plaatst ze in je hand. Magisch herstelt de munt zich en is hij nu klaar om te worden gebruikt voor je favoriete muntentoer.

VOORBEREIDING

Allereerst is het belangrijk dat je een horloge om hebt. Verder heb je twee munten van dezelfde waarde nodig. Zaag een van hen doormidden (wees voorzichtig!). Neem een helft en plaats deze in je rechterbroekzak. Plaats de andere hele munt in dezelfde zak en je bent klaar om te starten.

UITLEG

De rechterhand reikt in je rechterbroekzak en neemt de hele munt in vingerpalmage en de halve munt tussen rechterduim en -wijsvinger. Laat de halve munt aan Paul zien en wees verbaasd dat de munt gebroken is. Voer een Bobo Switch uit in de linkerhand. In het kort, je plaatste de halve munt in de duimpalmage terwijl de rechtervingers opengaan en de hele munt in de linkerhand laat vallen. De linkervingers sluiten om de munt maar houd deze hand ontspannen.

De rechterhand gaat naar de rechterbroekzak en haalt de ogenschijnlijk andere helft van de munt uit de zak tussen de duim en wijsvinger. Laat deze helft zien aan Paul. Je linkerhand gaat iets open, zodat je rechterhand deze helft bij de andere helft kan leggen. Terwijl je linkerhand sluit om de rechterhand gaat de rechterduim en -wijsvinger uit de hand om de munt onder de polsband van je horloge te schuiven. De rechterhand komt uit de linkervuist en gaat eronder met de handpalm omhoog. De linkerhand draai je zodat de munt onder het horlogeband naar de vloer wijst. Open je linkerhand en laat de herstelde munt in de rechterhand vallen. Voer een muntrol uit met de rechterhand en overhandig de munt voor onderzoek. Dit moment kan je gebruiken om met beide handen achter je rug te gaan, de munt uit de horlogeband te halen en gewoontjes in je zak te doen.
Een korte uitleg via video vind je hieronder:


Kies een kaart op afstand

Je wilt graag een kaarttruc te doen. Je haalt de kaarten uit het doosje en je staat op het punt om je toeschouwer een kaart te laten trekken. Dan herinner je; je goochelt op afstand. Hoe laat je dan de toeschouwer een kaart trekken? Je kan bijvoorbeeld de toeschouwer een kaart laten noemen, maar wat nu als je de kaart niet wilt weten? Of wat ook weleens gebeurt, de toeschouwer weet niet hoe de kaarten heten. Wat dan?

Hier zijn vijf manieren om de toeschouwer een kaart te laten kiezen:

Dribble

Je hebt het spel in end grip van je rechterhand en laat de kaarten een voor een in je linkerhand vallen. De toeschouwer zegt ‘stop’. Je kan nu of de bovenste kaart van de linkerhelft laten zien of de onderkant van de helft in je rechterhand.

Riffle

Met het spel in je linkerhand blader je met je linkerduim door het spel van boven naar beneden. De rest van de procedure is zoals bij de dribble.

Waaier

Een waaier maken in je linkerhand en met de wijsvinger van je andere hand langs de kaarten gaan. Waar de toeschouwer ‘stop’ zegt, haal je de kaart er uit en laat je deze zien.

Hoopjes delen

Als er een tafel aanwezig is, de een aantal kaarten van bovenaf op de tafel delen. Je blijft dan hoopjes kaarten op de tafel delen totdat de toeschouwer ‘stop’ zegt.

Lintwaaier

De kaarten op tafel spreiden en de toeschouwer een kaart naar zichzelf te schuiven.

Het fijne aan de bovenstaande methodes is dat deze ook te gebruiken zijn om een kaart te forceren. De Dribble Force en Riffle Force berusten op vingervlugheid; de Waaier Force en Timing Force zijn wat gedurfder en berusten op timing. Een Classic Force op de tafel is de meest gewaagde maar wel de meest eerlijke (ogenschijnlijk).

Online een kaart laten kiezen

Maar wat als je virtueel een kaart wilt laten kiezen? Je kan wederom een kaart noemen maar stel dat je de kaart niet wilt weten, welke methodes kan je dan gebruiken? Welke van de volgende methodes je ook gebruikt, vergeet niet weg te kijken van je scherm zodat je niet ziet wat de kaart is. Mijn voorkeur is om mijn ogen te sluiten als ik de kaart laat zien.

De eerste vier manieren die hierboven zijn beschreven zijn toepasbaar tijdens een virtuele show. Ikzelf gebruik het liefst een ‘dribble’: deze is dynamisch (de kaarten bewegen in tegenstelling tot de riffle) en omdat ik altijd rechtop sta als ik een virtuele show geef is dit voor mij de meest praktische manier. Maar mocht je zittend optreden, dan zijn manieren drie en vier het overwegen waard.


Ter inspiratie

Hoe kun je de volgende klassieke trucs aanpassen in een virtuele show om het interactief te maken? Denk er eens over na of bespreek en laat het zien tijdens een clubavond.


sponsballen, kleurboek, bankbiljet in citroen

Ik hoop dat ik je een aantal mooie voorZetten heb gegeven. Laat je ze voorbijgaan of knal je ze in het doel? Heb je een truc die je graag in de Informagie wil zien? Heb je feedback of wil je dat ik iets specifieks bespreek? Dan kan je me gerust mailen op fritzmeteenz@gmail.com

Fritz met een Z
Trick editor Informagie