Beste lezer van Met een voorZet,

Ik heb je gemist! Het was alweer rond Valentijnsdag dat we elkaar gezien hebben. Terwijl ik dit schrijf is het volop zomer. Maar als je herfst had gezegd, had ik het ook geloofd met al die regen. In ieder geval hoop ik dat je een fijne zomer hebt. Misschien heb je eindelijk Derren Browns nieuwe boek kunnen uitlezen of afleveringen van Fool Us hebben kunnen inhalen.

Deze maand heb ik voor je: een kaartbeweging van Mike Helmer uit Canada. Mike is de uitgever van Elixir magazine. Het is niet een makkelijke beweging, maar het is een leuke beweging om te oefenen in de zomer. Veel plezier er mee en tot de volgende voorZet!

POPPY’s SWITCH

Kostya Kimlat is en zal voor altijd mijn favoriete goochelaar en artiest zijn. Ik hoef geen paginaruimte uit te putten met de passie die ik bezit voor de man en zijn werk, hoewel Kostya’s Undercover Switch (Card Work, Card Play, 2004, p. 12) iets blijft waar ik zowel dol op ben als vermijd. Hoewel de goocheltruc zelf en de uitvoering ervan vreselijk mooi is, resoneerde ik nooit met de hele voorbereiding; de toegevoegde stap om de ene kaart voor de andere in te wisselen deed me niets.

Het volgende is iets waar ik al vele zomers over nadenk, hoewel ik nooit zin heb gehad om het te publiceren. Bovendien ben ik bang dat iemand die veel meer kennis heeft dan ik, mij zal wijzen op een of andere routine die is weggestopt binnen de pagina’s van een tijdschrift dat alleen te vinden is in de bibliotheek van de Conjuring Arts of of de Magic Castle en enigszins vergelijkbaar is. Hoe dan ook, dit is een kaartverwisseling die hoekgevoelig is, hoewel het geen voorbereiding vereist.

METHODE

Begin door een toeschouwer een kaart te laten selecteren en uit de stapel te halen. Eenmaal er uit gehaald, krijg je een pinky break onder de bovenste kaart. Laat de gekozen kaart terugkeren bovenop het kaartspel met de afbeelding naar boven.

Als je wil, is het nu een goed moment om de kaart te laten signeren, mocht je routine dat vereisen.

Met de gekozen kaart open boven op het spel – getekend of niet – nader je het spel van rechts met je handpalm naar beneden. Pak de bovenste twee kaarten als een. In plaats van end grip, houd je de dubbele kaart vanaf de zijkant. Dicht bovendien de openingen tussen je vingers zo goed mogelijk af, aangezien dit enorm zal helpen bij de aankomende beweging (afb. 1).

Nu verschuif je de dubbele kaart naar het midden op het spel. Klem de dubbele kaart dan losjes op zijn plaats onder je linkerduim (afb. 2).

Van onderaf kunnen de top van je linkermiddelvinger en -ringvinger de beeldzijde van de willekeurige kaart aanraken (afb. 3).

Nu komt het geheime gedeelte: als je je rechterhand naar rechts schuift, zullen je vingertoppen fungeren als rails waarover de dubbele kaart heen gaat. Terwijl dit gebeurt, krul je je linkerduim naar binnen, buigend bij de knokkel en verplaats je zo de selectie naar links (afb. 4A). Op hetzelfde moment strek je je linkermiddelvinger en -ringvinger, waardoor de willekeurige kaart naar rechts glijdt waar het verborgen zal zijn onder je handpalm (fig. 4B).

Ga door met het glijden van de twee kaarten in tegengestelde richtingen totdat de rechterbovenhoek van de willekeurige kaart tussen je rechterpink en -ringvinger komt en de gekozen kaart is uitgelijnd met het kaartspel. De kaarten zullen elkaar enigszins overlappen met de breedte van de rand (fig. 5).

Laat de grip van je linkerduim los terwijl je linkerhand naar beneden kantelt, waardoor je de twee kaarten vasthoudt (fig. 6).

Glij nu verder met van de lange kant van de gekozen kaart over de bovenkant van het kaartspel terwijl je je linkerhand blijft kantelen. Je stopt zodra het spel bijna 90-graden is en de achterkant van de selectie contact maakt met je linkervingertoppen (fig. 7).

Gebruik nu de lange linkerzijde van de willekeurige kaart als steunpunt. Buig je rechterhand over en naar links en kantel de gekozen kaart met de beeldzijde naar beneden in het proces terwijl je je linkerhand met de handpalm naar boven draait (fig. 8).

Onmiddellijk nadat de selectie met de afbeelding naar beneden op het spel landt, strek je je linkerduim om de kaart te ontvangen. Druk je duim bovenop het kaartspel, zodat de willekeurige kaart uitgelijnd is met het spel (fig. 9).
Dit voltooit de verwisseling, maar deze is nog niet helemaal compleet.

Tegelijkertijd schuif je je rechterhand naar rechts op de “rails” die de korte uiteinden zijn van de willekeurige kaart. Terwijl je vervolgens je rechtervingers spreidt, schuif je de willekeurige kaart diagonaal naar boven en naar links met hulp van de top van je linkerduim (fig. 10).

Zodra je rechtermiddelvinger en -duim van de randen van de willekeurige kaart af zijn, ga je verder naar rechts in end grip, waarna je de helft van de kaarten scheidt en naar rechts schuift terwijl de willekeurige kaart onder je linkerduim blijft (fig. 11).

Om af te sluiten, schuif je de halve stapel in de rechterkant helemaal onder de willekeurige kaart vandaan totdat het eindigt op de stapel in de linkerhand (fig. 12). Plaats dan de kaarten in de rechterhand bovenop terug en klaar!

Een andere methode om de willekeurige kaart te laten glijden en in het midden van het kaartspel te steken na de verwisseling, is om het hele kaartspel in end grip van de rechterhand te hebben en vervolgens de willekeurige kaart tussen je duim en wijsvinger vast te klampen, waardoor enkel de willekeurige kaart in je linkerhandpalm belandt (fig. 13).

TER INSPIRATIE

Mike gebruikt deze beweging als een verwisseling maar wat zou je er nog meer mee kunnen doen? Zou dit ook in kunnen werken in een routine die je al doet?

———

Heb je een truc die je graag in de Informagie wil zien? Heb je feedback of wil je dat ik iets specifieks bespreek? Dan kan je me gerust mailen op fritzmeteenz@gmail.com. Het is tevens mogelijk om een lezing van mij te boeken waarbij diverse trucs uit deze column worden vertoond.