FISM European Championship Italië 2024

Van 23 mei t/m 26 mei werd in Saint Vincent, Italië het EK gehouden. John van der Lely (beheerder Facebook groep Goochelaars) en Marcel Verbakel (hoofdredacteur van de Informagie en NMU socials) waren aanwezig en deden verslag. Ieder met hun eigen insteek en ervaringen. Want dat waren er veel! Bij John lag de focus vooral op de wedstrijden. Marcel neemt je mee in een aantal acts/lezingen en andere avonturen. Dank aan Karin Claessen en Masters of Magic voor een groot aantal foto’s.

Woensdagavond

De sfeer zat er al goed in. Om 21.30 uur was de dealer beerparty met veel bier maar de meeste dealers (ca. 35) hadden wel hun stand opgezet maar ook afgedekt met zwarte doeken. Heel prettig voor mijn portemonnee dat weer wel. Na de kaart en goodiebag te hebben opgehaald eerst even plaatsgenomen op de ‘Magic sofa’ want het was best een pittige reisdag en ik voelde mijn voeten niet meer. Toen ik de foto zag begreep ik pas waarom. Ik sprak met wereldkampioen Laurent Piron die vertelde dat hij medio september een congres in Spa – België organiseert met een geweldige line up. Die gaat in de agenda!

Een Italiaan liep rond met een poster met daarop foto’s van alle artiesten en hij was daarmee op handtekeningenjacht. Herkenbaar als je kids in Disneyland Parijs ziet lopen maar schijnbaar overgewaaid naar Italië. Topas (ik ben benieuwd naar zijn act vandaag in de openingsgala en hoop die van de sportschool te zien) herkende de vrolijke vriend wel maar hij was maar wat blij toen ik hem aan Laurent kon koppelen. De avond werd om 23.00 uur afgesloten in ‘the Grand Paradiso Room’ met Bustric (Sergio Bini). Hij had o.a. zijn vlooien meegenomen die zorgde voor een vermakelijk circusspektakel. Ik heb al vaker een vlooiencircus gezien maar van een vuurspuwende vlo had ik nog niet eerder een voorstelling gemaakt. Maar dat gebeurde toch echt op zo’n 10 meter afstand van mij….
Heel leuk was ook de grote organisator achter de Masters of Magic te spreken; Walter Rolfo en zijn trotse ouders. Hoe mooi dat ook zij dit event kunnen meemaken met ca. 1.000 bezoekers. Naar het hotel is het twee minuten lopen en dat is nu wel heel prettig want de wekker gaat morgen weer vroeg. Om 9.00 uur de eerste lezing van Francesco Fontanelli (card-magic) , in de middag de openingsshow met o.a. Francesco Della Bona, Laurent Piron en David Stone. Einde dag begint de stage competition. Genieten dus van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds heel laat… A domani!

Donderdag ochtend

De eerste dag (en 4 uur van de vrijdag) zitten er alweer op. Een prachtige dag. Deze begon met een lezing van de Italiaan Francesco Fontanelli (Europees winnaar card Magic 2021). Hij vertelde over het belang van een goede opener en afsluiter met een rond verhaal. Bijzonder te horen dat hij een eigen interpretatie heeft gemaakt op de Open Triumph door die te bestuderen van DaniDaOrtiz, Andi Gladwin, Joshua Jay en een vierde topper waar ik de naam niet van heb opgeschreven. Ook had hij zijn eigen vertaling van Any card omdat het eindresultaat een toevalligheid kan zijn dus combineert hij dat met een tweede deck voor een nog groter effect.

De volgende lezing was van Paco Agrado (Grand Prix winnaar FISM Latijns-Amerika 2024). Centraal stond het vertellen van een goed verhaal. Hij doet dat o.a. met poëzie en verbeelding. Als je die verbeeldingskracht opbouwt in je act heeft dat veel meer impact. Hij deelde de geheimen van zijn FISM act waar hij 10 jaar aan heeft gewerkt. Extra impact geeft de muziek. Je moet het gevoel krijgen dat de (bestaande) muziek gemaakt lijkt voor de act. Met versnelling, rust, hoge en lage tonen, ritme. In september komt zijn boek uit. Dat gaat een best-seller worden.
In de middag even snel een broodje en door naar de openingsshow. De ontvangst was door de grote motor achter dit event Walter Rolfo. Heel leuk was de vlaggenparade met alle deelnemers uiteindelijk op het podium. Nederland mag trots zijn op Olivier Henning en Nigel Otermans die vrijdag/zaterdag meedoen.

Donderdagmiddag

Toen de opening met Francesco Della Bona, Laurant Piron (die ook de opvolger van zijn FISM act liet zien waarmee hij wereldkampioen is geworden. David Stone (die Margriet Henning haar “famous moment op stage”) gaf natuurlijk met de humor die we van hem gewend zijn. Topas zagen we drie keer terug en dat was niets te veel, wat een artiest! Ding Yang bracht een duivennumner en wel heel bijzonder omdat deze met haar voeten werden geproduceerd. Nog nooit gezien maar eerlijk gezegd zit ik er een beetje dubbel in, acts met dieren/vogels.

Donderdagavond

Daarna de wedstrijden een lange zit en overall niet van heel hoogstaand niveau (voor zover ik dat kan bepalen). Uitschieters naar beneden waren Igor en Horsey uit Servië en Pepito uit Frankrijk alhoewel hun act met het produceren van zo’n 12 gitaren, 3 ladders en een draaiende wasmachine wel heel leuk was verzonnen. Podiumplaatsen voorzie ik voor Jad uit Frankrijk, (vernieuwende) manipulatie natuurlijk met balletjes en kaarten maar ook plakbandrollen. Filiberto Selvi uit Italië net als denk ik toch ook Starman, die samen met een menselijke kliko toch wel heel goed was in zijn aanpak, muziek en soundeffects.
Beschamend vond ik het optreden van Raoul Alegria doordat ze hun illusie act hadden opgebouwd als een soort legeroefening inclusief geweren en kanonnen. Totdat zij op het einde met een groot spandoek stonden met daarop ‘NO WAR’ en het kanon een confetti aan hartjes schoot. Dat kon op extra applaus rekenen en terecht met die boodschap. Ik ben benieuwd wat de jury gaat vinden?

Wat mij betreft was het niet nodig om na iedere act ook het publiek gelijk te laten stemmen en het gemiddelde te laten zien op de grote schermen. Natuurlijk, de jury staat boven alles maar toch, waarom mogelijk beïnvloeden. Dat vonden blijkbaar meer mensen dus werd iedereen verzocht hierover te stemmen. Dat veranderde echter niet de aanpak. Leuk waren wel tussendoor de vragen over goochelaars en FISM winners.

Na de show de spaghetti party (met heel veel knoflook) en een laatste show van Paco Agrado en Giancarlo Scaldia uit Madrid. Goed op elkaar ingespeeld en heel gaaf om te zien hoe zij soms elkaars truc afmaakte. Wederom van topniveau met een verdiende staande ovatie rond 01.30 uur. Blij dat ik daarbij was.

 

Ik denk dat ik morgen toch maar voor de John Van Der Lely aanpak ga. (lees zijn verslagen op de Facebook pagina Goochelaars en volg FISM Europe) Dus gelijk schrijven wat ik zie want over 3,5 uur gaat de wekker. Om 9.00 uur een lezing van Luke Jermay en 10.30 uur Dani DaOrtiz. A domani.

Vrijdagochtend

Chips, na een korte nacht natuurlijk wel stipt aanwezig bij de lecture van Luke Jermay. Chips…omdat een man strak in het pak het podium opkwam en niet iemand met een geinig hoedje, spijkerbroek en volledig onder de tatoeages. Ik ben zo vrij geweest een afbeelding van hem te googlen dan begrijp je wat ik bedoel. Maar niets was dus minder waar, het was Luke en op het einde van de lecture kwam hij terug op zijn tatoeages en dat dat mensen ervan weerhoudt om hem te benaderen. Maar dat is juist wat hij wil. Hij eet nog net geen Magic en wil dat met iedereen delen.
In zijn lecture gaf hij zijn interpretatie op ‘Tossed Out Deck’ op basis van theorieën van mentalisten uit o.a. de jaren ’30-’40 en gaf de boodschap mee dat we veel en veel meer experts uit het verleden moeten waarderen en noemen. Daar kreeg hij een groot applaus voor en terecht. Een mooi inzicht was dat wij als goochelaars moeten stoppen met “what- if” vragen. “Forget that, you are powerfull. Fear is the opposite of love“.

Na een korte break de lezing van Dani DaOrtiz, wat een ge-wel-de-naar en energie. Hij forceerde in twee minuten vijf kaarten bij vijf mensen en dat was ook het thema van de lecture; forcing. Walter Ruflo introduceerde hem als genius en de beste kaartgoochelaar ter wereld dus dat onderschrijf ik direct. Het is onmogelijk de lezing hier te beschrijven maar geweldig was dat hij een jonge goochelaar uit de zaal vroeg zijn vraag op het podium nog een keer te stellen. Voor de beantwoording nam hij alle tijd en vervolgens schoof die jongen ook aan, aan tafel. Dani komt naar het NK in oktober en daar zal ook John Van Der Lely blij mee zijn. Lees zijn recensie maar. Morgen interview ik Dani en heb daar natuurlijk een creatieve insteek voor bedacht. Hij zal verrast worden. Ik ben benieuwd.

 

Vrijdagmiddag

In de middag het eerste deel van de close -up competitie. Lees niet verder als je wilt weten wie één van de winnaars gaat worden in deze categorie want dat lees je niet. Ik was net even naar buiten gelopen want dat moet soms ook met zo’n lange zit. Dus voor dat antwoord moet je de post van John Van Der Lely maar lezen op de Goochelaars pagina.
Ik heb geen vergelijk en ervaring maar het niveau was doorgaans hoog met een aantal verrassende acts. Bijv. van David Berger (Duitsland) waar het thema Chaos en Order was. De toeschouwer werd gevraagd een Rubiks cube te draaien maar die viel uit elkaar. Later sprak ik Nicole Arkane, de vrijwilliger die daar ontzettend van geschrokken was en dacht dat ze daarmee de act had verprutst. Bewust had David haar vooraf niets gezegd. Een mooi effect ook omdat de andere cube in een papieren zak was gedaan en ook in 54 stukjes uit elkaar viel.

Bijzonder was de act van Emil (Duitsland) die een hoekje van een kaart had afgescheurd en dat tussen zijn handen liet zweven. Gaaf om te zien. Hij ‘opereerde’ ook nog een hoekje van een kaart waar hij ook vervolgens weer een stukje uithaalde. Knap! Dat is weer eens wat anders dan om deze uit een noot of citroen te halen. Een prijs in de categorie ‘Invention’?
Een kanshebber voor een podiumplaats is wat mij betreft Kenneth (Spanje) die als een straatartiest geld probeerde op te halen. Hij produceerde uit ‘zeepbellen’ munten maar opeens ter grootte van een frisbee.
Martin Hansson’s act (Zweden) die ik een paar jaar geleden heb gezien in Ede was weer verbeterd. De wijzerplaat van een zakhorloge veranderende in een sponsbal/neus. Zo ook een roos. Om op het einde weer terug te veranderen. Alles met drama gebracht met lastig te beschrijven moderne muziek en dat bedoel ik positief.

Vrijdagavond

Bij de stage competitie, ‘s avonds om 20.15 uur trapte “onze Nigel” af en dat deed hij voortreffelijk. Grote stappen zijn gemaakt na het NK van vorig om het idee van de tijdreis verder in te vullen. Meer dynamiek en moderner uitgevoerd met nieuwe illusies. Om mooie foto’s te maken voor dit verslag zat ik illegaal op rij 2. Ik had nog niet eerder gezien dat een led scherm in één van de illusies was ingebouwd en je de angstige/paniekerige reactie van de assistente ziet als speren door de illusie worden gespiesd. Een mooie innovatie. Als ik kijk naar alle acts in zijn categorie dan ben ik bang dat er geen podiumplaatsen worden toegekend. Zaterdag staat nog Alberto Giorgi op het podium die ook op wil gaan voor een prijs in de categorie ‘Invention’ dus wie weet.

Wat mij betreft vallen de volgende artiesten in de prijzen in de competitie van vanavond; Tim Oelbrandt (België) (net aan gezien beperkte aandeel magie maar met een geweldig einde), Magic Maxl (Duitsland) (mooi verhaal gebracht en hele leuke humor), Artem Shchukin (Rusland). Leonardi Panetti, Italië met een mooie boodschap op zijn skateboard: No Walls. Taylor Morgan, Engeland, de eenvoud met een rode ballon in 1 woord geweldig, als de jury de laatste seconden door de vingers ziet want een sterker einde was denk ik gepland. Waarom? Ik hoop dat John het met mij eens is dan kun je het in zijn posts op Goochelaars lezen. Want het is nu 02.10 uur en om 9.00 uur staat er weer een lezing op het programma van Xavier Mortimer. En daarna promo’s opnemen voor het NK en interview met ‘living legend’ Dani DaOrtiz. A domani.

Zaterdag

Zaterdagmorgen weer vroeg begonnen met een lecture van Xavier Mortimer in Zoom.

Het ging over hoe hij online op 8 kanalen zichtbaar is en ruim 12 miljoen volgers heeft op Facebook en Instagram en er vast nog velen bij gaat krijgen. Het is dé manier om de nieuwe generatie aan je te binden en kennis te laten maken met Magic. Clickable, likeable zijn o.a. de key words. Maar het gaat natuurlijk ook wat mij betreft om kwalitatieve en creatieve content die bij je past. Iedere ochtend heeft hij een brainstormsessie om nieuwe ideeën te verzinnen. En het vervolgens uit te werken, te produceren en achteraf te analyseren met tal van data die beschikbaar zijn. Een dagtaak dus als je het goed wilt doen.
Daarna promo’s opnemen met Ernesto Planas uit Spanje en Maurice Grange uit Duitsland voor ons eigen Dutch Championship of Magic in oktober.

 

Zaterdagmiddag

Deel 2 van de close- up categorie begon gelijk op een goed niveau met Air One uit Frankrijk. Zijn verhaal was dat hij was gegijzeld en moest laten zien dat hij goed genoeg was om van het casino te winnen. Een mooie vondst was dat een voice-over hem tal van opdrachten gaf die hij zonder problemen uitvoerde. Plots bleek het kaartspel een politiebadge te zijn en in een split- second had hij een zelf een politie-uniform aan en rekende zo de gijzelaars in. Een podiumplaats wat mij betreft.
Ook heel bijzonder was Jörgen Sondell die dobbelstenen de hoofdrol gaf. Dan waren ze groot, dan klein, dan rood, groen of blauw of helemaal verdwenen. Prachtig.
Ook Vova had dobbelstenen meegenomen maar ook ‘spuitbussen’ om als een graffiti artiest een muur te spuiten. Zijn doek over zijn monddoek veranderde van kleur zonder dat je dat ziet aankomen. Op het einde zag je een muurschildering van het meisje met de ballon (Bansky, Engeland) . Daar had denk ik meer te zien moeten zijn maar dat viel mij niet op. Goed creatief verzonnen en uitgewerkt.

Soms is publiek nodig en vraagt de jury vrijwilligers. De artiesten weten niet wie het zijn. Eergisteren en gisteren zag ik artieste Nicole Arkane vaak op het podium. En dat terwijl ze ook vanavond zelf in de competitie meedoet. De focus zal nog wel komen bij haar. Ook goochelvriend Marvin Bérénos hielp vaker mee. Je zit er echt bovenop en dat is natuurlijk top!

Af en toe knipper ik met mijn ogen en val wat weg. Dat ligt zeker niet aan een aantal deelnemers. Even er tussenuit om wat daglicht te zien, schijnt energie te geven en combineer ik om dat ook te geven aan mijn mobiel want die staat nu alweer op 40%.

Om 17.00 uur had ik een afspraak met Dani DaOrtiz. Ik interviewde hem in mijn reportagereeks; “De weg naar het podium met…” Dani is één van de beste of misschien wel de beste kaartgoochelaar ter wereld. Mijn creatieve insteek dit keer was dus met kaarten te werken. Niet met Bicycle kaarten maar wens-en ansichtkaarten. Op zijn Dani manier deed hij een shuffle en op de achterkant stonden vragen over zijn meesters, zijn Magic family, zijn Penn & Teller ervaringen, zijn leven. Het interview zal te lezen zijn op het digitale vakblad Informagie en vast ook in het Benelux magazine Escamoteur. Dani zal naar Nederland komen op 5/6 oktober voor een close-up show op zaterdag en lezing op zondag. Kaarten zijn te koop op www.nmumagic.nl Tatatata….zou Dani zeggen!

Zaterdagavond

De avondshow had een aantal pareltjes maar helaas ook een aantal op ‘Sombrero’ niveau (gewoon slecht). Natuurlijk keek ik uit naar Olivier, hij had een nieuwe act ontwikkeld. Bij de Talentshow hoor je wel eens’ je moet het klein houden’. Nou dat deed hij in het begin maar eerder groot uitpakken zou wellicht een verbetering kunnen zijn. Maar wie ben ik om dat te schrijven. Voor nu: gewoon trots zijn op wat je op zo’n jonge leeftijd hebt neergezet. Dat kan bijna niemand zeggen!!

Tussen de acts door kwamen ‘living legends en FISM-winnaars aan het woord zoals Stan Allen (hoofdredacteur Magic), Chris Ramsay, Luis de Matos, Vito Lupo, Laurent Piron, Alexandra Duvivier over de waarde van het FISM. De rode draad door alle verhalen was vriendschappen maken, inspiratie krijgen, het familiegevoel. Een emotioneel moment was toen Topas vroeg te gaan staan voor één minuut stilte voor het verlies van Max Maven (21-12-1950/1- 11-2022). Daar was eerder goed over nagedacht want daarna klonk geen harde muziek maar een ingetogen ‘A Sky Full of Stars’ van Coldplay, rillingen. Het deed mij beseffen hoe bevoorrecht ik ben dat ik hier mag en kan zijn.

Kanshebbers voor een podiumplaats zijn Alberto Giorgi (illusies) Nicolai Striebel (manipulatie) en Maurice Grange (manipulatie). Daar laat ik het voor nu even bij want het is al te laat om door al mijn aantekeningen te lopen.

Na afloop was de red/black party (kleuren van de kaarten) en was ik rond 04.00 uur op mijn hotelkamer. Dus nu nog wat foto’s uitzoeken en dan slapen want om 9.00 uur staat er een lezing van Topas gepland. Verder op de dag worden de winnaars bekend gemaakt en volgen de awardshows. Dat gaat dus weer een lange maar mooie zondag worden Ciao a domani.

Zondag overdag

Om 9.00 uur een lezing met Topas over het belang van een goede presentatietechniek. Maar ook lichaamstaal, houding, mimiek kwamen aan bod. Hij vertelde over de theorie van karakters om je af te vragen wat voor goochelaar je zelf wilt zijn. Na afloop was ik er op tijd bij om zijn DVD te kopen (Virtuoso Topas) waar de lezing opstaat. Daarna de lezing van Jeki Yoo, onnavolgbaar knap. Laat ik het daarbij houden.

Een spannende dag want de winnaars werden bekend gemaakt. Ik had voor de hele Nederlandse delegatie een rood/wit/blauwe ketting meegenomen. Het was een mooi spektakel met beeld en (harde) muziek. Op de NMU socals ging ik live dus ook iedereen in Nederland kon zo meegenieten. Helaas voor Nigel en Olivier geen podiumplaats. Voor de NMU socials schreef ik: “Natuurlijk balen wij voor Nigel en Olivier dat zij geen podiumplaats hebben gepakt. En zij en hun crew nog veel en veel meer. Toch waren het vier fantastische dagen met een mooie groep liefhebbers van de goochelkunst die weer magic memories hebben gemaakt voor het leven. Vanavond de Winners-gala maar namens de Nederlandse goochelvrienden hier in Italië en in Nederland zijn jullie, Olivier en Nigel, onze absolute winnaars”.

Na de bekendmaking hebben we een groepsfoto gemaakt en hadden iets meer tijd om te eten. Gelukkig.

Zondagavond

Het Winners-gala begon om 19.30 uur. Bij de ingang zag ik de Italiaan weer van de eerste avond die inmiddels van alle artiesten een handtekening had. Een mooi spektakel weer waarin ook Frank Wilson’s “Magic all over the world” werd gedraaid. Dat nummer maakt je vrolijk. Zoek op You Tube naar de karaoke versie en je gaat meezingen. De winnaars kwamen voorbij in beeld en een aantal met hun prijswinnende acts. Waanzinnig dat Maurice Grange uit Duitsland met zijn manipulatie act de meeste punten had van alle deelnemers. Hij komt in Oktober naar het NK in Zeist. Dat wordt extra genieten.

Daarna samen met René Laurant en partner Karin Claessen nog een drankje doen. Ik ging toch nog even terug naar de andere locatie voor een laatste nightshow met o.a. Paco Agrado, Miguela Àngel Gea en Francesco Fontanelli. Gewoon drie toppers bij elkaar en een staande ovatie om ca. 01.30 uur En daarmee was de cirkel rond want Franceso had ook de opening verzorgd. FISM 2024 is weer voorbij. Wat een waanzinnige ervaring. Op naar het FISM WK in Turijn in 2025?!

Marcel Verbakel