Eventjes helemaal alleen, maar tóch ook niet

Wie Blackpool zegt, zegt Magic en goochelaars schrijven dat met een hoofdletter. Dit jaar zou het voor de 69e keer zijn dat zo’n 5.000 goochelaars van over de hele wereld samenkomen om in de Winter Gardens hun passie te delen. Maar dit jaar helaas niet, althans niet live. Gelukkig zal op 18 april een ‘virtual Magic Convention’ plaatsvinden op Facebook met een machtig mooie line up. Om in de sfeer te komen starten we op de Informagie en de NMU Instagram en Facebook pagina de reeks ‘Magic Memories from Blackpool’ met iedere dag een bijzondere foto met een mooie herinnering. Vandaag met Michael van Straelen (20) student journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en lid van Magische Kring Centraal Nederland.

Sinds mijn zesde ben ik al in de weer met de goochelkunst, met als één van de hoogtepunten mijn deelname aan het FISM Europe 2017 in Blackpool, gelijktijdig met de Blackpool Magic Convention van dat jaar. Ik deed mee in de categorie micromagie en eindigde op de vijfde plek waar ik destijds, met mijn zestien jaar, zeer tevreden mee was. Maar welke foto betekende heel veel voor mij? Wat was mijn “Magic Memory from Blackpool”?

Allesbepalend moment

Vanzelfsprekend had ik een foto van mijn optreden kunnen kiezen; dat was immers de hoofdzaak. Ook had ik kunnen kiezen voor een foto die genomen was tijdens het oefenen voor dit optreden. Minder voor de hand ligt echter deze foto van de aankondiging maar toch heb ik hem gekozen als ‘My Magic Memory’.
Terwijl het publiek nog van de vorige act aan het nagenieten was en zich waarschijnlijk al een beetje begon af te vragen wie dat jochie was dat zo groot geprojecteerd werd, stond ik achter de coulissen te wachten tot ik op mocht. Dát moment, dat zenuwslopende moment, is wat ik mij het best van het optreden kan herinneren.

In dat ene moment komt namelijk alles dat je de afgelopen twee jaar op goochelgebied gedaan hebt bij elkaar: de sessies met mentors, inspiratiebronnen en vrienden, alle uren die je geoefend hebt, de ervaringen die je hebt opgedaan tijdens de Nederlandse Kampioenschappen en de andere keren dat je je act hebt vertoond en al het harde werk dat je met je ouders hebt verricht. Alles komt samen in dat ene moment waar je er even helemaal alleen voor staat. Natuurlijk sta je er niet écht alleen voor – je familie en vrienden zitten namelijk nog geen vijftig meter verderop in het publiek – maar zo voelt het wel, tot het moment dat je naam wordt geroepen en je het podium oploopt, de jury aankijkt en begroet, en de muziek begint. Vanaf het moment dat ik het opgevouwen kaartje oppak waarmee mijn act begint, zijn de zenuwen weg. Mijn handen trillen nog wat na en er komt langzaam weer wat warmte terug in mijn vingers: die waren voor het optreden namelijk zo koud dat ik tot vijf minuten voor ik op moest mijn winterjas aan heb gehouden. Mijn act gaat goed en ik kan na afloop met een grote glimlach en een tevreden gevoel het applaus in ontvangst nemen, het podium aflopen en terugkeren naar mijn vrienden en familie. Daar wordt nogmaals duidelijk dat ik er allesbehalve alleen voor heb gestaan.


Een veel belovende trailer van het event dat live gratis te volgen is op Facebook

Geen Ruskin, maar Facebook Live


De wedstrijd was van de zondag naar de vrijdag verplaatst, wat betekende dat ik nog het hele weekend zonder spanning kon genieten van alle lezingen, dealers en gezelligheid. Dit jaar zal dat misschien wat moeilijker gaan, aangezien het hele congres online is. Ik kijk er echter wel enorm naar uit om toch een kijkje te gaan nemen, en ik raad iedereen die de tijd heeft genomen dit te lezen aan dat ook te doen. Het event is dit jaar naast online ook gratis, dus degenen die vrij zijn hebben echt geen excuus om niet te gaan. Het event is zondag 18 april 2021 via Facebook Live te volgen; dit jaar zonder kleine hotelkamers en een overvolle dealerhal of overbevolkt Ruskin, maar dat is voor sommigen misschien ook wel eens een welkome verandering. Ik wens iedereen in ieder geval al enorm veel plezier de 18e. Wellicht tot volgend jaar, als we terug kunnen naar het oude normaal: inclusief kleine hotelkamer, korte nachtjes en een stampvol congres.

Michael van Straelen

Tip van de redactie:
Kijk in de agenda voor verdere informatie over de virtual Magic Convention op zondag 19 april.

Wat John van der Lely allemaal mist nu het congres niet live is lees je hier.

Leuk om misschien nog eens het verhaal te lezen van Marcel Verbakel over Blackpool in 2019. Daarin komen ook heel wat Nederlandse Blackpool deelnemers voorbij.