Waarschijnlijk dacht Leo Smetsers in oktober 2020 dat wordt niks gezien alle COVID19 ontwikkelingen. En dus blies hij de alweer vijfde editie af op zijn Facebook account. Wat een feestjaar had moeten worden (Leo zit 25 jaar in het vak) en zou worden afgesloten met dit event in januari had geen kans van slagen, dacht Leo. Maar toch draaide hij gelukkig bij door de vele reacties maar vast ook ingepraat en geholpen door goede vriend Peter Nardi. Peter is de eigenaar van Alacazam Magic in Engeland/Amerika en draait zijn hand inmiddels niet meer om voor online lectures, Zoom sessies etc. Het forceren van een kaart gaat hem net zo makkelijk af als een verbinding leggen met bijv. Manuel Muerte uit Duitsland en een echo weg te halen die heel even hoorbaar was.

Online in plaats van Oirschot

Dit jaar dus niet naar het pittoreske Oirschot in Brabant waar Leo en zijn familie ons altijd gastvrij ontvangt. Niet live bijpraten met goochelvrienden uit binnen- en buitenland, geen live lectures van top magicians. En ook geen sirene die loeit door het monumentale pand zodat je wist dat het tijd was voor een volgende lecture in een andere kamer. En toch, hoewel online, was die sfeer er op de een of andere manier wel. Ongedwongen, veel plezier en improvisatie, top lectures én…. een digitale sirene. Wat wil je nog meer!


Leo Smetsers’ Crazy Carrousel begon om 13.00 uur met natuurlijk een hartelijk welkomstwoord van Leo aan iedereen uit o.a. België, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Duitsland, Zweden, Amerika en natuurlijk Nederland. Want dat is natuurlijk wel een voordeel van een online event. Hij introduceerde Chris Wood met de woorden: “He has the hands and elegant moves of a swan” waarop Chris zei: “but the body of an elephant”. De gezellige tone van de dag was gezet maar ook het level van de lectures. Chris trakteerde ons op alleen maar nieuw materiaal in een razend tempo. Zelf vond ik zijn opening wel heel origineel waarbij hij voorspelde wie welke kerstkaart aan hem had verstuurd. Inspiratie om daar mijn eigen draai weer aan te geven.


Chris Wood

Top change

Vervolgens was het de beurt aan Andy Smith. Verbazingwekkend hoe hij met de credits ook aan John Carey, Larry Jennings en JK Hartman een topchange uitvoerde door dat net weer even anders te doen. Andy nam de tijd om ons daar in mee te nemen. Interessant was ook dat deze ‘sleight of hand artist’ meer vertelde over lichaamshouding en de moves die het dan makkelijker maken of …onopvallender.


Andy Smith

Een hele leuke afwisseling in het overvolle programma was de “DealerDem” van René Geelen van Dynamite Magic Shop. Hij presenteerde met een mooi verhaal een klassieker op het gebied van goochelen met biljetten; ‘the six bill repeat”. Zelf op de markt gebracht met 50 euro biljetten maar eigenlijk zou ik 50 ‘dymo’ moeten schrijven. Eerder gezien, maar leuk om weer eens gedemonstreerd te krijgen, was de voorspelling van een lied uit een pianoboek vol titels. Een vooraf uit handen gegeven muziekdoosje zou het antwoord geven.


Renée Geelen Dynamite Magic

Online goochelen 2.0

De Belg Gunther Guinée (Guinelli) deelde in zijn lecture zijn kennis over online goochelen. Ingegeven door de omstandigheden heeft hij zich dit eigen gemaakt en met succes! Online haalt het natuurlijk niet bij live maar het geeft ook weer nieuwe kansen. Licht, geluid, cameravoering, type trucs het kwam allemaal voorbij en is ook terug te lezen in zijn vakblad ‘de Escamoteur’. Een inzicht voor mij was dat je met minimale technische middelen en budget je online optreden naar een hoger plan kan trekken.
Altijd leuk is een show van Etienne Pradier. Etienne knalde gelijk al door het tv-scherm met een mondmasker op. Het bleek een grote bh te zijn van misschien wel zijn over- overgroot moeder. Op een ludieke manier deed hij een kaartvoorspelling waarbij later bleek dat het allemaal dezelfde kaarten waren. Het Frans/Engelse accent maakte het allemaal nog hilarischer.


links: Gunther Guinée – rechts: Show met Etienne Pradier

Manuel Muerte

Uit Duitsland maakte Manuel Muerte (tweede plaats close up FISM 2000 in Portugal) zijn opwachting. Geïntroduceerd als ‘master of manipulation’ maakte hij die titel zeker waar. Sommige moves zijn online best lastig te verbergen omdat je zo gefocust bent en het beeld geframed dus daar moest je even doorheen kijken. Manuel bracht een heel divers programma met een aantal mooie creatieve vondsten. Bijv. het schoonmaken van een speelkaart met een schuurspons maar in die tijd daar ook gelijk zijn eigen visitekaartje aan wist vast te nieten. Verrassend, origineel maar ook commercieel. Mooi was ook het bekerspel met inspiratie van David Williamson en Tommy Wonder.


Manuel Muerte

Tussen de lectures door was er de grote verloting waarbij Leo strooide met trucs die hij zelf op de markt had gebracht. Extra leuk dat de winnaars een mooie afspiegeling waren van de aanwezige landen en dat was echt geen force.

Tenslotte

Het was Leo zelf die zijn dag afsloot met een lecture. Zijn nieuwe creaties “The Finger” en “Rinpo Monte” werden de hele dag door al met een commercial gepushed maar in de lecture gaf Leo aan hoe de trucs ontstaan zijn en de werking daarvan. Volgens mij worden het kaskrakers.


Leo Smetsers lecture, met ‘The Finger’ met Leo’s kleinzoon

En zo kwam er uiteindelijk rond een uur of negen een einde aan Leo Smetsers’ Crazy Carrousel. Een dag vol magie, inspiratie en creativiteit. Het was natuurlijk anders maar ik weet zeker dat ik namens, ik schat in, 120 aanwezige goochelaars schrijf dat het top was dat de vijfde editie toch door is gegaan. Dus wat mij betreft op naar volgend jaar, op naar Oirschot. Ik kan niet wachten…

Marcel Verbakel

NB:
Leo Smetsers’ Crazy Carrousel 2021 is te koop en te downloaden via Alacazam Magic
Etienne Pradier geeft een lecture op 25 februari 2021 bij Dynamite Magic Shop


Thanks for watching and joining the event met Peter en Harry Nardi