Op dinsdag 9 februari was er een gratis lezing van Kozmo, georganiseerd door de ‘52 Schakels’. Kozmo is inmiddels bekend door de uitgave van Reelmagazine (al meer dan 20 jaar) en bekende straatgoochel dvd’s van Cellini en hemzelf. Ooit heeft hij zijn reguliere baan opgegeven om op straat te gaan werken. Vanuit een ‘restaurant achtergrond’ de straat op en dat is te zien in zijn effectkeuzes. Naast een aantal routines, waar ik straks op terugkom, had hij vooral mooie verhalen over het harde straatleven en anekdotes over zaken die hem zijn overkomen. Kozmo is “een sociale goochelaar”, want wie geeft zes weken lang een dakloze straatartiest elke dag 20 dollar om op een bepaalde plek te mogen werken? Weinigen die hem dat na zullen doen, maar het siert de man. Zelf geen vaste inkomsten en dagelijks de straat op om tussen de 100 en 250 dollar per dag te scoren. Je moet er maar aan gaan staan.
Hij heeft aardig wat werk samen met de legendarische Cellini verricht. En wie de laatste niet kent, moet zeker de onderstaande video bekijken van Cellini in zijn jonge jaren. Zo krijg je een goed beeld van een traditionele straatgoochelaar die de inspiratie was voor de generaties van toen en nu. Kijk maar eens hoe hij in Chicago rondom werkt.En als je nog meer wil weten over deze keiharde “tak van sport” lees dan “No Ordinary Magic” van Eileen Mc Falls, Cellini’s vriendin vele jaren, die met hem de wereld over is gegaan met eigenlijk geen cent op zak!

Oefenen, oefenen, oefenen

Kozmo heeft ervoor gekozen om zijn tafel een prominente plaats te geven in zijn act, gegeven uit het feit dat hij veel in een restaurant werkte. Was al weer wat tijd geleden dat hij echt op straat had gewerkt, voegde hij toe. Minder enthousiast was hij er niet om. Kozmo liet ons zijn variaties zien op munten routines van John Kennedy en Dean Dill. Visueel en verrassend zeker als je dit soort werk nog nooit eerder gezien hebt! Daarnaast een gesigneerde kaart in een klein jampotje, gebaseerd op ideetjes van Joro, Fred Kaps en Tommy Wonder die allen hun eigen versie daarvan hadden. Kozmo ging uitgebreid in op het leren van een coinroll en een classic palm en vooral hoe dagelijks te oefenen.

Daarna een uitleg over de Tenkai pennies en hoe je aan het einde van je act geld op kunt halen. Zal een probleem worden in de Corona tijd, maar hij vertelde mij dat in de VS er al straatartiesten met mobiele pin-apparaatjes werken. Vraag mij echt af of dit ook in Europa zou kunnen werken, maar het is het proberen waard! Eenieder die voor de lezing had ingetekend kreeg drie dagen lang de tijd om verschillende downloads van internationale goochelaars te bekijken. Wat een geste van iemand, die ook hiervan moet leven. Check zijn website; www.reelmagic.com voor allerlei leerzame dvd’s en downloads. Al met al een zeer amusante- en leerzame avond in Corona tijd!

John Anders

EXCLUSIEF voor NMU-leden

.

Noot redactie februari 2021: In februari zijn er nog meer lezingen die het meemaken waard zijn. De lezing van Boris Wild (gratis voor NMU leden) a.s. vrijdag om 20.00 uur. Etienne Pradier bij Dynamite Magic Shop en David Jonathan bij The Premium Magic Store. Kijk o.a. bij ‘Nieuws’ en bij de agenda voor meer info en bestellen kaarten.