Nog even en dan is het zover: het Nederlands Kampioenschap goochelen op zondag 16 oktober in het mooie Figi theater in Zeist. Zo’n 15 goochelaars gaan strijden om de prijzen in de categorie Stage (manipulatie, illusie, algemeen goochelen of mentalisme) en Close- up (met kaarten, munten, parlour etc.). Overdag zijn er wedstrijden, maar ook lezingen van topgoochelaars uit het buitenland en kun je shoppen bij een aantal goochelwinkels die ook demonstraties geven. We rekenen op ca. 200 goochelaars dus ook leuk om andere goochelaars te ontmoeten met dezelfde passie. In de avondshow (waarvoor overigens ook los kaarten te koop zijn) treden bekende artiesten op uit binnen- en buitenland. Kortom: een magische dag waar jij bij kunt zijn!

Voorlopige deelnemerslijst

Junioren
Olivier Henning
Flint Huiskes
Koen Meijer

Mentaal
Marc Woods
Mario Jacobs
Rob en Emiel

Illusionisme
Nigel Otermans

Carto
Lodewijk de Widt
Rob en Emiel

Micro
David Nathan

Parlour
Michael Dekker
Wessel Kort
Joep van Pamelen
Floris Sant

Manipulatie
Zippo Guo
Melvin Wijkhuisen

Algemeen Goochelen
Michael Dekker

Jury
Gunther Guinée
Ilse Klijn
Herman Koster
Peter Woerde
Hans Klok

Rekenmeester
Arnoud van Delden

Voorlopig tijdschema

9.00 uur Ontvangst balie en dealers open
10.00 uur Opening NK 2022
10.15 uur Starlecture Jon Allan
11.45 uur NK Close – up wedstrijd
12.45 uur Lunch
14.00 uur Starlecture Tom Stone
15.45 uur NK Stage wedstrijd
20.00 uur Prijsuitreiking en avondshow

Lasagnebuffet
Voordat de avondshow begint kan je gebruiken maken van een lasagne buffet met brood, salade en/of een vegetarische lasange.
Dit buffet wordt sterk aangeraden. Er is in de buurt namelijk weinig gelegenheid om iets te eten.

Artiesten van wereldformaat

Op het NK Goochelen zullen topartiesten uit binnen- en buitenland optreden. Een aantal grote namen zijn inmiddels vastgelegd, hou de website en socials in de gaten voor meer nieuws. Tom Stone uit Zweden en Jon Allen uit het Verenigd Koninkrijk zullen een inspirerende lecture verzorgen en zullen ook in de avondshow hun opwachting maken.
In de avondshow zullen tevens de kampioenen bekend worden gemaakt van de NK close- up en stage competitie. Geen ouderwetse gala, maar een avondshow met een verrassend andere opzet dan we gewend zijn!

Niek Takens

Niek is onze eigen topmanipulator en nationale trots. En terecht! In 2012 werd Niek kampioen bij de Junioren en nu, 10 jaar later, gaat hij de hele wereld over met zijn manipulatie act. Met zijn nieuwe act zal hij het publiek muisstil krijgen, uw ogen zullen vergeten te knipperen en je knijpt jezelf in de arm. Kan dit echt wat ik heb gezien?
Voor de avondshow zijn ook los kaarten te koop voor € 32,50 p.p. (ex 1 euro admin. kosten)

Niek deed mee aan vele kampioenschappen, werd o.a. tweede op het Europees FISM kampioenschap in Blackpool in 2017 en is de hoofd-act in vele shows op congressen en FISM kampioenschappen over de hele wereld. Heel blij zijn we dat Niek in een heel vroeg stadium hebben vastgelegd voor de avondshow.

 

Tom Stone uit Zweden

Tom Stone is een van Europa’s meest innovatieve en deskundige goochelaars en wordt gezien als een echte vernieuwer in het vakgebied. Hij was hoofddocent aan de Stockholm University of the Arts voor gevorderde goochelaars en schrijver van de boeken “Vortex” en “Maelstrom”. Deze boeken worden inmiddels als een moderne klassieker beoordeeld. Momenteel werk hij aan een nieuw boek met nieuw materiaal. Het optreden van Tom in “Fool Us” bij Penn & Teller was goed voor 100% entertainment, creativiteit en verwondering. Tom is ook betrokken bij de experimentele show “Mystique” met nog vier magische vrienden in Stockholm en geeft daar iedere maand een show van 90 minuten.
Natuurlijk zal Tom in de avondshow optreden.

Tom Stone is ook geboekt voor een lecture. Collega goochelaars noemen hem ‘The Master’. Zijn lecture zal duidelijk maken waarom dat zo is. Hij zal uitleg geven van een aantal van zijn spraakmakende routines voor stage en close up. Ook komen thema’s als de principes van misdirection en hoe een goed plot te schrijven aan bod.

 

Lees meer over Tom Stone

Max Maven schreef in 2010 een mooi artikel over Tom Stone in de Genii, het Amerikaanse vakblad.

David Severins uit Nederland

David studeerde af in 2011 met een bachelordiploma in Circus Arts. De jaren daarna was hij te zien in variétéclubs en theatershows in Amsterdam, Rome, Istanbul, Genève, Brussel, Berlijn en Keulen en hij was op tournee in Nederland en Israël met het befaamde dansgezelschap Scapino Ballet. Hij verscheen in de populaire Franse TV show “Le Plus Grand Cabaret Du Monde” en hij trad op met de Südwestdeutsche Philharmoniein het prachtige concertgebouw van Luzern. Momenteel is David op tour met zijn one-man variétéshow #JUGGLER en vormt hij samen met Dave van der Wal de leiding van de Dutch Variety Foundation

Jon Allen uit Engeland

Jon Allen geeft shows en lezingen over de hele wereld en heeft een groot aantal boeken, routines en effecten op zijn naam staan. Hij is winnaar van vele prijzen waaronder die van The Magic Circle en de World IBM & British Ring close- up competitie. Bekend bij veel goochelaars van Jon zijn Paragon3D, The Pain Game en recent ‘Down to One’. Jon gaat je verwonderen in de avondshow.

Overdag geeft Jon een lezing. Hij leert je een simpele ‘peektechniek’, een improvisatie routine waardoor een kind op het toneel plots een ster-goochelaar wordt maar ook een waanzinnige finale act met een gesigneerde kaart die in een ballon verschijnt. Een truc die je vast aan je repertoire wilt toevoegen. Maar ook stelt Jon zichzelf en jou de vragen: waarom je bepaalde zaken dient te leren waar je misschien geen interesse in hebt en hoe je op een andere manier naar een truc of effect kan kijken om die te verbeteren. Een lezing boordevol inspiratie voor iedere goochelaar.

 

Nikola Arkane uit Noord-Ierland

Nog relatief onbekend in Nederland, maar daar gaat snel verandering in komen. A Rising star in the magic scene komt naar Zeist! En daar zijn we maar wat blij mee!
Hocus Pocus, bitches! Dat is het eerste wat je leest als je de website van Nikola bezoekt. En dat is begrijpelijk als je haar show hebt bezocht. Met lef en passie laat Nikola haar publiek verbazen en verwonderen. Met een theater achtergrond maakt Nikola alweer ruim 10 jaar kinder- en familievoorstellingen onder de naam FizzWizzPop. Zij schreef daar ook een aantal boeken over: “Becoming Fiz Wizz Pop” en “Pop”.

Nikola won de eerste prijs close up in 2019 bij The International Brotherhood of Magicians (IBM) British Ring. “The Chaos Within” en “In Plain Sight” zijn boeken van haar over close up magic.
Nikola reist inmiddels de hele wereld over en trad o.a. op voor overvolle zalen in The Chicago Magic Lounge, The Monday Magic Night in New York en de Amsterdam Magic Show. Maar zij gaf ook meerdere shows in het Magic Castle. Met haar magie behaalde zij onlangs de halve finale van “Sweden Got Talent”. Nikola gaan we zien in de avondshow!

 

Meer info: “het wonder van Ierland”

Niek & Guy

Niek Takens kennen we natuurlijk als manipulator, maar samen met multitalent Guyllaume Wibowo vormt Niek een zeer bijzonder duo! En dit bijzondere duo kun je gaan zien in Zeist tijdens het NK!
Niek & Guyllaume kennen elkaar al heel lang via de Dutch School of Magic en zijn daar altijd gecoacht door o.a. Ger Copper. Met de Ashton Brothers zijn ze een aantal jaren op tournee geweest. Guyllaume speelt nog steeds een belangrijke rol in de voorstelling “Medicine Show’. Maar hij heeft ook de Balletacademie afgerond, speelt in musicals en produceert muziek en schrijft liedjes. Een alleskunner dus!

Ruim anderhalf jaar hebben Niek & Guyllaume aan hun eigen voorstelling gewerkt en nemen je mee in hun absurde wereld. Daarin vloeien muziek, magie & theater in elkaar over. In het mooie Figi brengen zij de hun duo act met de ‘jas’ ten tonele. Een act, vol humor en magische kunsten hebben zij omgetoverd tot een nieuwe act, ooit door Mini & Maxi verzonnen. “Het gegeven van twee mannen en een kapstok met een regenjas is simpel, maar je hebt wel drie personages voor je neus, terwijl je toch weet dat er twee mensen de act spelen. Het is pure magie van goochelen en poppenspel” aldus Guyllaume.

 

Advies kregen zij van Karel de Rooij zelf (Mini & Maxi) dus oog voor ieder detail van een andere meester! Een artistieke act met magie op het hoogste niveau. Geboekt voor het NK in Zeist!

Martijn Martell

Een veelzijdig entertainer is Martijn Martell. Hij weet van elk evenement een feest te maken. Serieus, zakelijk, humoristisch, magisch, ludiek…Martijn is en kan het allemaal en zal dat vast ook laten zien als presentator van de avondshow.

Maar er is meer…..

Het NK Goochelen in het Figi zal worden geopend door verwonderaar Arjan van Vembe met de act ‘Het lied van de Parel”. Een poëtische vertelling op muziek met ongekende close-up magie.

Ga shoppen bij de goochelwinkels

Natuurlijk is er ook alle tijd om bij de verschillende goochelwinkels te shoppen. Vaak worden er demonstraties gegeven van trucs maar kunt natuurlijk ook met al uw vragen bij deze experts terecht. Het zal onmogelijk zijn de hele winkel naar Zeist te halen. Mocht je willen dat een goochelwinkel een speciale truc vrijblijvend voor je meeneemt en demonstreert laat het hen weten. Dat doen ze heel graag voor u.

Korting voor leden en donateurs

Een kaart voor de hele dag én de avondshow kost slechts 100 euro. NMU-verenigingsleden, Magic Club leden en donateurs, krijgen 20% korting en betalen 80 euro. Junioren tot 21 jaar 60 euro. Ben je lid van een vereniging dan kan uw vereniging een extra korting krijgen op uw kaart. Vraag eerst naar de voorwaarden bij uw secretaris voor je je gaat inschrijven. Ben je geen NMU lid, dan bedraagt de toegang 100 euro.
Schrijf je snel in voor deze magische dag en avond.

Lid worden nú extra aantrekkelijk

Lid worden als NMU verenigingslid, Magic Club lid of donateur is juist nu extra aantrekkelijk. Je krijgt als Seniorlid gelijk 20 euro korting op uw kaartje. Juniorleden (tot 21 jaar) die zich aanmelden betalen 60 euro voor een kaartje. Voor meer informatie over de voordelen van het NMU lidmaatschap klik hier

Het Figi theater is makkelijk bereikbaar

In hartje centrum Zeist ligt het Hotel Theater Figi. Heel makkelijk bereikbaar met de auto en parkeergarages op loopafstand. Of reis met de trein naar NS station Driebergen- Zeist (3 km van Figi) en pak lijnbus 50 richting Utrecht naar bushalte Het Rond en stap voor het theater uit.


Safe the date, zondag 16 oktober NMU NK Goochelen in het Figi theater in Zeist! Je bent er toch zeker ook bij?

René Laurant
President NMU