John Elferink alias Magier Mantra 1932 – 2022

Zaterdag 19 februari was een zwarte dag voor Goochelvereniging Mysterium. Op die dag overleed ons geliefd clublid John Elferink. Hoewel John op diverse NMU congressen prijzen in de wacht wist te slepen, was hij geen conventionele goochelaar. Hij presenteerde zich het liefst in een andere gedaante zoals een tovenaar, in ontelbare verschijningsvormen.
Als opvallende Fantasie-tovenaar, als Oosterse Magiër op 1001-nacht-feesten, als Draken-magiër op Mystery-avonden, als Middeleeuwse Magister op griezelparties, als Gokker-valsspeler/zakkenroller op Westernparties, Mexicaanse of Romeinse feesten, als Aliën tijdens futuristische parties, als zwendelende Mafioso op mafia-parties, als “normale” standwerker of goochelaar op beurzen.
In de jaren 70 was Joke Daman 4 jaar lang de assistente van John. Na die jaren wist Joke genoeg om verder te gaan als Jomanda, de welbekende spirituele genezeres. John vond die move helemaal niks en verwonderde zich dat mensen zich zo makkelijk lieten begeesteren.


John samen met Samyra

Met Samyra van Roy, de liefde van zijn leven, vertoonde hij uiterst verzorgde en spectaculaire illusies. Voor al deze bijzondere creaties ontwierp en maakte hij de illusies, decors en fantastisch mooie kostuums. Door zijn achtergrond als illustrator en vormgever wist hij zich te onderscheiden. Met die specifieke kennis ontwierp hij het logo voor FISM 88, een van de mooiste ontwerpen in de geschiedenis van dit evenement. Ook het logo, briefpapier en de poster van Mirakels Amsterdam, het congres dat Mysterium in 2000 organiseerde, ontwierp hij.

John sloeg bijna geen clubavond over en heeft door zijn kennis van materialen en principes in de goochelkunst menig clublid de weg gewezen naar succes op concoursen. Zelf vertoonde hij tot op hoge leeftijd zijn trucs op de club met als hoogtepunt zijn versie van de Indiase vuur- en waterschalen.

Wij als clubleden zullen hem altijd blijven herinneren als een ontzettend lieve man, waar je altijd op kon rekenen. Wij wensen Samyra en zijn dochter Amber heel veel sterke bij dit enorme verlies.

Frans de Groot