David Berglas die in de 20e eeuw één van de meest invloedrijke goochelaars en mentalisten was, is 3 November op 97-jarige leeftijd overleden.

Hij was van Duits-Joods afkomst en vluchtte op 11-jarige leeftijd vanuit nazi-Duitsland naar Groot-Brittannië. Door Ken Brooke kwam hij in 1947 in aanraking met het goochelvirus. Hij studeerde in die tijd psychotherapie met als specialiteit medische hypnose.

Berglas was de eerste goochelaar, die in 1954 met een eigen programma “Meet David Berglas” op de Britse televisie kwam. In de jaren tachtig had hij een tweede televisieserie genaamd “The Mind of David Berglas“. Daarin vermaakte hij beroemdheden waaronder Omar Sharif, Christopher Lee en Britt Ekland.
Hij verscheen in de jaren daarna nog regelmatig op de Britse tv en werd een begrip vanwege zijn ongelooflijke stunts, waaronder het geblinddoekt autorijden door Londen.

In 1966 verzorgde David Berglas gastoptredens in het programma “Opus 13“ op de Nederlandse tv. Het programma werd gepresenteerd door Fred Kaps. Hij vertoonde daarin mentale effecten. Zijn zwevende tafel was in die tijd een sensatie waarover heel Nederland de volgende dag sprak.

Commercieel werd daarop ingesprongen met het boek “David Berglas onthult bijna alles“. Het staat ook bij mij in de boekenkast. Maar ik heb ook het boek “The Berglas Effect“ gekocht. Een boek van maar liefst 400 bladzijden, waarin geheimen van zijn “kaartwonderen worden onthuld. Compleet met 3 dvd’s en 3D bril. Liefst 60 pagina’s zijn gewijd aan de door hem bedachte truc “Any Card at Any Number “.

 

Van 1989 – 1998 was hij president van de Magic Circle. In 1999 richtte hij een stichting op. De “Foundation for Promoting the Art of Magic“. De Stichting reikt jaarlijks de “David Berglas International Magic Award” uit.

 

David Berglas was een grootheid in de goochelwereld en stond bekend om zijn originaliteit, creativiteit en showmanship en werd door zijn vele tv optredens bekend bij een breed publiek.

Minze Dijksma